Хиляди на протест срещу поскъпването на винетките

В София се събират пред парламента, блокират Орлов мост
117
Хиляди на протест срещу поскъпването на винетките
Снимка: Булфото, архив

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание.

Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението.

Предвидено е и автошествие по бул. "Цариградско шосе”.

Още по темата
Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи.

Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили.

Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева.

Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата.

Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мнозинството имат нужда от винетка 5-10 пъти годишно и субсидират ТИР-овете,другите тежки машини и целогодишно ползващите пътната мрежа.Справедливо ми изглежда:годишна 200 лв,месечна- 20 и седмична- 5.
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, Цветко, швейцарците как имат значително по-добри пътища, пет пъти повече магистрали и 200 тунела, и винетката им да е по-евтина? Те как искат и получават пътища срещу по-малко пари? А обяснението, че и други неща били скъпи е покъртително. Да вземат да направят чистачките по 150 лв., щото останалите неща били скъпи?
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашия край магистрали няма, а тия които ги има, ги ползваме веднъж годишно, пътищата са в кофти състояние, но редовно ни се налага да пътуваме в региона, е кажи, аз тая винетка, ЗАЩО я плащам? Приходите от винетки да отиват за регионите, от които са постъпили. Какво ме грее мен, че има магистрала София-Бургас, след като никога няма да я използвам, да не говорим и за качеството на магистралата.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за Яневагейт някой да се е сетил да протестира? Ще ми протестират за някакво си увеличение на винетките с 3 лева/месец, а това, че цялата държава е потънала в корупция народа не го вълнува...
49
1
 
4
 
! Отговори
Bg lev преди 8 години
V bg trezor ima prekaleno mnogo pari ot akcizi, mita, taksi, globi, danaci, licenzi, patenti...Obache ima prekaleno mnogo bezumni, lajlivi i kradlivi bulgari, deto tarashat bg trezor i strajari nikakvi.
48
5
 
2
 
! Отговори
Kiril преди 8 години
Shte izgirite girivo za poveche ot 30 leva dokato si gubite vremeto v bezpochven i bezsmislen protest. Protestiraite za neahto vajno, a ne za tazi glupost
47
2
 
14
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
Ау, протест против Лили Талпата бил организиран от тайствени сили... И няма никаква вероятност хората да са бесни от покъртителното състояние на пътищата и крайно неадекватната цена за тяхното ползване...
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо ме кара да мисля ,че неоколониално управление ще започне да се клати от такива протести, което е разбираемо защото става ясно ,че щом хората нямат пари за данъци и такси стават много чувствителни при слуховете за нови данъци у увеличаване на старите - значи Баце и Президента не се грижат за хората данъкоплатци да печелят а за корпократските схеми които източват и населението и държавата!
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подозрителна е обаче СКОРОСТТА И ВСЕОБХВАТНОСТТА НА ПРОТЕСТА Това показва ОРГАНИЗАЦИЯ от страна на СИЛА,ИМАЩА РЕСУРСА и ПОДЕЛЕНИЯ В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА КОЯ ли ще е тази сила Това е въпросът на който НИКОЙ НЕ ДИРИ ОТГОВОР
44
1
 
6
 
! Отговори
коли преди 8 години
Моля използваите имена или псевдоними защото много често се изтриват мнения и се получават обърки и немога да разберя кво се крие те аз съм отправял заплахи към боко и цеци и съм си писал егнто след което някъкво гербаджиско полицаиче ми показа домашния адрес и кво ми пука аз никога не съм бил мишка да се крия и за тово не ми е приятно да споря с мишки
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина не е сериозно, да се прави въпрос за този протест, като всеки ( а това сме почти всички) който има кола, знае колко му струва един обикновен технически преглед, смяна на масла, гуми,течности за чистачки, застраховки. Нарочно се спирам само на еднократните, за да се види за какво става дума.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sigora!Imali veroqtnost BSP i Atakistite da sa organizirali protestite?
41
7
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Нещо ми казва, че същият, който организира протестите срещу скъпия ток преди три зими, и милиционерския метеж преди 3 седмици.
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само помислете. КОЙ организира тези протести, КОЙ поръча стикерите и плакатите за цялата страна -ЕДНИ И СЪЩИ, КОЙ ги разпраща..........Бах тази "спонтанност " аз!
39
1
 
6
 
! Отговори
Bnb ban bambum преди 8 години
Bulgaria e na krastopat v sveta. Bulgaria e transitna darjava i darjava parking.Patni magistralni taksi sa s po-golemi pechalbi za bulgarskia narod. Povdigane na taksite za parkirane i stroej na parkingi s moderni klozeti, benzinostancii, moteli i restoranti e izvor za novi pechalbi na bg narod.
38
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен 59 вземи купи на всичките ни винетки тогава богаташо.
37
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само абсолютен мизерниk и tъпак може да протестира за подобна нищожна сума.
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само абсолютен мизерниk може да протестира заради 30 лева повече за винетки... Срам и позор!!!
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Месечната винетка струва 50,а седмичната 15,което означава,че герберазите реално искат 600-800 лева на кола,а 97 е промоция. Да не забравите да гласувате пак за Кратун и Кръглата министърка на изборите.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42, той каза: аз съм *** и простоватата част от народа много ме харесва.

Спонсорирани публикации