Бъчварова за доброволците: Не отхвърляме помощта!

Пограничните села знаели как да се държат с мигрантите
Обновена: 13 апр 2016 09:45 | 13 апр 2016 09:37,
79
Бъчварова за доброволците: Не отхвърляме помощта!
Снимка: архив Bulphoto

Работата на доброволците е съществена за нас, но отговорност на Гранична полиция е да осъществява защита и да се въведе ред на границата, отбеляза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Още по темата

"От вчера живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с непознати хора и мигранти – те трябва да сигнализират компетентните органи – да се обадят на гранична полиция или 112. Гранична полиция има всички правомощия да провери какви са тези непознати хора, дали имат нужда от помощ, дали отговарят на условията за бежански статут и прочие", поясни Бъчварова пред bTV.

Все пак вътрешният министър заяви, че при среща с мигранти, те трябва да бъдат спирани и да бъдат помолени по някакъв начин да останат на място.

"В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда", допълни Бъчварова.

"Трябва да се опита да им се обясни да останат, да изчакат Гранична полиция, която да поеме функциите си. Това е помощта, която могат да дадат гражданите", обясни тя.

Министърът заяви, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление. В нашумелия в последните дни случай, в който т. нар. "граждански отряд" завърза мигранти със "свински опашки" и се похвали за това в интернет, "няма доказателства, че тези мигранти са извършили престъпление, не знаем дали наистина имат нужда от защита или спекулират. Това може да установи Гранична полиция", каза Бъчварова.

По думите ѝ прокуратурата ще реши дали извършвайки този "арест" Петър Низамов – Перата е помагал на държавата.

Бъчварова подчерта, че МВР работи с доброволци – "те ни помагат много при пожари и пр. Не можем да отхвърлим тази възможност, но тя трябва да е регламентирана", настоя МВР шефката.

Министърът също така каза, че думите на премиера Бойко Борисов, който благодари на гражданските отряди и каза, че всяка помощ към държавата е добре дошла, е "твърдение по принцип, което е правилно, а помощта от гражданите е съществена за нашата работа, но тя трябва да е според закона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Ами то си е така преди 8 години
До ГеоргиПросто изпада в искреност жената. Действително трябва да се опазим "по някакъв начин". Да не си правим илюзии, че ни разрешават да си браним границата официално със всички средства. До неотдавна дори не ни даваха да използваме там армията, колкото е останала. Просто нас ни накараха да свалим предишните яки и недемократични ограждения, да се разоръжим, да си почти унищожим армията, да си разобличим разузнаването. Сега средствата, които са ни останали, са "някакви", буквално.
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко каналджии фанахте бе Бъчва ?!
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакай бе мен като ще ме пазят селяните за какво да ви плащам данъци върнете парите дето ги вземате и ги дайте на селяните да имат оборудване.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква помощ бе, ще се оправяме сами както можем и с подръчни материали явно полицията под твое ръковдство за нищо не става.
42
2
 
7
 
! Отговори
Нейсе преди 8 години
И аз обвинявах нашите управници, че не строят по-яка и дълга ограда, докато не излезе турският посланик да ни обвини за 30-километровата. Строили сме я били от враждебност към Турция, що не сме строили към Гърция и Македония. И ме светна на какъв външен натиск сме подложени: от една страна Турция, от друга смахнатия ЕС, мътните сили, организиращи преселението и т. н. А ние - без армия, с голи ръце срещу милиони въоръжени и обучени. Какво да правят наште, освен да се извиват на 4.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно държавата абдикира от функциите си. Мигранти и всички други могат да влизат в България единствено през КПП. Другите са нарушители и трябва да бъдат арестувани и предадени на съда
40
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
От вчера живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с непознати хора и мигранти ??? --КАКВО ? !! За 2 години на пресичане на границата от хиляди емигранти -- ЧАК сега дават инструкции за населението живеещо до браздата - Каква Пародия и АБСУРД !!! Или както се казва --на 14 февруари зимата пак ни изненада и пътищата са блокирани !!
39
0
 
8
 
! Отговори
43 преди 8 години
Моля обяснете ми, като влезе някой непознат в дома ми как да го помоля да остане на място.
38
2
 
6
 
! Отговори
Нейсе преди 8 години
До ПаметливПо-скоро я намирам виновна за вътрешния хаос и корупция в МВР. Колкото и да са мощни мафиотските кланове, все пак министърът не е чак толкова безпомощен. Масовото преселението на мюсюлмани е световен заговор, не са ми по сърце нашите управници, но не мисля, че участват в него. Камо ли лично Бъчварова да получава чуждо заплащане, за да пуска имигранти. Мисля, че се стремят, ако могат да изклинчат, та да ни подмине.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За правомерното преминаване на държавната граница е необходимо кумулативно осъществяване на два елемента: разрешение на надлежен орган на властта и преминаване на границата на определените места съответния ГКПП- видно от чл. 87 ПП ЗМВР. Нарушаването на контрола по цитираната разпоредба е престъпление по член 279 НК, който криминализира влизането и излизането през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и макар с разрешение, не през определените за това места, т.е. преминаванато на границата при липсата на една от двете кумулативно необходими предпоставки. Предвид
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце вчера явно й е набивал яко канчето. Днеска е поомекнала и четка "добросъвестните граждани". Сега остана да освободят Низамов и отряда му и самата Бъчварова да спре да се пречка на гражданските отряди въобще.
35
0
 
17
 
! Отговори
Георги преди 8 години
трябва да бъдат спирани и да бъдат помолени по някакъв начин да останат на място.=================================Мъка...мъка. Това го казва вицепремиер и министър на МВР. Човека, който отговаря за реда в държавата. Визията и явно е, че реда трябва да се осъществява по "някакъв начин". Във всяка нормална държава такъв министър би си подал оставката след такива думи. Ама то какъвто премиера , такъв и вицепремиера.
34
0
 
13
 
! Отговори
Ето я ролята преди 8 години
Мигрантите искат да отидат вЗ.Евр.Знаят,че ако ги хванат и регистр. у нас,ще ги върнатпак тук.Затова избират незаконно преминаване и през Ю. и през С. или СЗ граница.Товаизисква време,трябва да се яде и спи.Разчитат на каналджиите,но те често ги лъжат играбят.Тази ситуация поражда криминогенен фактор.Държавата не може да се справис него.Ето къде е ролята на доброволците.Те трябва да бъдат усилвани,въоръжавании облечени с доверието на службите,ако искаме наистина да пазим границите си.
33
0
 
9
 
! Отговори
Като по турско преди 8 години
До ПаметливНатам отива. По турско така е било. Хайдитите въздават възмездие на дерибеите, селските попове решават случаи на домашни разпри. Българските настоятелства са уреждали учебното дело, читалищата - просветното и културното. С турската държава много вземане-даване са нямали, сами са си решавали редица обществени въпроси.
32
0
 
7
 
! Отговори
м преди 8 години
Това е пътя съвместно мвр армия и доброволците эаедно да паэим границите си и хората в държавата ,ако трябва и эаконодателни промени да се дорегламентират с эъкон ,както стана эа армията,как да става това
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нарушител на държавната граница е лице, пресякло или опитващо се да пресече държавната граница на Република България по какъвто и да е начин извън пунктовете за пропускане или в пунктовете за пропускане, но в нарушение на правилата за нейното преминаване (чл. 82, т. 1 от Правилника за прилагане на Закона за МВР) Бъчварова, четеш ли? Как така нямало доказателства за извършено от мигрантите престъпление? Нарушаването на закона е престъпление.
30
1
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До НейсеВсъщност е виновна-за това,че служи и то платено на същите тези световни Сили!Не е ли предателство да работиш за чужда сила СРЕЩУ народа си?????
29
0
 
13
 
! Отговори
Национал преди 8 години
Калибър 45 е разбираем на всички езици!
28
0
 
12
 
! Отговори
ужас преди 8 години
ГЕРБ всеки ден губи доверие заради хаоса в МВР,до кога ще се търпи това положение?министерството с най голям бюджет и щат не работи!?
27
0
 
15
 
! Отговори
Извратен преди 8 години
" Министърът заяви, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление. " Това да пресечеш незаконно граница на дадена държава не е ли престъпление? Или съм пропуснал някоя поправка в закона.