Работещи в музеите на протест за достойно заплащане

Включват се в протеста на колегите си от Националната библиотека
28
Работещи в музеите на протест за достойно заплащане
Снимка: архив, БулФото

Работещите в музеите и галериите ще се включат в протеста на колегите си от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на 10 декември.

По този начин в деня на празника на Националната библиотека ще защитим българската духовност, се казва в отворено писмо от Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" до премиера, министри, председателя на НС и парламентарни комисии.

Писмото е по повод заложените за догодина средства за опазване на движимото и недвижимото културно наследство в рамките на бюджета на Министерството на културата.

В писмото се посочва, че предвидените средства от години изобщо не отговарят на реалните нужди на сектора и е спазена традицията бюджетът за опазване на културното наследство да е най-нисък.

С годишен бюджет от 1.4 млн. лв. за проекти в Министерството на културата няма как държавата да очаква да бъдат реставрирани и 1% от движимите и недвижимите културни ценности, да бъдат обновени експозициите и фондохранилищата, да бъдат подпомогнати археологическите проучвания и изобразителното изкуство.

Работещите в областта на опазването на културното наследство заявяват, че то не е приоритет на българското правителство. Или е приоритет само на думи или тогава, когато трябва да се представим пред света.

Висококвалифицирани специалисти ще продължат да работят със заплати между 420 и 500 лв., а малкото останали млади колеги ще бъдат доволни, че от 2016 г. заплатите им от 400 лева ще бъдат повишени с 20 лева заради увеличението на минималната заплата, за която, както знаем, не се изисква дори и средно образование, пише още в писмото.

Ето защо специалистите в музеите и галериите настояват да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

Освен това да бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Стефания Игнатова преди 8 години
До АнонименПо въпроса за билетите ще ви дам само един пример. В музея на Шипка парите от билетите отиват в София и те сами трябва да се спасяват през зимата.
17
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Да протестират на специализираното място - бул. "Т. Александров" 31. Там имат възможност да представят исканията си пред компетентния служител протопрезвитер Кусан Хадавян. Могат да потърсят и архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
16
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Да протестират на специализираното място - бул. "Т. Александров" 31. Там имат възможност да представят исканията си пред компетентния служител протопрезвитер Кусан Хадавян. Могат да потърсят и архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
15
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
do kakata tova"chisto"360lv.kakvo oznachava? moje da ima kredit,ili dr.razhodi.Az sam sanitarka i vzemam chisto,bez krediti i dr.-340lv,no nikoi ne znae che disham,Kato vidiahte,che ima malko pari v budjeta,i vednaga da gi 'usvoite".Shtom shte se dava-da se dava na vsichki,ili na nikoi. tolkoz.
14
3
 
5
 
! Отговори
shrek преди 8 години
Тъй като в музеи и галерии цари шуробаджанащина, а действително работещите и знаещи хора са най-много 10% от сивата маса е редно да ги уволнят всички до крак и наново да ги назначат след конкурс и тестове. Това е едно голямо блато и е редно качествените хора да получават достойно заплащане, а дъртите тунеядци да си ходят.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 % от коментарите са платени за да се създава разцепление и да сме противопоставени и да не сме единни.
12
1
 
7
 
! Отговори
кака преди 8 години
пазителка в Регионален музейстаж 24гзаплата чисто 360лвосновно се назначават пенсионеркиизводите отавам на вас
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как пък само в България всички отрасли които на запад носят печалби тук все са на загуба?И нашето правителство ни убеждава че това е съвсем нормално?Истината е че печалбите отиват в частни джобове,а хазната остава полупразна.После ни се казва че за да има пари за бюджета трябва нов дълг.Просто парите отиват в едни 6-7% супербогати,а останалите 94% работят за тях и им се подхвърлят трохите.И им се трупат дълговете!
10
1
 
7
 
! Отговори
Еврика! преди 8 години
Ами нападжиите да тръгнат и проверят скъпите коли и имоти за произход на средствата с които са придобити.Поне половината ще могат да конфискуват ако не и почти всички.На тези нападжии да им се дава 10% от това което вкарват в хазната за да имат стимул.Да им се осигури защита.Тогава не само ще се напълни хазната,а ще се изплати и външния дълг!Не се прави,защо ли?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам наблюдение че в някои сфери най вече държавния сектор, натовареността на служителите и уплътняването на работното им време е по зле от това преди 26 години. Да но нали трябва да уредим със служби лоялните на партията хора
8
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
а вие културна госпожо -интересувтае л сие как се изкарвта тези апри които вие искате да харчите -понеже се изразявате с много висопарна мисъл,от вас струи интелигентност и култура -в България станахте прекалено много желаещите да получавате пари '' от държавата'' .тези пари ги внасят все по малко хора .държ.бюджет не е бездънен -ако не се спре с т ова харчене ,просто в един момент следва фалит -защото не може 1 млн реално плащаши данъци да издържат останалите към 4 млн /ромите не ги броим /
7
10
 
7
 
! Отговори
прод. преди 8 години
въобще държавата трябва да и мдава пари просто така -топло държавно местенце ,ан което при нищо не парвене си сстоят някакви хора ,без някакъв особен принос .С парите от моите данъци предпочитам дъражвата да субсидираархеологически разкопки -не 'работници'' в музетите'.Преди високопарните думи че 'и за култура'' трябват пари -в толкова бедна държава има по важни разходи 'Да си съкратят броя на работещите и ще си увеличат заплатите
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стефания Игнатовагоспожо експерт- аз лично имам наблюдения как се ''работи '' в музеите специално .по цял ден стоят и пият кафета ,в работно време излизат да си пазаруват ,ако има някой посетител -само му се продава билетче ,и при желание на посетителя му изнасят набързо лекцийка ,нито всички са големи специалисти,нито си изкарват парите.Нека парите от билети -си ги разпределят за заплати .САМО ЧЕ посетители нямат през цялата година -държавата ги субсидира ,за отопление,за разходи
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно сега кой ще стои зад протестите. БСП-то никакво го няма, АТАКА още повече след историите около лидера им, Бареков, Кунева, за тях не си струва да се говори. Паническото търсене на пари в държавата навежда на мисълта че ще е много изгодно в момента някой друг да дойде на власт за да обере негативите след което ГЕРБ да се върне отново на "бял кон".
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сектор който *** да изкарват пари да се размърдатв тая държава кой колкото изкарва толкова да взема не може единия да жъне 15 часа да произвежда да плаща данаци а друг да ги харчищот има няква измислена тапия
3
7
 
15
 
! Отговори
Стефания Игнатова преди 8 години
"Най-големите кибици и те ще протестират. Парите им малко, а клатенето по цял ден не им е малко."Дори не знам от къде да започна... Направо си оставам безмълвна при такива "възвишени" коментари. А можете ли да ми обясните, г-н/г-жо Анонимен, как да си вършат работата музейните работници с 1,4 млн. лева за проекти за ЦЯЛОТО Министерство на културата? Но е ясно от думите Ви, че Вас едва ли Ви интересува културата. Най-"културното" нещо, от което се интересувате, най-вероятно е Биг Брадър.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът при тези държавни хрантутници е,че няма как да рушветчийстват и това събрано с условията на работа и ниските заплати , ги кара да излязат на протест. Виж при истинските корифеи на рушветчийството,лошите условия на работа и парите, никога не са били проблем. Дай му палка, трънка, знак 40, пенсия на младини и му гледай сеира. Може докато диша да рови в гюбрето.
1
1
 
10
 
! Отговори
дечко преди 8 години
аз мисля, че вие си ги избрахте заради видимите резултати.дори съм сигурен че 90 % от вас са гласували за данчето и компания

Спонсорирани публикации