Хиляди на протест срещу поскъпването на винетките

В София се събират пред парламента, блокират Орлов мост
117
Хиляди на протест срещу поскъпването на винетките
Снимка: Булфото, архив

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание.

Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението.

Предвидено е и автошествие по бул. "Цариградско шосе”.

Още по темата
Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи.

Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили.

Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева.

Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата.

Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
20
 
! Отговори
Агньо Овчедушев преди 8 години
*** що бе? Що протест? Ми те цените на винетките не са се вдигали от години. Така казват управляващите. Ние трябва да ги слушаме. Сигурно е така щом ТЕ казват така.А същевременно са заделили едни милиончета за тях си. Да си купуват електромобилчета - загрижени са за екологията видите ли. Те тия електромобилчета са освободени от данъци изобщо. Не знам за тях винетки нужни ли са...Недейте да протестирате бе, беееее! Мееее! Мууууу!
12
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо гнило в тези "протести". На практика "протестърите" които днес ще обикалят с колите си ще изгорят на бензин "увеличението' на винетките. И тази "спонтанност" гарнирана със стикери и плакати/ едни и същи в цялата страна/ смърди на рубли до небесата.
11
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** пак искат да бутат Бате Бойко, ама този път няма да стане. Народът е с ГЕРБ. Видя се на изборите по категоричен начин - смазваща победа.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, български граждани!
9
1
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Ако крадяха по-малко всичко можеше да се направи. Става въпрос за некадърност. Акъла им стига до толкова, до колкото да уредят себе си и родата, та и 200 лв. Да стане тая виетка - пак ще караме през полуразрушени пътищата!
8
1
 
22
 
! Отговори
художника преди 8 години
Не само винетките, протест трябва да има и за МАЛОУМНОТО решение на правителството за задължителни ЗИМНИ гуми в периода 1 октомври - 1 април. Зимата става все по-топла, тия искат да слагаме зимни гуми от есента до пролетта. Ако трябва да има срок, поне да е от 1 декември до 1 март.
7
29
 
7
 
! Отговори
Peter преди 8 години
Абе тия нормални ли са ? Е как да има хубави пътища без пари ? Забравете ГЕРБ, БСП и т.н глупости - за хубави пътища си трябват пари.....с 67 лв нищо не може да се направи. Аз лично предпочитам винетата да е 400лв, но пътищата да са идеални - ще си избия парите от ремонти по ходовата част. Оставам на страна , колко живота ще се спасят, ако има маркировка, котешки очи и др.
6
1
 
43
 
! Отговори
лол преди 8 години
Българи, нека протестът прерастне в нещо по-голямо. Време е да се събудим от 25 г. робство.
5
2
 
21
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До До кимАми, има! Тя също е част от модела Тиква пробутван ни от Посолството!!! Този модел върлува из Родината ни от 2003 година!!!
4
0
 
37
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Никаква аванта гърч до дупка за българина,гръцките пенсионери стачкуват че от 1 януари 2016г- минималната пенсия им ставала 400 евро, а тука пенсионерите трябва да се гордеят че пенсията им скача рязко от 157 лв на 161лв.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не говорете срещу затлъстелите хора от власттаОбидно еА винетките поскъпват за да намали войната по пътищатаСамо каналджиите ще могат си я позволят и после - право във войта по пътищата. Хак да им еПенсионерите да ходят пеш боси
2
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, ама вчера тия хиляди бяха на ЧЕРЕН ПЕТЪК по моловете ! Ай кажете после, че българина няма пари ? Винетките че няма на какво отгоре да поскъпват няма...ама извинете !
1
1
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ха-ха не така бе хора как иначе тиквата ще ви прави пътища и ще реже лентички с онова кръглото до него.

Спонсорирани публикации