Живот при маме и тате – българска му работа, или?

Въпрос на народопсихология или пък на нисък стандарт
31 юли 2015 12:00,
183
Живот при маме и тате – българска му работа, или?
Снимка: Bulgaria On Air

Защо повечето млади българи живеят до късно със своите родители - въпрос на народопсихология или на нисък стандарт? Отговорът на този въпрос потърсиха колегите от Bulgaria On Air.

Росица е на 26 години. Живее в къщата на родителите си, където са събрани 3 поколения под един покрив. Макар често да има сблъсъци на мнения, споделя че пълната къща създава приятна атмосфера.

"Общо взето сме доста голямо семейство. Аз имам две сестри и сме свикнали винаги да има хора във вкъщи, винаги да е шумно, винаги се случва нещо. Много често имаме гости, много често правим семейни вечери. И така, забавно е", твърди тя.

Продължителната зависимост на младите често ги прави обаче безотговорни, смятат психолози. Това може да забави развитието им и да наруши социалните им контакти.

"Хората изпадат в една фалшива представа за свободата си и за способността си да се справят с ежедневието си, разчитайки преди всичко на това, което вече другите правят. Знаете, когато родителската двойка продължава да доминира едно младо семейство, под него друго поколение, има вероятност колкото и да помагат да се окаже контрапродуктивно", настоява Пламен Димитров, който е председател на Дружество на психолозите.

Има ли животът с родителите своята добра страна,? Отговорът вижте в следващото видео

Още интересни новини и анализи, гледайте в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Друго си е - мама носи, тати меси...
42
6
 
25
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Абе кой където иска да си живее, но аз съм забелязал, че хора (особено мъже), които са се изнесли от семейството си на 18-19 години, стават по-успешни лсед това в живота. Разбира се родителите продължават да помагат и след 18, ама да свиква човек сам да се бори с някои неща.
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народно мъдрост: Българинът строи все е дно ще живее 1000 години :)
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
една нещо агресивна ставашто е така, защото истината болиа въпроса с пукването- каква злобарка си!мъже, бягайте от такива 40г.моми, живеещи при мамаще ви изядат живикакто разбра жена съм
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бяхме на маса с един италианец и разправяше за някой негов познат, който бил богат и имал къща. Горския му каза тук на масата всички имат къщи ама нямат пари.
38
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44В една къща има САМО една главна жена и САМО един главен мъж !На който му е кеф да е в подчинено положение, щото мама му готви , а тати му сменя изгорелите крушки ОК !
37
1
 
2
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Не бе, шегувам се. :)
36
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ако условията го позволяват , по-добре да се поживее при родителите докато се съберат пари за собствено жилище . Другият вариант е изнасяне на момента и даване на голяма част от доходите за наем/лихви. Все сам си преценява.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До знайкода това е правилния пътколкото и страшно да ти звучиявно още си при мама
34
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименама смешкикъде живеят повечето на етаж?свират се по 6 човека в гарсониерапитай родителите си как построиха къщата? Или е паднала от небето?И те са били роби на банката, ама ти не си го разбралти какво ще оставиш на децата си?
33
4
 
12
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до Анонимен 42 погледнете "тъпите"животниобича ги, храни ги-докатопрецени, че могат самипосле да се оправят.--------------------------------------------ТИ ЖИВОТНО ЛИ СИ БЕ?!ТАКА ЛИ БИ ПОСТЪПИЛ С ДЕЦАТА СИ????
32
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните глупости. Те на запад като излезнат от вкъщи на 17-18 години веднага ги налапват банките и ги заробват за цял живот. Какво лошо има да живееш във фамилна къща всеки на собствен етаж. В България 85 % от хората имат собствени жилища и това ги мъчи западняците.
31
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
видно от коментарите статията излиза вярна :) но в доста случаи и родителите имат вина, особено майките...:) иначе съм изцяло против дондуркането, особено за мъж тва е срам и резил...
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
погледнете "тъпите"животниобича ги, храни ги-докато прецени, че могат самипосле да се оправят
29
49
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо си мислите, че на 25 години всичко трябва да ти е поднесено на тепсия - апартамент, автомобил, образованието да ти е изплатено, доходна работа да ти намерят,...може и деца да ти направят.Според мен след 20 годишна възраст останеш ли при родителите си си пълен *** !
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еднабла бла блане мислиш ли, че др.народи не си обичат родителите?Но това е въпрос на принципИзлизаш в живота и се бориш самДа се криеш така- ама аз ги обичам- няма да се махам- глупости са това
27
2
 
32
 
! Отговори
666 преди 8 години
Истината, както и много други отблеязаха преди мен, е че повечето нямат избор. Има и лентяи, но за останалите самостоятелния живот не е лесно постижима цел. Дори да има жилище в което да идат, тоест да не плащат наем, 500-600 лева не стигат. Няма как с такъв доход да покриеш месечните разходи. Да, възможно е да се свиеш до такава степен, че да ти стигат, но тогава няма да можеш да си позволиш дори кафенце на пейката пред блока. Тогава дали не става страшно пък от липсата на социален контакт?
26
3
 
39
 
! Отговори
макето преди 8 години
по време на соца всеки си дигаше по една къща кой голема кой две стаички но имаше ся не можеш да построиш нещо без да заробиш поне две поколения
25
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При мама и при тате............. приказката на българския льольо.
24
3
 
61
 
! Отговори
бачкатор преди 8 години
Заплатата от 450-400 лева не стига да се наяде един мъж като бял човек ,камоли да тегли заем или за пари за наем за жилище!Добре ,че едно време по комунизма майките и бащите ни са успели да си купят собствено жилище!България е на първо място в света по собствени жилища и заради това ни мразят EU и USA!Всеки иска да има собтвен дом, градинка ама ....нема пари!!