Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?

Криминалните инциденти от последната седмица навеждат на тази мисъл
9 яну 2016 13:26,
113
Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?
Снимка: архив Reuters

Внимание - за пробойни в закона за оръжията предупреждават експерти в МВР, които подготвят идеи за промени в него. Само в последната седмица станаха няколко криминални инцидента - като този с тройното убийство в Пловдив или банковия обир в столицата. 

Гордиян Александров, който работи нощем на Лъвов мост в София, си е направил подарък за Нова година. Купил си е газов пистолет заради размириците с бежанци, на които често става свидетел.

Взел е пистолета за самозащита, но е ядосан, че не може да го регистрира в София. "Не мога заради законите в България. И трябва да отида в град Русе, защото по лична карта съм от Русе и трябва да го регистрирам там", обяснява той пред bTV.

От МВР обаче предупреждават, че и въздушните, и газовите оръжия също са опасни и трябва да са под контрол. По данни на прокуратурата 70% от престъпленията у нас се извършват именно с такива оръжия.

Автоматична пушка можете да си купите без проблеми във всеки оръжеен магазин у нас. Тя е въздушна, но е точно копие на легендарните пушки Узи.

"Според мен колкото повече оръжие има, толкова по-малко ще са престъпленията. Защото всеки като тръгне да влиза някъде, ще се замисли дали го чакат като добре дошъл или ще го посрещнат със заредено оръжие", смята Свилен Овчаров, собственик на оръжеен магазин.

Търговците твърдят, че все по-често продават газови пистолети на възрастни жени от селата, които разчитат така да се защитят от набезите на крадците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз имам пистолети в БГ автоматични и револвери, но ги прехвърлих ги на името на роднини. И кво от това? Не ми трябват в Ав$тралия. В БГ ако мислите че ще убиш някой с газов пищов сте смешни и манипулирани като стадо овце. Освен това в БГ се продават газови само от спецялна сплав която не може да издържи боен патрон.Не виждам какъв по голям контрол е необходим. Газов и въздушен става само да плашиш кучета което за БГ си е идеалноДовиждане от сидни ав$тралия
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗРЕШЕТЕ свободното закупуване и носене на оръжие,ЗАЩОТО,който престъпник иска винаги си намира такова,а обикновеният,мирен човек,КОГАТО го нападнат с оръжие е като жертвено агне.С КАКВО И КАК да се защити от въоръжен престъпник?Друг е въпросът,че нашите политици ВИНАГИ са се страхували от въоръжен народ.
6
7
 
2
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 години
Не е необходимо защото мафията сега се стрелят един друг. Това е спестени пари на данъкоплатеца и ще намали престъпността в бъдеще.
5
20
 
4
 
! Отговори
Ему преди 8 години
Естествено че трябва да има контрол над оръжията. За справка свободната мурика - 33 000 на година и то много сред тях деца, невини хора за съжаление. Строг контрол и ефективни присъди. Нещо рода на:Притежание на незаконо оръжие: 2 г условноНосене на такова: поне 2 г ефективна присъдаНосене и изваждане на такова: 4г, при зареждане на патрон и сваляне на предпазител 6, изстрел 8, опит за убийство 10 и убийство поне 20Мерките трябва да са превантивни а не постфактум!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSEKI S PISHTOL V RAKA--TAKA SHTE SPRAT KRADZITE-R.OMI.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С нарастването на малцинствата и идването на емигранти, не само че не трябва да се затяга ами трябва да се облекчи.
2
1
 
16
 
! Отговори
Алах .айнар. преди 8 години
Необходимо е Русия и САЩ да престанат да въоръжават арабските държави за 2-3 месеца и всичко ще се оправи освен ако ония маймуни не почнат да воюват с камъни.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то тези които искат да контролират извършват убийствата