За да ги задържим – 1260 лв. на доктор, 840 – за сестра

КНСБ: Началните им заплати трябва да се определят по нов начин!
2 мар 2016 17:07, Анисия Иванова
70
За да ги задържим – 1260 лв. на доктор, 840 – за сестра
Снимка: Bulgaria On Air

1260 лв. стартова заплата за доктор и 840 лв. за медицинска сестра. За това настояха от КНСБ. Мотивът на синдикалистите е с увеличението на възнагражението на медите, да се преодолее дефицитът на кадри в сектора.

"Остър недостиг на квалифициран медицински персонал", "Липса на медицински сестри и педиатри" - подобни заглавия често заемат челни места в родната преса и неслучайно. Хиляди лекари са напуснали страната в търсене на по-добри условия зад граница. От 16 години Даниела Димитрова работи в системата на родното здравеопазване. Трудностите пред нея не са по-малко, но все още има какво да я държи тук.

"Доста пъти съм се замисляла, но съм от хората, които смятат, че човек тежи на мястото си. Още повече, че трябва да има кой да се грижи за нашите родители", каза тя пред камерите на телевизия Bulgaria ON AIR.

След влизането на България в Европейския съюз вълната от напускащи лекари е голяма. Точно тогава завършва медицинското си образование Йордан Бирданов. 9 години по-късно той е началник на хирургично отделение в частна болница у нас.

"Заплащането между България и чужбина е несъизмеримо, но в България в момента също се откриват възможности да работят лекарите, да имат един приличен доход, който разбира се никога няма да достигне този в Западна Европа или в Щатите. Заплащането е основната причина за изтичането на кадри от едни страни членки на Европейския съюз в други. За девет години над 500 хиляди българи в трудоспособна възраст са напуснали страната, като сред тях попадат предимно образовани и квалифицирани кадри", каза докторът.

И въпреки че минималната заплата у нас се вдига, крайният резултат не е задоволителен.

Числата и процентите са добри динамики, но от това ниско ниво трябва да продължаваме с по-бързи темпове – 10, 12 , 15% на годишна база, за да можем да изтеглим на такова ниво доходите, така че хората да бъдат мотивирани да останат в страната, а не да търсят само реализация навън. За да спре изтичането на медицински персонал, синдикатите предлагат началните заплати в сектора да се определят по нов начин.

Идеята е възнагражденията на медицински сестри и лекари да станат съответно два, три пъти по-високи от минималната заплати за страната. Въпреки недотам добрите условия на труд към този момент в сектора, Даниела е от малкото, които не мисли да напуска.

"Когато един лекар работи в чужбина, той винаги ще си остане чужденец, той няма да получи необходимото отношение, нито необходимото признание. Откакто сме влезли в Европейския съюз около 80% от всеки випуск студенти по медицина напускат България. За последните четири години близо 2 хиляди български лекари са заминали да практикуват зад граница. Много от тях нямат намерение да се върнат тук", каза тя.

По темата вижте и репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърдо НЕ!Който си е лаком, пак ще си иска пари от пациентите!Не се вдигат зап лати на калпак, а само при добра атестация!При даскалите-също!Не може добрият и некадърният да получават еднакви заплати! Всъщност, при липсата на държава всичко може.Драйфа ми сееееееее!
17
3
 
2
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
До 1 и 16 - и какво от това? Това е частен футболен клуб, нормално е да има разлики. В случая проблемът е с лекарите, чийто работодател в повечето случаи е държавата. Частните болници и клиники - в населените места, където ги има - горе-долу компенсират проблема, но не изцяло, никоя частна болница няма да даде 10 000 лв на лекар, ако държавата му дава 1000 лв - пазар на труда, това е положението. Така че не виждам смисъл да си чешем езиците със сравнения между несравними сектори.
16
2
 
11
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
За разлика от съседната тема за майчинските, тук съм абсолютно ЗА да се вдигнат заплатите на лекарите, а също и на учителите. Че и двете си системи са несъвършени и допускат лошо качество - факт. Но и при липса на възможности за добро заплащане качествените кадри или емигрират, или се преквалифицират в други сфери.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е объркана системата. Масово ллекарите ни и сестрите ни няма културата на западните медици. В болниците те третират като в затвор. Никой не сяда да говори с пациента като хората, да му обясни, да му помогне, да го посъветва. Това го правят на Запад. Водят се такива разговори и то по няколко пъти, защото се смята, че пациентът трябва да е информиран за всички, абсолютно всички, което става: какви лекарства дават, диагноза, съмнения, лечение, терапии, психолози, рехабилитация. Култура!
14
6
 
7
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Малко е за хора, които спасяват животи но е добро начало. Високото заплащане ще ги направи ОЩЕ ПО-ОТГОВОРНИ, ще отсее кадърните....
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на комунистическа революция първо се избива и се гони интелигенцията. Та това нашето си е точно революция.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като избягат ниско квалифицираните кадри от България и какво? Кой ще върши черната работа?
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионерите какви се водят? Високо квалифицирани или ниско квалифицирани? Защото и те взимат малки пенсии. Да избягат от България не могат. Какво правим? Все едно ги убиваме.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че избегат всички. Лекари, учители, сестри, медицински персонал, складови работници. Знаете ли колко получава един складов работник в чужбина и колко в България?
9
8
 
8
 
! Отговори
sofianec преди 8 години
В България квалифицираните лекари, учители трябва да получават високи доходи, за да останат в бг. Неквалифицираните да се държат на минимална заплата, 300 лв чисто, за да изчезнат от бг и да дръпне икономиката от висококвалифицирания труд.
8
14
 
19
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ преди 8 години
Не съм съгласен че Лекарите в България са нископлатени .Те взимат няколко хиляди на месец и са сред най-богатите хора у нас .
7
1
 
10
 
! Отговори
as преди 8 години
Нека направят заплатите на лекарите по хиляда лева и по две хиляди, за да останат в България. Аз съм берач на ягоди и ще бера в Европа, защото в бг за мене повече от минимална заплата от 300 лв няма.
6
5
 
17
 
! Отговори
стига вече преди 8 години
Жертва съм на лекарска грешка!Едвам прескочих трапа!Сега я карам като куче.Направете ясни правила, ясни задължения и отговорности, да не изгарят хората "за нищо"!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом, горе-долу,толкова е издръжката за нелегалните нашественици, може и повече да се опитаме да дадем на високоброзовоните бЪЛГАРИ. Нека помислим за бЪЛГАРИТЕ, а не за натрапниците.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майка ми е рабитила цял живот като мед сестра. Пенсионира се след 1 година. Заплата и е 300лв в момента. Това е заплата на сестра с цял живот стаж без 1 година до пенсия. Мислете му.
3
2
 
30
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Абсолютно подкрепям! Подобна политика трябва и спрямо учителите! Всички останали държавни служители са втора важност, включително и полицаите!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
rusofilite ot patriotskata partia bataka sa si lekuvali hemaroidite v kuba taka che ne gi barka
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите месечни заплати в Левски:Жоао Силва 16 000 евроКристовао Рамос 14 000 евроКевин Бру 14 000 евроРамон Лопес 13 000 евроГари Родригес 12 500 евроНуно Пинто 12 500 евроДъстли Мулдер 12 500 евро

Спонсорирани публикации