За да ги задържим – 1260 лв. на доктор, 840 – за сестра

КНСБ: Началните им заплати трябва да се определят по нов начин!
2 мар 2016 17:07, Анисия Иванова
70
За да ги задържим – 1260 лв. на доктор, 840 – за сестра
Снимка: Bulgaria On Air

1260 лв. стартова заплата за доктор и 840 лв. за медицинска сестра. За това настояха от КНСБ. Мотивът на синдикалистите е с увеличението на възнагражението на медите, да се преодолее дефицитът на кадри в сектора.

"Остър недостиг на квалифициран медицински персонал", "Липса на медицински сестри и педиатри" - подобни заглавия често заемат челни места в родната преса и неслучайно. Хиляди лекари са напуснали страната в търсене на по-добри условия зад граница. От 16 години Даниела Димитрова работи в системата на родното здравеопазване. Трудностите пред нея не са по-малко, но все още има какво да я държи тук.

"Доста пъти съм се замисляла, но съм от хората, които смятат, че човек тежи на мястото си. Още повече, че трябва да има кой да се грижи за нашите родители", каза тя пред камерите на телевизия Bulgaria ON AIR.

След влизането на България в Европейския съюз вълната от напускащи лекари е голяма. Точно тогава завършва медицинското си образование Йордан Бирданов. 9 години по-късно той е началник на хирургично отделение в частна болница у нас.

"Заплащането между България и чужбина е несъизмеримо, но в България в момента също се откриват възможности да работят лекарите, да имат един приличен доход, който разбира се никога няма да достигне този в Западна Европа или в Щатите. Заплащането е основната причина за изтичането на кадри от едни страни членки на Европейския съюз в други. За девет години над 500 хиляди българи в трудоспособна възраст са напуснали страната, като сред тях попадат предимно образовани и квалифицирани кадри", каза докторът.

И въпреки че минималната заплата у нас се вдига, крайният резултат не е задоволителен.

Числата и процентите са добри динамики, но от това ниско ниво трябва да продължаваме с по-бързи темпове – 10, 12 , 15% на годишна база, за да можем да изтеглим на такова ниво доходите, така че хората да бъдат мотивирани да останат в страната, а не да търсят само реализация навън. За да спре изтичането на медицински персонал, синдикатите предлагат началните заплати в сектора да се определят по нов начин.

Идеята е възнагражденията на медицински сестри и лекари да станат съответно два, три пъти по-високи от минималната заплати за страната. Въпреки недотам добрите условия на труд към този момент в сектора, Даниела е от малкото, които не мисли да напуска.

"Когато един лекар работи в чужбина, той винаги ще си остане чужденец, той няма да получи необходимото отношение, нито необходимото признание. Откакто сме влезли в Европейския съюз около 80% от всеки випуск студенти по медицина напускат България. За последните четири години близо 2 хиляди български лекари са заминали да практикуват зад граница. Много от тях нямат намерение да се върнат тук", каза тя.

По темата вижте и репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
15
 
! Отговори
болен, здрав носи! преди 8 години
За какво са ни доктори и мед. сестри, имаме си държавна мафия на заплати и бонуси.
37
7
 
6
 
! Отговори
д-р Божков преди 8 години
Да така е на д-р Божков да я увеличат на 2000Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко! Лекар отказа неотложна помощ на иначе здравноосигурена женаdnes.bg/stranata/2016/03/02/choveshkiiat-jivot-struva-40-lv-i-nito-lev-po-malko.294812
36
0
 
0
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
До Анонимен 36,Не смея да сложа ДА!
35
2
 
0
 
! Отговори
Да-Нон преди 8 години
До anon Нищо чудно ...вЕрвам ти ...нали е там печатницата на тези "зелени" хартийки !!!
34
7
 
9
 
! Отговори
някой преди 8 години
Към момента доста голям брой лекари с тези малки заплати успяха да си купят нови жилища, както и да карат нови коли. И стандартът им на живот е на средната класа.Нямам нищо против, но ми е интересно ми е как успяват с мизерното си заплащане? Сякаш са фокусници.Имат доста нерегламентирани доходи, както и работят на 2-3 места и в крайна сметка никъде не се справят добре професионално, но си осигуряват добри доходи.Затова нямат време да се занимават с пациентите, а гледат да претупат прегледите.
33
6
 
7
 
! Отговори
КУЧЕШКИ СЛЕДОБЕД преди 8 години
ВИНЕТКАТА не е вдигана 5 ГОДИНИ скочи с 30 ЛЕВАаЗДРАВНИТЕ не са вдигани от 10 ГОДИНИ от 19 да станат 50 ЛЕВАза да може да покрием ДУПКАТА ЗА ЗАПЛАТИ
32
7
 
11
 
! Отговори
Митко преди 8 години
А тези, които не сме доктори, какво да правим?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тези заплати?Те след десетина години ще станат колкото милиционерските!
30
0
 
5
 
! Отговори
богат - беден преди 8 години
До 33"Това време идва."Ами то дойде за много нашенци!Живите ще завиждат на мъртвите.
29
4
 
8
 
! Отговори
ОПРАСКВАНЕ БРЪЖЕ преди 8 години
кат идеш на ДЖИ ПИ 2 лева ВХОД 40 лева преглед 50 лева хапчета плюс 20 ЛЕВА МЕСЕЧНА ТАКСА ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора трябва да бъдат заплатени достойно, макар че който си е корумпирана и алчна св.иня ще си е такъв и 10 хиляди да взима. Но не може да вегетират , а да изискваме от тях. Когато почти всичко кадърно напусне България, тогава ще търсим шамани да ни лекуват. Това време идва.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не кара докторите да работят в държавни болници. Всеки има правото да си отвори частна клиника и да сложи каквато си иска тарифа. Но малцина го правят, защото има малко пациенти, които могат да платят реалната стойност на медицинската услуга.И сега се опитваме бедните българи, които плащат смешни здравни вноски сравнено с французи и германци, да получават здравна услуга като тях. Е как да стане?
26
2
 
12
 
! Отговори
М99 преди 8 години
Синдикатите са пълни нещастници. При средна заплата 880 лв, минималната сестринска трябва да е поне 1100 лв, а началната лекарска 2500 лв. Трябва да има и таван в държавните , да речем 3 пъти минималната. Сега има лекари с 530 лв, а има и с 50 000 ...
25
1
 
20
 
! Отговори
Питаме преди 8 години
Добре, да речем ,че ще лекарите с тия заплати ??? А как ще задържите хората със заплати от рода-420 лв.? Или майките с детски 380 лв? Кой ще лекуват тези лекари, като народа се изнася? Само полицаите остават...и ромулите..
24
8
 
6
 
! Отговори
тука има тука нЕма преди 8 години
Знаете ли, колко хиляди(в евро) взимат от туристите лекари по Черноморието?И после искаме доволни туристи да повтарят, че и да потретват и т.н.!
23
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Не че не е добре заплатата да отговаря на квалификацията, ама не заплатите са основното от което бягат образованите. В България няма закон или нормалност на живота. Дори на почивка се чудиш кой от каде ще те излъже или ограби. Хората с по-големи очаквания, обикновено са и с по-големи възможности за това и се евакуират по-успешно. От там като цяло изпростява нацията и спиралата се завърта на ново. Но пък няма, лошо доста народи живеят така. В крайна сметка всеки оцелява някак. :)
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с още една нула евентуално може би тук-там да поостане някой от по-мързеливите
21
4
 
11
 
! Отговори
anon преди 8 години
тъжна история. живея в щатите. най-добрия ми приятел (българин) е педиатър. заплатата му е около $190к на година в държавна болница. общ наш приятел от същите среди е неврохирург. заплататата му е $550к (частна клиника). само споделям съвсем анонимно.
20
0
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Ще ги задържим - друг път!
19
1
 
1
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
до 23Нищо лично, това си ми е псевдонимът за този форум.