Министър Петкова: Отоплението ще е по-евтино тази зима

Започват проверки в трите ЕРП-та за подготовката им за сезона
Обновена: 3 окт 2015 12:15 | 3 окт 2015 12:08, Анисия Иванова
11
Министър Петкова: Отоплението ще е по-евтино тази зима
Снимка: архив, Булфото

През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буфера, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 млрд. лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач”, заяви енергийният министър.

„Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока на базата на търсенето и предлагането. Наблюденията на съседни страни след пълната либерализация на пазара показват, че първоначално там е имало леко завишаване на цената на тока, но след това следва рязък спад”, обясни Петкова.

В тази връзка тя не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г. С либерализацията на пазара се предвижда всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия, а те от своя страна ще имат ангажимента да предоставят най-добрите условия.

Междувременно ведомството организира проверки в трите ЕРП-та, като целта е да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон.

„Подготвя се доклад след тези проверки, който ще бъде предоставен и на медиите. В него ще се съдържа информация за констатациите в трите ЕРП-та, изводите и препоръките, които са направени. Подготвяме и матрица на рисковете, която ще им бъде предоставена, така че да имаме единна система за действие при бедствени ситуации”, обясни Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SHT VIDITE SLED IZBORITE ZENITE DVOINI I TROINI.GLASUVAI ZA GERB,ZA DA IMASH NOVI PO-VISOKI ZENI I NAMALENI PENSII.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предизборно всичко е евтино ток,бензин,газ и после..........up
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока от двата ТЕЦ-а с когенерация в София отдавна не се изкупува на преференциални цени.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех, че ЕРП-тата са подчинени на ГЕРБ.Голям цирк в тая държава ... начело с главния Колун - големия Тумбак от Банкя.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миличка, само за някои ще е по-евтино отоплението, по-точно ония, които са на ТЕЦ. Много ми е интересно, как за уж най-богатите от София плащаме всички, защото ТЕЦ-а в София се субсидира през нашата цена за ток!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбрах от министърката кой ще купува ел. енергията от ФЕЦ по 800лв за мегават час? Или ще серазпределя по схемата няма не искам няма недей!