Само 619 деца са намерили дом в приемни семейства

Тромава процедура бави настаняването им при родители
4
Само 619 деца са намерили дом в приемни семейства
Снимка: Булфото, архив

От началото на годината в цялата страна само 619 деца са били настанени в приемни семейства. По данни на Агенцията за социално подпомагане общият брой на приемните семейства у нас е достигнал близо 2 400.

Още по темата
Проблемът с настаняването на деца е свързан с тромавата система, която бави процеса, заяви Елена Атанасова, която е приемна майка, пред БНР.

Според нея бюрокрацията е много голяма.

„Тромави са нещата, дори, при положение че аз познавах децата  и можеше по-бързо да мине опознавателният период, примерно. Всичко беше до краен предел на сроковете, защото не се подготвят самите документи от хората и от Агенцията за закрила на децата и от самия дом. Трябва да се направи профил за детето. Всичко това много бавно тече и това забавя нещата. Тъжното е, че децата си стоят в дома и си чакат едни срокове, с времето те трупат само негативи“, коментира тя.

На темата за приемната грижа е посветена изложбата, която днес бе открита пред Народния театър в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В малките населени места, това са работни места и се прави всичко възможно да не се затвори институцията, да не говорим, че читавите приемни родители с мнение и глас са игнорирани, за сметка на тези, които просто искат да вземат парите. затова БГ е на това дередже, защото от всичко се прави далавера и не искаме хора, които са читави и "двигатели" на истинската положителна промяна.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва да се ускорява процеса. Всичко трябва да се оглежда обстойно. Защото има много хора които искат да се облагодетелстват парично. Да не стане като в някои западни страни при най малката грешка веднага да ти вземат детето. Има и премии калкото повече деца социалните дадат на приемно семейство толкова повече бонуси за тях.
1
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
За сметка на това неясен брой протежета получаваха и продължават да получават нелоши заплати и да трупат стаж за пенсия без да има полза от тях