Живот при маме и тате – българска му работа, или?

Въпрос на народопсихология или пък на нисък стандарт
31 юли 2015 12:00,
183
Живот при маме и тате – българска му работа, или?
Снимка: Bulgaria On Air

Защо повечето млади българи живеят до късно със своите родители - въпрос на народопсихология или на нисък стандарт? Отговорът на този въпрос потърсиха колегите от Bulgaria On Air.

Росица е на 26 години. Живее в къщата на родителите си, където са събрани 3 поколения под един покрив. Макар често да има сблъсъци на мнения, споделя че пълната къща създава приятна атмосфера.

"Общо взето сме доста голямо семейство. Аз имам две сестри и сме свикнали винаги да има хора във вкъщи, винаги да е шумно, винаги се случва нещо. Много често имаме гости, много често правим семейни вечери. И така, забавно е", твърди тя.

Продължителната зависимост на младите често ги прави обаче безотговорни, смятат психолози. Това може да забави развитието им и да наруши социалните им контакти.

"Хората изпадат в една фалшива представа за свободата си и за способността си да се справят с ежедневието си, разчитайки преди всичко на това, което вече другите правят. Знаете, когато родителската двойка продължава да доминира едно младо семейство, под него друго поколение, има вероятност колкото и да помагат да се окаже контрапродуктивно", настоява Пламен Димитров, който е председател на Дружество на психолозите.

Има ли животът с родителите своята добра страна,? Отговорът вижте в следващото видео

Още интересни новини и анализи, гледайте в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
25
 
! Отговори
Все сте недоволни... преди 8 години
И така - и така... все недоволни...Ако живеете с родителите си, парадирате колко е хубаво да обменяте опит с тях,Ако не живеете самостоятелно - плюете подир другите, които живеят с родителите си.Имайте собствено мнение и се старайте да го излагате, без да изливате помия и омраза, споделяйки мнението си.Смятам, че това е най-големият проблем на съвременният българин.Съумеете ли да постигнете душевен мир, всичко ще ви се нареди. Иска се единствено мотивация и комбинацията дава успешен живот..
62
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Плавникдо 76-тия анонимник. В кое село е 200 лева наема на двустайния? Даже в градове като Плевен, които се обезлюдяват със страшни темпове няма наем за под 200 лева, а заплатите 500-600 .--------80% от новото строителство е празно. Няма хора в ***. Навремето и аз изках да купя апартамент в Бг обаче като се замислих, га ще се върна там.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 75...Ми кат' няма вечни хора за кво ти е жилище ?Те и децата ти не са вечни.
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В град Бобов Дол продават цели блокове по 3-4 хил лв.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 68Много добро разсъждение за .................. ***.Къде "изучи "финанЦатЪ"?На къра ли чобанино?Личи си.
58
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от най-големите глупости които *** прави е да има жилище. То за 200 лв наем вземаш двустаен апартамент .
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСамо да ви кажа една народна мъдрост относно наема .....Заема (за жилище) все един ден свършва , наема не свършва !--------Свършва ама и живота ти свършва тогава, не знам някой да е отнесъл жилище на оня свят...
56
8
 
22
 
! Отговори
Еднорог преди 8 години
На 30 години съм и живея в един дом с родителите си, защото:1) по-лесно е да помагам на родителите си - заплатата ми е достатъчно голяма, за да живея под наем, но те са с малки пенсии и предпочитам да плащам "наем" на тях, т.е. не живея с тях, за да ме "хранят";2) заплатата ми не е достатъчно голяма, за да си позволя собствено жилище, но дори и да можех, бих предпочела да живея близо до родителите си (ако може врата до врата). Човек човечен ли е, ще има разбирателство, възрастта е без значение
55
6
 
32
 
! Отговори
34 годишен преди 8 години
Излязъл съм от дома на 18 год и съм твърдо убеден, че тези които не го правят са лентяи и глезльовци. Родителите ми не са богати (пенсионери са вече), да са живи и здрави много ги обичам. Не са ми дали пари за апартаменти или за охолен живот, а ОБРАЗОВАНИЕ (макар и българско) От там нататък , учене, квартири, блъскане, много работа... В момента остават 9 години ипотека (бяха 20). Та така, уважаеми, учете, работете и животът става много по-смислен, отколкото мама да ти плаща сметката с пенсията
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМладите имат и прародители, чийто имоти са наследили. Но е по хитро да получаваш наемче, с на мама и тати пенсията да си живуркаш, вместо да работиш, да създадеш семейство и деца.
53
5
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Няма да е добре, ако стигнем до там, мнозинството от хората да живеят под наем. Досега поне това не успяха да вземат на българина - жилището. Панелка или къща, но негово. Ако и това няма, е дърво без корен.
52
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искаш жилище между 70-90 кв/м, трябва да си приготвиш около 100 (за София в най-добрия случай) и 60-90 хил в провинцията ( в зависимост в кой град търсиш).Ако теглиш ипотечен кредит и сложиш лихвите за 20-25г. ти се връзват 800-1200лв. на месец. Към тях прибави и семейните разходи и отиваш на 2500лв. Колко семейства могат да се похвалят с подобни заплати, особенно под 30г.ПС: Да не се забравя че банките не отпускат 100% от цената на жилището.
51
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви кажа една народна мъдрост относно наема .....Заема (за жилище) все един ден свършва , наема не свършва !
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е всеобщ проблем на държавите от южна Европа.Не само българите,а италианци,испанци и португалци имат подобен проблем.Това е някаква нетипична родова обвързаност,характерна за южняците и непонятна за северните народи с изключение на Ирландия.Много често младите и не дотам млади мъже не желаят да се откъснат от закрилата и манджите на мама.Трудно създават семейства,защото потенциалната булка,никога не би се харесала на мама.Случва се в семейства,където бащата отсъства.
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се безпокоите , цените на жилищата ще стават все по-високиа като влезем в шенген и ез ...ще са космически .Тогава ще разберете защо поколения западняци живеят под наем
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен62с труд бориш сеи света е голям да го направиш
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали е народопсихология, но вместо 1000-2000 лева заплата /да не говорим че в чужбина се гледа на нас като на икономически роби/ заплащането не стига и да покриваш разходите си -такси и други. Ако продължава така скоро няма да има бг народ, а ще стане български етнос съставляващ може би 30% от населението в БГ. Да има пари и организирана система - ще има и деца, и самостоятелност, и развлечения, и образование, и лечение, и още много други социални придобивки познати от комунизма...
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имам 2 *** познати на по 46 и живеят с техните и една позната на 44
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимендо 41, ти си пълен... как с 400-500 лв заплата ще излезеш на квартира или ще теглиш ипотечен кредит и с тази несигурност ще го изплатиш?
44
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има няколко причини,поради които 2-3 поколения живеят под един покрив:1.Липса на средства за самостоятелен живот.2.Липса на желание за самостоятелен живот.3.Икономия на средства.Резултатите от това са плачевни.Почти тотална липса на самостоятелност основана на принципа "тати носи,мама меси".Липса на лично пространство и личен живот.Чести спречквания по въпроси,касаещи разпределянето на задълженията за домакинството и прекарването на свободното време.Намеса във възпитанието на децата и още...