За българите имигрантите са като вид роми

Европа не може да се окаже социална каса за милиони хора
165
За българите имигрантите са като вид роми
Снимка: Булфото, архив

Според социолога Андрей Райчев България и Румъния са в много сложна ситуация относно бежанския проблем, тъй като, от една страна, като членове на ЕС са приемници на бежанци, а от друга страна, самите те са "износители" на емигранти.

Още по темата
„Българските емигранти в чужбина - това е по същество ромски проблем, който обаче не е дефиниран официално като ромски. Госпожа Меркел наскоро държа реч в Дуисбург, в която най-после каза нещо много важно, но не го каза докрай - с цялото ми уважение към нея. Тя каза приблизително, че не всички емигранти са добре дошли. Тези, които идват само за социални помощи и не искат да работят, не са добре дошли. Това е съвършено правилна постановка на въпроса. Когато емигрант отива в САЩ, той отива да работи - и си търси работа. Когато емигрант отива в Европа, той търси социални помощи. Тази практика трябва да се прекрати - няма никакво съмнение“, коментира той в интервю за в. „Стандарт“.

Според него колкото по-бързо Европа прекрати тази практика, толкова по-безболезнено ще реши проблема, защото  не може да се окаже социална каса за милиони хора.

„Българите - неприятно е да се каже, но това е обективен факт - схващат имигрантите в страната си като вид "цигани", защото това е единственият опит на българина с чуждото. При първата сирийска вълна в България властите се справиха, но населението реагира толкова лошо, че в страната се получи нещо като автоимунизация срещу бежанците. Обстоятелството, че те сега минават през Македония и Сърбия, не е случайно“, коментира Райчев.

Той твърди, че ако Европа наистина колабира в настоящия си вид, тя няма да се преизмисли, а ще се разпадне.

Просто хората ще разберат това не като ново начало, а като край на "експеримента". Много по-лесно е да се намери консенсус вътре в Европа и да се направят необходимите крачки напред. Но като гледам сегашното лидерство на ЕС - нещата не отиват натам. Те сякаш мислят, че могат да продължат постарому, посочва социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ДО ОТВОРКОТО КОЙТО ПИШЕ ЗА "ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СВРЪХПРОИЗВОДСТВОТО " - СЕГА РАЗБРА ЛИ ЗАЩО ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИЗПОЛЗВАЩИ РОБОТИ ,А НЕ РАБОТНИЦИ ?! ЗАЩОТО ВСЯКА ДЪРЖАВА СИ ИМА УМНИ ХОРА ,КОИТО СА ПРЕЦЕНИЛИ ,ЧЕ ЩОМ НЕ ИЗПОЛЗВАШ РАБОТНИЦИ И НЕ ИСКАШ ДА ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИ ,ТОГАВА ЩЕ ПЛАЩАШ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ ,ПОНЕЖЕ ЛИМОНАДАТА КОЯТО СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОТ РОБОТИ В ТВОЯТ ЗАВОД СЕ КУПУВА ОТ ХОРА ,А НЕ СЕ КУПУВА ОТ РОБОТИ И МАШИНИ ! ТОЕСТ ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ПАРИ ЗА ДА ТИ КУПЯТ ЛИМОНАДАТА !
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оф, тоя Андрей Райчев и той голям експерт, к'ви анализи, к'ви пет лева.
53
4
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До АнонименМного си елементарен. Съвременните технологии и производсвени мощностти позволяват да се произведе и да се задоволят потребностите на 10 пъти повече хора.Има свръхпроизводство, затова има и безработица.АМИ КАТО ИМА СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВО И ЩОМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИЗПОЛЗВАТ РОБОТИ ,А НЕ РАБОТНИЦИ ,ТОГАВА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ ЗА ДА ИМА ПАРИ ЗА СОЦ ПОМОЩИ ,ПОНЕЖЕ ТЕХНИТЕ СТОКИ ГИ КУПУВАТ ХОРАТА , НЕ РОБОТИТЕ ! ВЕСТНИКЪТ КОЙТО СЕ ПРОИДВЕЖДА ОТ РОБОТИ ГО КУПУВАМ АЗ ,А НЕ РОБОТ
52
9
 
5
 
! Отговори
ГУТЕН МОРГЕН преди 8 години
АБЕ СТИГА СТЕ СЕ ПРАВИЛИ НА РАЗБИРАЧИ БЕ ПАЛЯЧОВЦИ ! ЕМИГРАНТИТЕ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ПОСТОЯННО НА СОЦ. ПОМОЩИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ?! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ХОРА ИМА В ЕДНА ДЪРЖАВА ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КОНСУМАЦИЯТА СЕ УВЕЛИЧАВА ,А ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ , А ТОВА ОТ СВОЯ СТРАНА Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ОТКРИВАНЕ НА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ! А КОЙТО Е ПОЛУЧАВАЛ ПОМОЩИ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗНАЕ,ЧЕ ПОМОЩИ СЕ ДАВАТ ,НО АКО АКТИВНО СИ ТЪРСИШ РАБОТА ! НЕ СИ ЛИ ТЪРСИШ РАБОТА -НЯМА ПОМОЩИ ! ПОЗДРАВИ ОТ ***
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е хората да отхвърлят всички религии и да спрат да се делят по това.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам логиката на Меркел,да приема всички бежанци и да им осигурява закрила.С тези си думи тя сякаш кани всички мързеливи мюсюлмни от близкия Изток на постоянна хранилка в Германия.Каква полза има от това?Евросъюза може да се разпадне точно заради нейното и на Оланд пишман гостоприемство на гърба на всички останали държави.Никой освен тях не иска емигранти и това е факт.
49
4
 
3
 
! Отговори
Али Риза преди 8 години
повече братя мюсюлмани в европата е добре, повече джамии ще построим
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Богатите ислямски държави като Бахрейн, Кувейт, Абу Даби, Дубай, не приемат бежанциНищо че са техни братя мюсюлмани, не ги искатАллах уж казал да се грижим за бедния брат мюсюлманин, но в Дубай Аллах друго казалняма да си развалят рахатлъка богатите шейхове с някви мизерни бежанци, да не са лудинатирват ги към европа и да се оправят, тъй де, кво ги е еня
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидни може да си е перко, обаче за населението на Австралия е прав. Над 90% са от европейски произход, стандарта е много висок, а имигранти не се приемат току-така.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук винаги дежури по накоя НЕПЕОШКА-ПИОНКА. Някое, но сега ще изтръпнете като видите на атакистите изборния резултат и вашия резиллък. А най-лошото е че цяла Европа ще се промени така че непеошките ще бъдат забранени със закон. И край трябва да работите истински труд.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо тие емигранти не ходят в богатите държави от Персийския залив - сАУДИТСКАТА САТРАПИЯ, кУВЕЙТСКАТА ДИКТАТУРА И ДРУГИТЕ ислямистки бастиони? Нали по конвенция бежанеца трябва да се приеме в съседната държава на тая от която бяга. Защо не остават в Турция, нали тука туркофилите тръбят че там било рай? Защо бягат през турция към България и други страни?
44
0
 
6
 
! Отговори
До Сидни, Ав$тралия преди 8 години
Абе, Сидни, Като ти е такъв кеф в Австралия, що се занимаваш с нас?Стой си там с твоите китайски, тайландски, индонезийски и т.н. ''европейци''и ни остави на мира с ''мъдростите'' си! Нямаш нашите проблеми и нямаш идея за какво иде реч.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ГИ ЩЕМ ТИЯ! ТЕ НЕ СА ОТ НАШАТА ВЯРА И С ТЯХ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ РАЗБЕРЕМ! НАПРОТИВ, ЩЕ МИНЕ ВРЕМЕ И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИСКАТ НЯКОИ НЕЩА, АКО СЕ СЕЩАТАТЕ КАКВО ИМАМ ПРЕДВИД! ДА СЕ МАХАТ! ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73Защо не дадеш на нашите безработни да работят и печелят тук, а ще осигурявам работа за бежанците? Да дойдат тунеядците от Брюксел и да обяснят на нашите пенсионери, че те трябва да получават 100-200 евро пенсия месечно за 30 г. труд, а на бежанците се полагата по 500 евро (като в Германия), защото германците така били преценили.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пишете лъжи! За българите "бежанците" са просто ислямисти, натресени им от евроатлантическите ***!
40
2
 
17
 
! Отговори
Аз, Ганьо преди 8 години
Може да съм ***, но съм си у нас.Вярно е, че преди сто години сме приели бежанците арменци, но те бяха единоверци, братя по съдба, бягащи от нашия 5- вековен поробител. Сега са наши братя, неразличими от нас, работливи и коректни. Същото може да се каже и за българските евреи. С турците донякъде се научихме да живеем. Същото не може да се каже за сегашните бежанци. Те внасят друга култура, несъвместима с нашата, ценности, към които сме традиционно резервирани. За нас наистина те се доближават най-много до - движещи се на тумби, множащи се екстремно, алармаджии за права, тихи
39
0
 
12
 
! Отговори
кино преди 8 години
Цялата миграция от бежанци е предизвикана от USA с воденето на войни по света и налагане на тяхната демокрация. А при тях няма бежанци, защо ли?
38
1
 
24
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
Аз, ***, си пазя държавата и територията, извоювана и изстрадана от дедите ни.Нямам топли чувства към предишните ни ислямски окупатори, та да се въодушевявам от новите.Не, благодаря!Който ги съжалява и проявява толерантност към тях, нека си ги води у тях, да си ги храни, да си ги гушка и да им се радва! Аз у нас не ги ща.
37
2
 
15
 
! Отговори
Портних, кмет на Вар преди 8 години
Таман бутнахме Максуда, а те искат бежански център да ни натресат!
36
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До саНе се заблуждавай - тях ще ги приютят на топло, но ти ще студуваш, за да им плащаш издръжката, включително и топлото.Питам се само още колко хиляди ще ни натресат?Повече от ясно е, че няма да ни се размине само със сегашната бройка.Най-вероятно сега западните държави приютяват тези с пари, а когато мине филтърът и останат бедните и мързеливите - тогава ще ги изпратят при нас като най-бедната държава в Европа.Преселението скоро няма спре, а кога - това знаят организаторите му.