Ако Русия е честна, самолетите й ще летят свободно над България

Плевнелиев убеден: Проявихме характер като достоен член на НАТО и ЕС
Обновена: 10 сеп 2015 16:23 | 10 сеп 2015 14:47, Веселина Йорданова
373
Ако Русия е честна, самолетите й ще летят свободно над България
Снимка: БТА

"Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят свободно над България". Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Пловдив темата за поискания от Русия въздушен коридор, който беше отказан.

Още по темата
"България е достоен член на НАТО, разполагаме с информация и служби, с необходимите инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и такъв, който претендира, но не е. Бяхме максимално честни - ако искате да кацнете на наше летище, нека да проверим, добре сте дошли, след това ще си продължите пътя", коментира още президентът.

Според Плевнелиев страната ни е проявила характер и се е показала още веднъж като достоен член на "семейството на правилата", на върховенството на закона.

България е суверенна държава, достоен член на ЕС и НАТО, тя е активна в отстояването на правилата и отбранителната стратегия на Съюза, качествен член на световното семейство за решаване на проблемите в Сирия, а не на тяхното задълбочаване, подчерта още той. Според президента през последните две години България е натрупала много точки от гледна точка на своята ефективна дейност като член на ЕС и НАТО.

Радвам се на тази набрана скорост и не бива да стоим в ъгъла на двете организации, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите, смята президентът, според когото в случая сме походили така както трябва - по закон и правила, предаде БТА.

Ние защитаваме европейските ценности, готови сме да кажем "не" на Русия тогава, когато имаме съмнение, че правилата няма да се спазят, отстояваме общоевропейска позиция, подкрепяме санкциите, надявайки се, че някой ден Русия ще бъде отново партньор, ще се върне на масата на преговорите, добави Росен Плевнелиев.

Той изрази увереност, че Русия никога повече няма да направи така, както направи в Украйна - "да дестабилизира, да праща свои въоръжени системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници в друга суверенна държава". България оттук нататък ще действа така, както го прави през последните две години - ефективно и със самочувствие, бе категоричен президентът.

Той добави, че всичко, което се е случило в нощта на 6 септември, когато бе в Пловдив, е било съгласувано с него.

Като държавен глава съм дал зелена светлина за всичко, което българската държава направи и бях в течение от началника на отбраната, информация имах и от министъра на външните работи, проведох много разговори с министъра на отбраната, докато стана ясно, че все пак руснаците решиха да не инициират тази провокация и да заобиколят България, обясни Плевнелиев, който откри в Пловдив Втората национална аутсорсинг конференция, в която участват представители на над 100 фирми от IТ технологиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"да дестабилизира, да праща свои въоръжени системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници в друга суверенна държава"... Това за Русия ли го е казал или има в прдвид САЩ И НАТО?
30
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този не си научи урока. Жалко!
29
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БУРАТИНО!
28
5
 
42
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Какъв характер бе п*тьо. Ти си една американска ***.
27
36
 
5
 
! Отговори
гага преди 8 години
Браво. Само така с тъпите руски терористи. Гадини долни. Толкова години руско робство и чак викат че трябвало да сме им благодарни. Алкохолици прости
26
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Суверенна държава"ли-хм,че кое ни е суверенното?Телекомуникации,енергетика,финанси или политика?Даже афганистанците не щат да останат у нас докъде сме я докарали.
25
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая българска позиция!Браво, г-н Президент!Русия трябва да разбере, че не сме им колония да ни казват какво да става или не.Хайде руските тенекии през Иран и толкова!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Характер :)))
23
4
 
37
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 8 години
България е протекторат на Сащ! И само Вицекралят на България, американския посланик, решава, какво ще става в България и какво няма да стане! Чии самолети могат да прелитат над България, и кои, не! Какво ще каже някой си Плевелиев, и какво няма да каже. Въпроси има ли?
22
3
 
9
 
! Отговори
555 преди 8 години
До до 19в анадола не искат такова племе като българите както и никъде по света.
21
4
 
35
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Роската пак ръси мозък, с който ни прави за смях в света .. дори немските журналисти ни се присмиват, че сме васална на САЩ държава, дори едно разрешение за полет не може да вземем без обаждане от амер. посолство. Защо ли ни е въобще МнВР, само *** милиони от бюджета за издръжката си ... просто една секретарка в амер. посолство ще върши същата работа ... резил да върнеш самолети с хуманитарна помощ само и само да се подмажеш на чичо Сам!
20
4
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Гади ми се вече от тоя.Били сме достоен член на нАТО-боже прибери вересиите си!!!!!!Бива ли бе Росене,такава омраза към Русия-*** и баща ти ще се обърнат в гроба,от твоите бръщолевеници.Надъхана работа и защо?
19
3
 
32
 
! Отговори
Р. Плевнелиев преди 8 години
Колеги, дръжте се смирено. Аз съм на заплата към НАТО и трябва да си я заслужа. Стана ясно, че втори мандат няма да има. Просто... малко търпение и състрадание... догодина мъките ще отминат, защото ще изберат друг на моя пост...Моля ви за разбиране... само още година и нещо да ме изтърпите... : (
18
5
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Кой пък те пита теб? Заминавай си в Анадола, като не ти харесва в България!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ha ha ha ha toq ot koi cirk e ?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Лицимерtyhu bi licimer
15
2
 
9
 
! Отговори
За жалодт аз преди 8 години
До Анонимен 4Аз за съжаление. И сега всеки ден се бия по ръката и си удрям главата в стената , защото га гласува дрема.
14
5
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 години
За отбелязване е, че всички радикални фенове на ИД веднага почнаха да защитават тоя Плевнелиев :-)))
13
34
 
8
 
! Отговори
аноним преди 8 години
На всички така наречени русофили да им се отнемат българските лични карти.Руското посолство ще им издаде руски узостоверения,
12
5
 
27
 
! Отговори
ПР преди 8 години
Предполагам, че тази словесна полюция е изхвърлена от любовницата му която се вживява на ПР.