Бежанци не искат да ги настаняват в апартаменти

Европейската комисия дава 690 000 евро за квартири в България
Обновена: 8 сеп 2015 09:44 | 8 сеп 2015 07:00, Елка Василева
100
Бежанци не искат да ги настаняват в апартаменти
Снимка: архив, Булфото

БЧК не може да намери чужденци със статут на бежанци, които да настани в апартаменти без пари. Наемът се плаща от Европейската комисия, а Червеният кръст отговаря за намирането на жилищата и подбора на хората. Досега само един човек е настанен, обясни пред „Труд” Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба в БЧК.

Нейни колеги обикалят центровете за настаняване на Държавната агенция на бежанците (ДАБ), но не срещат почти никакъв интерес, дори се наблюдава нежелание.

„Много трудно се мотивират. Повечето от тях искат да продължат към Западна Европа и не виждат смисъл да излизат на квартира за кратко време”, каза Стоянова.

Друга причина е, че тези бежанци, които са „останали” все още в България, нямат никакви пари и се плашат, че няма да могат да си плащат тока. „Те не работят, нямат дори пари за лични карти”, добави Стоянова.

От БЧК търсят и други опции за отпушване на проекта като помощи за изваждане на български лични документи и еднократна помощ за плащане на тока за месец.

От Червения кръст отчитат голям интерес от наемодатели, като досега имат над 20 предложения за къщи, етажи от къщи и апартаменти в София, Харманли и цялата страна.

Европейската комисия даде 690 000 евро за квартири на бежанци, който имат статут и трябва да останат в България. Ако парите не бъдат похарчени до 15 юни 2016 г., те могат да бъдат пренасочени и за други дейности. Целта на проекта е да бъдат освободени места за настаняване в центровете на ДАБ. В момента от налични 5130 места за настаняване в лагерите са заети 2703 легла, 2096 от които от сирийци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: бежанцинастаняване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе братя българи,НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,че никой не желае да живее във Вашата страна?И тези които са се подлъгали след няколко месеца си отиват.Вие и политиците намерете отговора-"Защо..?"
12
0
 
86
 
! Отговори
?! преди 8 години
От кой зор нашите се натискат да откъснат още нещо от парите ни - помощи за плащане на ток?!Имали хиляди евро, за да платят на каналджии, но да си плащат тока тук - не щат!Отказват и предлаганата им работа! Смаях се, когато разбрах, че на бежанци без образование и професия се предлага да работят като овчари срещу месечна заплата от 700-800 лева, но те отказват!А каква е заплатата на повечето млади висшисти у нас и как те си плащат тока?За чие размножаване се е загрижила нашата държава?!
11
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези/няма да ги определям че як бан ще има/от ЕК тия пари от къде ги копат бе тяхната...м...а/абе гадове няма ли бездомни и безпарични българи на таях да помогнем и след това на тия дето след време ще ни режат главите.
10
0
 
51
 
! Отговори
Нашите мислят ли?! преди 8 години
- Защо нашите управници се натискат да им издават български документи за самоличност?!- Когато са в центрове за настаняване на бежанци, е по-лесно да бъдат наблюдавани и да се контролира дали някои от тях на поддържат връзка със съмнителни елементи. Защо искат да ги разпръснат по квартири? Та по-лесно да си "купуват" ромки от бащите им ли? И така да станат европейски граждани, в качеството си на европейски зетьове?- Толкова ли ще е зле, ако тези 690 000 евро бъдат пренасочени за други цели?!
9
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом препатилите войни и разрушения чужденци, не искат да останат в оазиса България, значи тук е по-лошо и от война!Управляващи, замислете се, как живеят вашите избиратели, които ви осигуряват живот на саудитски принцове!
8
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей така от глупост Тиквата ще запали България! Приеме ли тази при нас рано или късно ще ще почнат с атентатите и ще ни въвлечат в конфликт заради глупостта на една бивша мутра и настояща евро марионетка. Чудно ми е тези като Тиквата като се кълнат пред Трибагреника на фона на химна и портретите на Левски и Ботев, какво ли им се върти в *** глави мамка им?!?!?!
7
0
 
37
 
! Отговори
бай хой преди 8 години
горките чиновници,ако не "усвоят" паричките ще ги пренасочат и няма да могат да ги краднат, голям проблем
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, ги наритвайте тези капризни търтеи към Сърбия и от там да им бере гайлето Баба Шмъркел!
5
0
 
12
 
! Отговори
parala преди 8 години
aide na novia business, kak da izdoim otnovo Europa
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научете се да ги екстрадирате обратно към Турция- първата държава,която са преминалиМушмороциКак всички са без лични картиМного ясноВ Турция им ги вземат каналджиите
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и американските индианци не се справили с мигрантите и сега живеят в резервати!
2
0
 
77
 
! Отговори
ами преди 8 години
Прави са,ще излезе на квартира и какво ще яде,къде ще намери работа?А и не е ли по-добре така,хранят го,плащат му всичко....държавата му е длъжна...те са горките...а българските пенсионери,работили цял живот...да си му мислят...
1
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аааа и аз искам апартамент в софия.хем съм българин,хем работя на тази държава.

Спонсорирани публикации