Свободата е безценна, не безплатна, рече Плевнелиев

Щабът на НАТО у нас - ангажимент за защита на всички членове
96
Свободата е безценна, не безплатна, рече Плевнелиев
Снимка: БТА, архив

Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

Още по темата

Държавният глава изтъкна, че минаваме през трудни времена и комбинация от кризи, а хората очакват колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни и да действат национално-отговорно.

"Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид", подчерта той.

По думите му откриването на Щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа "28 за 28".

Президентът посочи, че тези щабове ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България.
 
Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа. Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация, изтъкна Плевнелиев.

По думите му НАТО е отбранителен съюз на демократични държави, но това не означава, че сме нерешителни и пасивни. Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Подобряваме и  повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международния правов ред, каза още президентът.

Той припомни проведения през април Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите на отбраната, на който бе постигнато широко политическо съгласие, че военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на производители на оръжие извън НАТО. Като първи резултат от това решение Министерство на отбраната ще възложи на Полша поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ 29.

По думите му така трябва да се действа и във всеки друг от приоритетните проекти за изграждане на способност на българските Въоръжени сили. Според президента те могат да бъдат ефективни само когато са съвместими с  партньорите в Алианса.

Договорихме се, че изпълнителната и законодателната власт ще осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината, припомни още президентът.

Заместник-помощникът на генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай заяви, че НАТО не търси конфронтация с нито една държава. Той обаче посочи, че съседните региони са станали по-нестабилни и опасни в последните години и за да се защитим, трябва да се адаптираме.

Джеймс Апатурай изтъкна, че не става въпрос за военна щабквартира. Структурата няма да командва войници, с отбранителни цели е и не заплашва никого.

Външният министър Даниел Митов обясни, че в нея ще работят 40 души - 20 от тях са български офицери, 20 - съюзнически.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов уточни, че днес се открива началната фаза на дейност на тези структури, като пълната оперативна готовност за действие е предвидена към декември, а активна дейност от началото на 2016 година.

По време на церемонията, която започна с посрещане на държавния глава от почетна гвардейска част, в близост до сградата на т.нар. МО-2 протестираха привърженици на "Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, Господи, защо прибра грешния и абсолютно невинен човек от фамилията...
47
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
До ЛИЗАШкиНикой не е гласувал за него, Борисов го назначи
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президент шизофреник, все картечници, ***, катюши и крайцери Аврора му се привиждат, тук там някой казак на кон. Премиер пълен социопат да е държавата хранете си ги тия.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърде много гафове направи и отдавна върви в грешната посока.Той на жена си не смее да каже "не", какво остава на "големите началници"...
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 25 години плащаме репарации без да сме воювали на всеки който бутне рушвет на тези нехранимайковци "БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ".
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Планетата е на всички няма нужда да се караме и да я делим
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На драго сърце Г Н Президент бих воювал за вас и България но и аз както вас си имам предпочитания и то е вие и всички останали политици да сте пред мен с по една пушка тогава и аз бих я хванал
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оо, повръща ми се от този ?вро атлантически педро крадец! Руснаците ще го обесят на първия стълб!
40
1
 
18
 
! Отговори
До 47 преди 8 години
Ти вероятно ще си го дадеш за Порошенко, неофашистите в Украйна, ИГИЛ, Ал Кайда и други подобни главорези, които финансира, поддържа и създаде USA шимпанзето, европейските му пионки, и всички останали прислужници?
39
1
 
22
 
! Отговори
ЛИЗАШки преди 8 години
Кой гласува за тоя ***????.... тоя ръси само глупости
38
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре ли е убиец и психопат като Путин?
37
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствената страна в света, която си има *** за президент е България!
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни и гладни ама свободни можем да си ходим от казан на казан и да си лапаме каквото поискаме. Блазе на държава с такъв президент.
35
2
 
13
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
До ъМоже, ако се спомине оня, който му пише тъпите речи, щото тоя сам и това не може да сътвори...
34
3
 
27
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Крайно време е този случаен политик да си ходи. Като толкова обича Европа да си ходи там. Кого представлява този *** - не мен, не болшинството от народа, а отрепките които го назначиха. Да си ходят и те. Не се търпи вече.
33
4
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Мистър Бийн ти си мръсен национален предател!
32
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам президента на България! Крайно време е НАТО да разположи в София ракети срещу руслямската държава!!!
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама г-н Плевнелиев, по-скоро обяснете на хората за каква свобода говорите, кой застрашава нашата свобода??? Единствената опасност в момента са ИД и тъй наречените "бежанци", ние друга не виждаме! Знаете ли г-н Плевнелиев, поне не говорете повече, защото сте жалък и смешен! Всички нормални, будни и образовани хора знаем, че за тези *** ние сме една територия, от която ще се напада "агресора" Русия, нищо друго. Вие и правителството сте предатели и ще бъдете наказани от народен съд скоро!
30
2
 
30
 
! Отговори
ъ преди 8 години
абе тоя нищо не може да го сломи да престане да бръщолеви дивотий !!
29
3
 
30
 
! Отговори
Недялков преди 8 години
Ястребчето роско е срам за България. Служил съм в БНА 30 г.! Знам каква армия имахме. Сега имаме "рейнджъри" подвластни на янките и готови да продадат кожата си нейде си, а не за независима България. Моля продажниците и неслужилите да не се обаждат от ***!