Мръсна газ руши двигателите на колите ни

У нас няма апаратура, която да проверява пропан-бутана
23 апр 2016 08:04, Анисия Иванова
60
Мръсна газ руши двигателите на колите ни
Снимка: Булфото, архив

Некачествен или замърсен газ чупи газовите уредби на колите, сигнализират шофьори и автомонтьори. Те пращат жалби до потребителските организации, но няма как да им бъде помогнато, тъй като качеството на газта у нас не може да бъде проверено.

"Всекидневно при мен идват хора с проблеми с газовата уредба. Най-често е запушен изпарител или запушени дюзи, които се прецакват от скапан пропан-бутан", разказа пред "Труд" столичен автомонтьор. След газовата уредба се чупи и двигателят на автомобила.

"Има много подобни сигнали, но не се наемаме да помагаме, тъй като е трудно доказуемо", заяви председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Той поясни, че у нас няма апаратура, която да проверява пропан-бутана.

"Няма стандарт и критерий за качеството на газа у нас. Предлагали сме да бъде въведен контрол чрез нормативна уредба, но това не се случи", заяви експертът по горивата от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Големите компании имат вътрешен контрол, но какво става на малките бензиностанции и газстанции - никой не знае.

От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор коментират, че не проверяват съдържанието на горивото. Причината е, че газът не попада в обхвата на Закона за чистотата на атмосферния въздух, нито в друг нормативен акт.

Преди две години е имало идея да бъде закупен уред, който да следи за качеството на пропан-бутана, но след проверка на европейската практика е установено, че това не се прави в нито една страна в ЕС, поясниха от агенцията. Те следят само за изправността на уредите, чрез които се зарежда горивото.

Продавачите смесват неправилно съставките пропан и бутан. Заради липсата на стандарт за газта те най-често мамят в отношението на двете й съставки.

"Съотношението между пропан и бутан през зимата и през лятото трябва да е различно, но не всеки го спазва. Това трябва да е строго регламентирано, но като няма закон, никой нищо не може да направи", поясни експертът по горива Светослав Бенчев.

През зимата горивото трябва да е в съотношение 60% пропан и 40% бутан, за да е в течно състояние и колата да върви. През лятото обратното - 40% пропан и 60% бутан.

Много продавачи обаче смесват в различни дози газта, за да им излиза по-евтино, поясняват специалистите. Пропанът е по-евтин и по-тежък.

Дистрибуторите припечелват допълнително и от друга врътка с пропан-бутана. Купуват го на тонове, а го продават на литри, разказаха запознати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
24
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 години
Трябва цената на тока да скочи с 50%,така българина ще се научи да уважава своите любими 240 депутати.
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верно че газта е скапана и съсипва двигателя, но е по-евтина.Иначе от време на време сипвам КАЛГОН в двигателя, много помага.Освен че чисти налепите вдига и октановото число.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз карам само на водород много е екологичноотделям си го сам от кислорода във водатакислорода си го дишам да ми е чисто на дробоветеводорода си го слагам в резервоара и двигателят ми свети от чистота
6
3
 
35
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Идеята на такава статийка е повече от ясна - карайте на бензин, че газта много поевтиня, и не можем да вържем бюджета! Лично аз, карам на газ повече от 10 години, досега не ми се "чупила" АГУ(интересно, как ще се счупи?), досега, освен едно запушване по тръбите,друг проблем не съм имал!Двигателите също са ми били наред,поне,докато съм ги продавал,навъртял съм доста километри на всеки,и сега съм пак на газ!
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газта на някои места е пълен б.оклук . Когато жената готви такъв черен нагар се образува на дъното на тенджерата все е дно готви на въглища. представете си кво става в двигателя
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То горивото не е по-чисто но е по-скъпо а мит'ряла обича евтиното. Но евтиното носи по-малко приходи ДДС.
3
4
 
22
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Какъв е извода???Купувайте само от едрите вериги, за да фалират малките бензиностанции и да не изтичат и да се губят парите!!!Агент Мат Бърджис!ЦРУ!!!
2
8
 
11
 
! Отговори
Drobeca преди 8 години
Евтиното понякога излиза скъпо.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и аз често карам с *** газ