Проект: Общините да налагат до 2% допълнителен данък

Предложението е на финансовото министерство
14 сеп 2015 17:53,
82
Проект: Общините да налагат до 2% допълнителен данък
Снимка: архив, БулФото

До 2% допълнителен данък върху доходите да могат да налагат общините от 2016 година. Това се предлага с Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Изменението дава право общинските съвети да въведат нов данък върху доходите на гражданите от съответната община в диапазона между 0 и 2 процента за гражданите по постоянен адрес на територията на общините. Новият налог ще се събира от Националната агенция за приходите и ще се препраща към общините.

От години местната власт настоява част от данъка върху доходите да остава в общините. Досега обсъжданите идеи обаче бяха част от 10-процентния данък да се насочва към тях, а не всяка от общините да облага допълнително гражданите.

Според проекта 10-процентната ставка върху доходите се запазва, като събраните от нея средства ще бъдат насочвани към държавната хазна.

Конкретният размер на ставката за данъка, който се внася в общинските бюджети, ще се определя от общинските съвети с решение най-късно до 31 октомври на предходната година в границите, фиксирани от закона, в зависимост от постоянния адрес на физическото лице на територията на страната, а за лицата, които нямат постоянен адрес – от общинския съвет на Столична община, посочва се в проекта.

Ако съответният общински съвет не е определил размера на ставката в този срок, се прилага нулева ставка.

Председателите на общинските съвети ще са длъжни да уведомяват министъра на финансите или упълномощени от него длъжностни лица за приетите от тях решения в седемдневен срок от приемането на решението.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
куче влачи диря няма
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако увеличението ще отиде за назначаване на работници по чистотата които редовно да следят за височината на тревата както е на запад ,редовно да косят да чистят ***, да пръскат против кърлежи да варосат дръвчетата да им орежат короните да се мият редовно улиците осветлението да е изрядно -добре .Но като знам как тези пари ще отидат в някой джоб на тумбест корем и как ще лъжати мажат и после пак ще кажат че нямало пари е затова съм против -защото не спряха да крадат
57
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 8 години
Вместо това демократично и "социално..!?" правителство да увеличава данъците -да вземе да съхрати безсмислените и надути разходи в Държавата...!!!На парламента -за букети ,безсмислени разточителства,раздаване на на безотчетни средства и субсидии,за сметка на мизерстващото българско население,на държавния апарат-правителсто, агенции-за базцелни и дълги воаяжи и т.н....До там опряхме -поголовен данък -за общините..!Веведете подоходно облагане..!!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
Постиженията на Герб да една година във властта: 1.Замразяване на минималната работна заплата. 2. Въвеждане на данък върху лихвите по депозитите, които и без това са мизерни 3. Увеличаване на тока - явно или с необосновано надписване на сметки.4. Заробване с 16 млрд. дълг, без основателна причина5. Нов данък от 2% за общините Честито!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според цитирания закон данъчно задължени лица са юридическите лица и физическите лица, които имат прходи от стопанска дейност. Става въпрос за КОРПОРАТИВНО облагане. Журналята да вземат малко да се ограмотят по въпроса, а не да пишат глупости и за сетен път да демонстрират фрапираща неграмотност по темите по които пишат и за което получават пари. "Многоуважаемата" Евгения Маринова да вземе да уточни за какви граждани пише - физически или юридически лица? Кои от тях имат постоянен адрес?
54
0
 
4
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
*ати простотията, някой да уволни тези ***.
53
0
 
22
 
! Отговори
Хари преди 8 години
Внимавайте господа управляващи! Джобът в който бъркате е не само празен, ами е и скъсан от ровене. А като бъркате в скъсан джоб, не се знае какво може да напипате!
52
0
 
11
 
! Отговори
Хедж преди 8 години
Общините да налагат данък и до 100 % за служителите си, както и за останалите бюджетици. Едва ли някой от управляващите мутро-милиционери ще разбере какви са ми доходите, а пък още по-малко ще може да определи колко са 2 % от тях. Просто защото отдавна не получавам заплата като тях, а дивиденти. При това си ги определям сам и ги инвестирам в диверсифицирани активи като акции, дялове, валути, банкноти и депозити. Акциите ми не са като тези на полицията, а са част от капитала на дружества.
51
1
 
14
 
! Отговори
Минко преди 8 години
Въртът, сучат, се към социализма се връщат за верните решения. На тва му викаха едно време "самооблагане". Само дето обектите построени с тия пари ги купиха "наши хора" след 1990 на безценица.
50
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да отделите от сегашните данъци 1-2% и да ги дадете на общините не се сетихте. Ама да ни ги вдигнете с 1-2% се сетихте, *** мръсни. При тоя наплив на араби, като се появя такъв бял на запад няма и да ме питат какво мога, направо ще ме вземат. А вие тука да ви видя 2% как ще ги вземете от .
49
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да е намирал едни 16 милярда,че нещо не ми излиза сметката?
48
0
 
26
 
! Отговори
Индивидуалист преди 8 години
Оправихме социалната реформа, сега дойде ред и на данъчната.
47
0
 
2
 
! Отговори
cremcaramel преди 8 години
obstinite mogat i po-visok, i po-nisak dds ili drug danak da si glasuvat s mesten referendum :) glas naroden, glas boji. :)
46
0
 
28
 
! Отговори
Versaux преди 8 години
Преди да гласувате това решение помислете много за последствията които ви очакват. Направихте ли оценка на риска !?!?!?!?
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"най ниските данъци в ЕС " - Тиквун Песнопеев
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименKuh si kat prazna cinkova kofa !!!!! Koe sravnqvash sus Zapada be curvul? Dohoda, danucite ili standarta na jivot?
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ДПС гласа си бих дал, но за гербавите кожодери-никога повече.
42
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се ли изметат на изборите завинаги гербавите ченгета и *** нищо добро не ни очаква. Обложиха спестяванията по влоговете, дори и на детските, високи данъци, анархия и разсипия. За комуниста няма род и Родина.
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак почнаха простотийе на гробаджийте. Първи се изхвърлиха с графика за отпуските. След 4 години тиквата увря и графиците паднаха, И с тази простотия така ще стане, га талпата нюе на власт!
40
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не подгоните офшорките за данъци, щото са мноооооого далеко ли!? Канарски острови, Кайманови острови и т.н. Хитряги...