Ако Русия е честна, самолетите й ще летят свободно над България

Плевнелиев убеден: Проявихме характер като достоен член на НАТО и ЕС
Обновена: 10 сеп 2015 16:23 | 10 сеп 2015 14:47, Веселина Йорданова
373
Ако Русия е честна, самолетите й ще летят свободно над България
Снимка: БТА

"Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят свободно над България". Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Пловдив темата за поискания от Русия въздушен коридор, който беше отказан.

Още по темата
"България е достоен член на НАТО, разполагаме с информация и служби, с необходимите инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и такъв, който претендира, но не е. Бяхме максимално честни - ако искате да кацнете на наше летище, нека да проверим, добре сте дошли, след това ще си продължите пътя", коментира още президентът.

Според Плевнелиев страната ни е проявила характер и се е показала още веднъж като достоен член на "семейството на правилата", на върховенството на закона.

България е суверенна държава, достоен член на ЕС и НАТО, тя е активна в отстояването на правилата и отбранителната стратегия на Съюза, качествен член на световното семейство за решаване на проблемите в Сирия, а не на тяхното задълбочаване, подчерта още той. Според президента през последните две години България е натрупала много точки от гледна точка на своята ефективна дейност като член на ЕС и НАТО.

Радвам се на тази набрана скорост и не бива да стоим в ъгъла на двете организации, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите, смята президентът, според когото в случая сме походили така както трябва - по закон и правила, предаде БТА.

Ние защитаваме европейските ценности, готови сме да кажем "не" на Русия тогава, когато имаме съмнение, че правилата няма да се спазят, отстояваме общоевропейска позиция, подкрепяме санкциите, надявайки се, че някой ден Русия ще бъде отново партньор, ще се върне на масата на преговорите, добави Росен Плевнелиев.

Той изрази увереност, че Русия никога повече няма да направи така, както направи в Украйна - "да дестабилизира, да праща свои въоръжени системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници в друга суверенна държава". България оттук нататък ще действа така, както го прави през последните две години - ефективно и със самочувствие, бе категоричен президентът.

Той добави, че всичко, което се е случило в нощта на 6 септември, когато бе в Пловдив, е било съгласувано с него.

Като държавен глава съм дал зелена светлина за всичко, което българската държава направи и бях в течение от началника на отбраната, информация имах и от министъра на външните работи, проведох много разговори с министъра на отбраната, докато стана ясно, че все пак руснаците решиха да не инициират тази провокация и да заобиколят България, обясни Плевнелиев, който откри в Пловдив Втората национална аутсорсинг конференция, в която участват представители на над 100 фирми от IТ технологиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
овеч преди 8 години
Iskam da kimentiram-Ne moga!
10
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, първо избърши праха, мини с мопа и оглади роклята на Юлето... и тогава си играй на президент!
9
5
 
32
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Кой народ, бе, Хасане? Онзи вашия народ в Рибново и Гърмен ли?
8
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Синът на Асан Али от село Плевня, пак излезе на манежа да ръси бисери. Проблемът е че клоунът не е никак смешен, а направо трагичен.
7
8
 
51
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Ако ти, *** Плевнелиев, беше честен човек, нямаше всички българи да ти се присмиваме :)) А ето че ти със своите думи и действия помагаш на извергите от Ислямска държава.....
6
6
 
33
 
! Отговори
абе не ставате преди 8 години
Дообрее... "Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят свободно над България" - в такъв случай рашките да натоварят един самолет с оръжия и да ти кажат "Имаме един самолет с оръжия, може ли да минем над вас", а ти ще им отговориш: "О, ама разбира се! Щом сте честни, може!"
5
47
 
9
 
! Отговори
тодоров преди 8 години
БРОВО ПЛЕВНЕЛИЕВ !!! БРАВО БЪЛГАРИЯ! Дръжте здраво, предателите дасе смирят...
4
6
 
64
 
! Отговори
срам ме е от вас преди 8 години
Леле ти колко си жалък. Само личната трагедия , която те сполетя и доброто ми възпитание ме спират да използвам по остри думи.
3
5
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кой гласува за това недораумение?.
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
abe chak tolkova nqmashe nujda da se pa4im ama kakto i da e svarshi ve4e
1
7
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ти господин Президент спрямо кого си честен, че твоето мнение да тежи??? Смешни сте!