Фонд "Научни изследвания" работил непрозрачно

Новата му шефка заварила недостиг на кадри
7 сеп 2015 22:41, Надежда Бочева
16
Фонд "Научни изследвания" работил непрозрачно
Снимка: архив, Ройтерс

Фонд "Научни изследвания“ работи непрозрачно, заради което възникват подозрения за корупция и конфликт на интереси. Това каза пред БНР новият управител на Фонда Геновева Жечева, която бе назначена на 4 август.

Тя коментира, че е заварила недостиг на кадри, недостатъчно квалифициран персонал, недобре подредена документация, липса на протоколи на Изпълнителния съвет, които се качвали направо в сайта, без да отидат в деловодството, както и счетоводна система, която не се поддържа добре.

Още по темата
Геновева Жечева допълни, че от 2008 до 2011 година Фондът не е бил регистриран за държавни помощи и затова всички конкурси, на практика, са незаконосъобразни.

По думите й това означава, че трябва да бъдат преразгледани всички договори, преди да се финансират на втори етап, за да е сигурно, че не се нарушава Законът за държавните помощи. В противен случай Европейската комисия може да санкционира България.

"Все още не е започнал, защото всичко това трябва да мине и през одит. В момента се работи най-вече по насоките за следващия конкурс. Ще се прави инвентаризация на всички договори, ще бъдат прегледана документацията и състоянието по договорите“, обясни Жечева.

Тя посочи още слабости в работата на Фонда - забавя се разглеждането в Изпълнителния съвет на предложения на проекти, които са оценени избирателно. Оттук идват съмненията за непрозрачност, корупция и конфликт на интереси. В момента се работи по препоръките на Министерството на финансите, за да се отстранят всички слабости.

Жечева допълни, че нова конкурсна сесия ще бъде обявена до края на септември или в началото на октомври. Учените могат да започнат да готвят своите проекти. Конкурсът ще бъде за фундаментални изследвания и стриктно ще се следи проектите да са именно такива. Максимално ще се избегне конфликтът на интереси, като се привлекат максимално голям брой външни оценители, включително от Еврокомисията.

За да се промени основно структурата на Фонда, е необходима законова промяна, каза тя.

Припомняме, че от години около Фонда има скандали заради съмнения за подбора на проектите, които получават финансиране.

Скоро Сметната палата представи изводите от одит – че Фондът не е управляван ефективно.

Бившият шеф на Фонда Николай Христов беше арестуван за убийство, извършено на 14 юли. Адвокатите му твърдят, че е станала злополука.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
учен-недоучен преди 8 години
До НикиРаботата на този фонд е да раздава пари! За наука! И това прави от 2008 насам. Раздадени са над 200 милиона на де що има български учен от доцент нагоре. Къде е наука е въпросът. И защо спотайват научната си продукция тези хабитати? (т.е. "хабилитати" - ако няма такава научна дума моля професорите да коментират. За парите също.)
11
2
 
5
 
! Отговори
истината преди 8 години
Истината е, че какъвто фонда, такава и науката. Науката не може да се прави от хора, обслужвали партийната номенклатура и затова получвали титли и знания или от хора, получили титлите си благодарение на здравите си връзки с НАШИ ХОРА. Науката си е наука, тя с еправи с приноси и то НАУЧНИ.
10
2
 
2
 
! Отговори
да бе преди 8 години
Знам я тази. Само замазва.
9
2
 
6
 
! Отговори
невежство преди 8 години
Има нужда хората, които станаха академици и такак нататък благодарение на постовете си и връзките да ги спрат. Невежеството им е изключително и това не може на никакво знание да научи или да даде на следващия след него. Но ТЕ УПРАВЛЯВАТ В НАУКАТА. ТЕ! Затова и учебниците са зле и хората завършват средно висше.
8
2
 
7
 
! Отговори
ужасно е преди 8 години
моя шеф всяка година получава огромни суми от този фонд, една година обаче наглостата му надхвър границата. Взеха проект извън неговата специалност, после гледах лекциите, които са водили по този проект. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕВЕЖЕСТВО! В същото време тези същите от мафията изгониха един способен млад човек, представящ страната ни на международнбо ниво и взимаш само златни медали. Просто е уникално, нямам думи кой ги търпи тези *** и ЗАЩО?
7
3
 
7
 
! Отговори
Пак преди 8 години
уклончива реторика - говори се за непрозрачност, пропуски и пр., а а става дума за системно източване от самото създаване на Фонда до ден днешен.
6
2
 
9
 
! Отговори
"Професор Ганьо преди 8 години
окайва "учените",които съвместяват научната с преподавателската дейност заради това, че за всеки преподавателски час им се плащали "по няколко лева".Но забравя да спомене каква е в края на месеца общата сума,получена от заплатата в БАН,хонорарите за преподавателските часове,допълнителното заплащане за участие в научни съвети, редколегии и други подобни, а също и за изследователските проекти, финансирани от Фонд за научни изследвания- млади колеги работят по проекта, а професорът само се подписва
5
2
 
7
 
! Отговори
Дали има по-голяма преди 8 години
наглост от тази, която е описана в коментар 8 тук?Този "професор ***" се стреми да ни убеди, че за държавата ни е по-изгодно да не допуска млади хора до научните институти и до преподавателските длъжности във висшите училища, та онези, които досега са успели да се намърдат там, да могат да работят докато ги хване старческа деменция и започнат да се напикават!Да продължат, както досега, да се водят на заплати в БАН и да обикалят ВУЗ-овете като "летящ" преподавателски ескадрон!
4
3
 
6
 
! Отговори
Те отговориха преди 8 години
Още вчера, в."Труд" помести словесните извержения на проф. *** Ганчев от Института за икономика и международни отношения.Той предлага: Да се премахне задължителната възраст за пенсиониране на университетските преподаватели и на така наречените "учени", защото:1/ На 65 г. те били все още изпълнени със сили и веднага след пенсионирането щели да си потърсят работа. Така щели да заемат работни места и да ощетят младите2/ Излизало скъпо да се подготвят млади хора за преподаватели във ВУЗ и учени
3
3
 
13
 
! Отговори
Тази какво се прави преди 8 години
на "многострадална Геновева"?Не знае ли, че в научните среди корупцията е особено силна?Не казвам, че не могат да се намерят кадърни хора в сферата на всяка една научна дисциплина. Но не се надявайте точно тяхната дума да натежи при разпределянето на парите.Когато става въпрос за пари, не се конкурират научни проекти според техните качества, а се боричкат озлобени глутници по законите на джунглата.Дивотиите на социализма създадоха карикатурна научна среда,подчинена на партийните бюра по места
2
4
 
11
 
! Отговори
me преди 8 години
Този фонд никога не е работил така или иначе. А сега щом ще се правят преразглеждания на договори, като нищо отново ще орежат едно поне 1/3 както беше при Дянков, ще върнат парите в бюджета и ББ ще ги похвали. Велико. Много се радвам, че нямам договор към ФНИ. Това да подпишеш договор при едни условия, да планираш разходи и дейности и накрая да те порежат защото не познаваш подходящите хора, айде няма нужда. Много ми е интересно ако сериозните учени откажат участие, кой ще им е параванът.
1
2
 
9
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Този фонд по принцип не работи ...