Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?

Образователният министър: Остава и ще пребъде робство
Обновена: 27 яну 2016 16:42 | 27 яну 2016 16:07,
336
Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?
Снимка: архив, Булфото

Ден след като стана ясно, че в учебниците може да пише съвместно съжителство вместо турско робство, просветният министър Тодор Танев застана зад определението робство. 

"Моето лично отношение е, че робство е имало", каза Танев и добави: "Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти".

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", каза още Танев.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

Той обясни и че има различни видове робство. 

"Индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство", беше категоричен още министърът. 

Той обясни, че преди две години, преди една също, Министерството на образованието е поискало от БАН, Великотърновския и Софийския университет да дадат научен отговор дали този период от време е робство. До момента отговор нямало. Танев даде да се разбере, че все пак предстои научна колегия скоро да даде определение.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът. 

Той припомни, че има и трети възможен термин - владичество. 

Министърът беше категоричен, че какъвто и термин да се въведе, няма да позволи нито едно дете да бъде наказано, ако използва "турско робство".

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", каза още Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
Ти не си Иван Вазов преди 9 месеца
До иван ваэов, Османска е правилно.
216
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен
215
1
 
3
 
! Отговори
Къна преди 8 години
Тодоре, многу си ***...
214
0
 
8
 
! Отговори
валентин преди 8 години
Имам усещането,че Министерството на образованието, на Земеделието и Агенцията по Горите вече са под турско " владичество"
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 284Същото. Само една поправчица, другарю ...... - в Америка освен камшик е имало бесилка, "Smith & Wesson", "Уинчестър" и разни други играчки. И през 1865 г. САЩ официално отменят, не какво да е, а робството. А у нас, след редица въстания срещу съжителството, оцветено с много, много кръв, вземат та през 1978 ни освобождават руските "мужици". Другарю?
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 290Да беше поддържал българския си език. Все пак държавата ни е давал доста пари за твоето образование.
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 288Да не са изисквали. Много си прав. Просто са го налагали с ятаган, с огън, с бесилка, с кол, с .....
210
1
 
12
 
! Отговори
Исти преди 8 години
На всеки е пределно ясно,че никой не се бунтува скрещу мирно съжителство!
209
1
 
11
 
! Отговори
до 277 преди 8 години
Не се знае колко жертви са в големите градове ,но са хиляди в Батак и десетки хиляди в Стара Загора !Да не говорим за жертвите при принудителното помахамеданчване на българите и кървавия данък за еничерите ,взели най-добрите деца на българите!
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАК СЕ ПОТВЪРДИ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ,ТУРКОФИЛИТЕ И ПРОДАЖНИЦИТЕ НА ТУРЦИЯ, СА НА ВЛАСТ! ЕТО ЗАЩО И СЕ ИСКА ,ОСТАВКАТА НА ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК,КОЙТО НЕ СЕ ОТРЕЧЕ НАШАТА ИСТОРИЯ И ПОТВЪРДИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ПОД "РОБСТВО"!
207
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който забравя историята си(и робските години) е обречен да му се случат пак.
206
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако в България е било.робство то тогава в Америка с африканците с камшика какво е било другари историци ?
205
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм му фен на този министър отдавна, въпреки, че го плюха много.
204
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До diavolchetoТочно така е било, но това се нарича ГЕНОЦИД , не робство ! Икономиката та Османската империя е била изградена върху експлоатацията на немюсолманското население, чрез данъци грабежи и пр. Помисли, от роб не можеш да откраднеш нищо, защото той няма нищо.
203
0
 
12
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
Аз се чудя на нещо друго: какви " специалисти " работят в това министерство, как изобщо може да мине през болния ум на някого да иска така безцеремонно и арогантно да обижда българите, подменяйки истината, болката, обезценявайки смъртта на хилядите изклани, изнасилени, отвлечени, обезобразени...Еничарите, разплакали не една майка!Преди години, един от лидерите на СДС каза, че имало туско присъствие само.Що за продажничество и безпаметност тресе някои хора?
202
0
 
4
 
! Отговори
иха преди 8 години
Пак казвам ,тези празноглавци няма да си изкарат мандата,Боко пак ще връща властта на народеца.
201
4
 
1
 
! Отговори
само питам преди 8 години
интересно ми е колко като численост българи са въстанали,но без литературни клишета?Колко жертви са дали София,Варна,Пловдив,Русе?А,другари историци?Или прочутите въстания са билимногохилядни?Дайте отговор на тези въпроси за да се успокоят другарите,ако имат съвест да се засрамят...
200
0
 
7
 
! Отговори
Таня преди 8 години
Никога не е имало руснаци в семейството ми, нито аз съм рускиня. Не знам какво са ти направили руснаците, но определено таиш някаква омраза към тях. Не разбирам защо на голяма част от Българите все някой им е виновен за нещо. Огледайте се и ще разберете, че за всичко сами сме си виновни
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гнусната националистическа пропаганда и гонения срещу турци и гърци след освобождението мотивира великите сили да орежат земята ни наполовина. Андярти и четници в Македония стават именно гърци изгонени през 1879 от черноморието.За това Стамболов иска обратно монархия със султана - защото само така Българите са единни и защитени в етническите си граници.Левски е предвиждал освобождение с всеналодно въстание след 1880 г. Четете ли националистически ***???
198
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези българи мохамедани не са потушавали бент срещу султана а просто са нападали, клали и грабили, защото сега им е паднало. Българи срещу българите.А къде са отишли тези, които с руски рубли са вдигнали въстание - покрили са се като бити п...си и са оставили хората като мен и вас на барикадите и под секирата. Вижте датите на които са умрели водачите на гробовете им в баташката църква - много след 1876 г. Видгат народа, правят зулумите и бегат(не всички разбирас се, но смелият Бенковски???.