Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син

Днес постът е строг, даже вода не се пие, не подхващайте и работа
29 апр 2016 08:30,
62
Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно на този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
1
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Преглеждам днес една книга, която купих преди няколко години, хубава е, ако иска някой може да я прегледа. "Домашен молитвеник", 2011 издадена. Там накрая наред с молитвите по различни поводи са сложили и стихотворения свързани с молитви.Чета "Молитва" на Ботев и отново осъзнавам колко е прав."Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;"Това с поздрав към тези, дето ще се овъртят около църквите тази вечер и постят, а иначе муат мЯсо като невидели.
23
6
 
4
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Не се пие вода при едни други промитомозъци, които не ядат до залез слънце и вода не пият даже и като падне мрак се почва голямото плюскане.Бях направо шокирана, когато, докато работех с един доста международен екип едното момиче почти не припадна по обяд, защото не беше пила вода, беше 36 градуса навън и аз я питах защо не пие вода, а тя каза, че не можело до ВЕЧЕРТА! Само на бремените давали?! А иначе умно, интелигентно момиче! Религиозни извратеняци!
22
3
 
9
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До РамазанБогохулстваш, дано Бог ти отплати подобаващо за дръзките ти думи против Него.1 Царства 2:25 "ако човек съгреши против човека, ще се помолят Богу за него; но ако човек съгреши против Господа, кой ще бъде ходатай за него?"
21
2
 
6
 
! Отговори
Джон преди 7 години
възобновител на пътища за населението."1 Коринтяни 8:8 "Храната не ни приближава към Бога, защото, нито ако ядем, печелим, нито ако не ядем, губим."Осия 6:6 "Защото Аз искам милост, а не жертва, и богопознание повече, нежели всесъжения."Матей 9:13 "идете и се научете, що значи: "милост искам, а не жертва""Михей 6:8 "О, човече, казано ти е, що е добро, и какво иска от тебе Господ: да работиш справедливо, да обичаш милосърдни дела и смирено да ходиш пред твоя Бог."
20
2
 
7
 
! Отговори
е? преди 7 години
Исус победи евреите които го разпнаха на кръста , като възкръсна от мъртвите ЗА ИСТИНАТА !
19
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
и отдадеш на гладния душата си и нахраниш душата на страдалеца, - тогава твоята светлина ще изгрее в тъмнината, и мракът ти ще бъде като пладне;и Господ ще ти бъде винаги водач, и във време на суша ще насища душата ти и ще угои костите ти, и ти ще бъдеш като напоена с вода градина и като извор, чиито води никога не пресекват.Тогава твоите потомци ще застроят вековни пустини: ти ще възстановиш основите на много поколения, и ще те наричат възстановител на развалини,
18
3
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
видиш ли гол, - облечи го, и от еднокръвния си не се крий.Тогава твоята светлина ще се яви като зора, и твоето изцеление скоро ще процъфти, и твоята правда ще тръгне пред тебе, и слава Господня ще те придружава.Тогава ти ще позовеш - и Господ ще чуе, ще извикаш - и Той ще каже: ето Ме! Кога отстраниш изсред себе си ярема, престанеш да дигаш пръст и да говориш оскърбително
17
3
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
че гласът ви да бъде чут във висинето.Такъв ли е постът, който съм Аз избрал, - денят, в който човек изнурява душата си, когато навежда глава като тръст и под себе си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден, Господу угоден?Ето поста, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай; раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си;
16
3
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Исая 58:2-12 "Те всеки ден Ме търсят и искат да знаят Моите пътища като народ, който уж постъпва праведно и не оставя законите на своя Бог; те искат от Мене праведен съд, желаят да се приближат към Бога:"защо ние постим, а Ти не видиш? смиряваме душите си, а Ти не знаеш?" - Ето, в деня, когато постите, вие изпълнявате своята воля и от другите изисквате тежки трудове.Ето, вие постите за караници и разпри и за да биете с дръзка ръка другите; вие не постите в това време тъй,
15
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
Има такава традиция, известна като тримирене. Три дни без храна и вода. Времената са други, а и вероятно е имало и допълнителни условия, при практикуването и. Поста е напълно достатъчен, за просветляване на умовете.
14
8
 
1
 
! Отговори
PD преди 7 години
Четенето на дебели книги и повтарянето им не е разбиране. Бог е ЕДИН. Зовете си го както искате, и го почитайте както Ви е казал. Опс! забравих че сте глухи за него. Чуват го само синовете божи. Някъде са им викали пророци.И никак не са малко, даже са цял народ. И дебелите книги са за този народ.И целта е, да се пробуждат и водят човечеството към еволюция. А всякакви партийни, фарисейски, религиозни гилдии, застинали в описани норми и клишета, без жив Пророк, са в безпътица.И обема няма значение
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Никой нищо не ти забранява бре ***, вярата и ритуалите са доброволни! Вярващият в Исус на днешния ден се опитва поне малко да бъде съпричастен с мъките му! Невярващеят си жули цел ден ракия и муа свинско, щот е празник и четири дена отпуска! Само не го питай кво празнува, щот шти каже - ми Великден... Муахахаха
12
2
 
0
 
! Отговори
so brutal преди 7 години
Каква ирония днешните богоизбрани не искат да се само жертват за всеобщото благо i каквa ирония да празнуваш без пари празник на ...................
11
14
 
5
 
! Отговори
Рамазан до 12 преди 7 години
НЕ християните изнасилват деца в името на бога нали така!..ха..ха А поповете изнасилват само малки момчета..ха.ха
10
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Аз съм на 30 години,и от дете знам за строгият пост на Разпети петък,така че това не е никак ново!А за християнството и исляма,по добре и не отваряй дума драги,защото НЕ християните изнасилват деца в името на бога нали така!И вярата не е в църквата,синагогата или катедралата не е в попа,имама или равина тя е в ЧОВЕКА но такива май не са останали вече!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато не се възвърне поне малко любовта и уважението между хората няма вяра и планета която да ни спаси...
8
25
 
4
 
! Отговори
рАМАЗАН преди 7 години
1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.... Прав е Бог. Един е Аллах! Не може да има син и да го измести от божия трон. бог да не е бозайник?6. Не убивай.- А християнството на всякъде е наложено с проливане на кръв. Даже и в България Борис избива 52 български рода..7. Не прелюбодействай & 10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов *** - нищо, което е на ближния ти. А КАК Е ЗАЧЕНАТ ИСУС. ТОЙ Е РОЖБА НА прелюбодействане и изневяра на Мария. КАКВО
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи път чета, че в християнската традиция има пост, при който е забранено да се пие даже вода!!! Някой нещо да не послъгва или да си е приписал собствените верски традиции на чужда вяра?!
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано някой не се затрие заради глупавите традиции. Не се пиело вода даже...
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сряда беше празника на нашите депутати.