Куриоз: Глоба грози наградени ученици, неплатили данък

Не попълнили данъчна декларация, трябвало да платят по 20 лв
7 май 2016 13:30, Петя Славова
42
Куриоз: Глоба грози наградени ученици, неплатили данък
Снимка: НАП

 Родители на наградени ученици се оказаха данъчни нарушители в поредната нелепа история, родена от чиновнически пропуск и абсурдно законодателство, пише "Сега".

Семействата на трима ученици от столичното 134-то СОУ са заплашени с глоби за неподадени данъчни декларации и невнесен в срок данък, защото децата им са се оказали първенци в конкурс, посветен на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау", и са получили като награда таблети. Година след връчването на отличието семействата им са уведомени, че дължат по 20 лв. данък за наградата и могат да отнесат глоби за недекларирането й. 

За скандалния случай се разбра от сигнал на икономиста Емил Кало, който е дядо на едно наградените деца. Той разказа, че миналата година децата са били приятно изненадани от получените таблети, които не са били обявени в наградния фонд.
 
Близо година по-късно обаче родителите получили писмо от МОН, че трябва да платят 10% данък върху стойността на таблетите и да подадат данъчни декларации. Според Кало писмото дошло на 1 април и част от родителите не са успели да подадат декларации навреме.
 
"От министерството си измиха ръцете за данъците с НАП. Този проблем може да възникне и за класираните на второ място - деца от домове за лишени от родителска грижа, които също получиха предметни награди. Тях кой ще ги защити", попита Кало. 
 
От пресцентъра на министерството на образованието уточниха, че от проблема са засегнати общо 14 деца. Не е ясно на колко от децата родителите са успели да декларират таблетите в данъчната си декларация. Междувременно от Националната агенция за приходите обясниха, че ще търсят начин да не се стига до санкции за недекларираните награди, защото е видно, че има недоразумение. По закон глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв. Невярното деклариране на данък в по-малък размер пък се санкционира с глоба до 1000 лв. 
 
От просветното министерство обясняват, че обичайната практика при връчване на награди на ученици е друга. "Обикновено наред с предметната награда се връчва и парична в малък размер, която да покрие размера на дължимия данък и да няма ощетяване на родителите", обясниха от ведомството.
 
Не е ясно защо в този случай не са дадени допълнителни пари на родителите. Министърът на образованието Меглена Кунева вече е издала заповед на родителите да бъдат отпуснати по 25 лв. парична награда, за да покрият данъка. И в този вариант обаче пак се стига до абсурд - защото и получената парична компенсация трябва да се обложи с данък и родителите ще трябва да платят 2,5 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
ес преди 7 години
Кога ще се въведе данък ПРОСЯК.
27
0
 
18
 
! Отговори
Мечо преди 7 години
Тези таблети с фактурите ли са им ги подарили? Как да знаят родителите колко струват? Виждал съм и такива по 100 лева, в голяма търговска верига.
26
3
 
5
 
! Отговори
ГораНОВ преди 7 години
Стига сте хленчели?Язе имам бюджет да оправям вие ме занимавате за 20 лева.Малките от рано ги уча да плащат данъци, възпитавам ги, вие ревете.Нали искахте да Градим България.Граденетето (краденето) става с пари. Давайте пари да събирам. Какво се правите на улави?
25
1
 
11
 
! Отговори
неграмотен преди 7 години
Ако подариш на приятел телефон или часовник, той трябва ли да плаща данък? Нали ти купуваш подаръка с пари от доход за който си плащаш данъците.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АбсурдистанПрекрасен стимул за умни и талантливи деца - не се явявайте не конкурси, ами трупайте знания и като порастете, грабвайте куфарите !
23
0
 
14
 
! Отговори
шах и мат преди 7 години
Не схващам логиката ,наградата нали не е открадната ,а купена,т.е какво не е и платено,още повече това е предмет с неясна стойност във времето
22
1
 
19
 
! Отговори
Алабала преди 7 години
Освен това тези данъчни декларации са пълна глупост. За какво трябва да попълваш някакви *** бланки, при случай, че НАП имат всички данни при тях и много добре знаят колко пари им дължиш. Ето, НАП знаят, че еди-кой си е взел еди-какви си награди. Тогава кому е нужно хората да си губят времето, за да попълват данни, които вече са известни на НАП? Тотална бюрокрация и излишно хабене на нерви. Елате в България - държавата на клатик*рците.
21
0
 
14
 
! Отговори
Алабала преди 7 години
С какви глупости ни занимават, за да ни отвличат вниманието. Боко и компания всеки ден крадат милиони, а тук за някакви си 10лв хората ги грозят глоби и какви ли не глупости. Това си е тотална подигравка от страна на държавата.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За чиновници се назначават само *** защото началниците им са такива. Този данъчен пуснал заплахите идеално е знаел за какво става дума, но ги пуснал от злоба и завист към децата
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тези глупости? Нали наградите не се облагаха с данък?
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дължах 2стотинки на държавата които незнайно от къде дойдоха, имах куп проблеми и накрая платих 10 лева таксички и максички на боко. Калпава държава, *** народ.
17
0
 
32
 
! Отговори
тя преди 7 години
Какво стана с Мургина откраднала милиард от ДДС? НАП - източват ДДС!!!
16
0
 
26
 
! Отговори
тя преди 7 години
Колко сме жалки !" За кокошка няма прошка , за милиони няма закони!"
15
8
 
10
 
! Отговори
Тихомир томов преди 7 години
Еврейски неволи , но нали те ни наложеха тези абсурди да ни цакат ежедневно . Пък и 100 % наградите са фалшиви защото там не са ставали холокости и т.н. а , глобалната финансова измама на световния еврейски конгрес . Така че Кало стига е ревал и да не се стиска за 20 лв
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A Борисов като подари България на Турция и Ердоган ще се плаща ли и там данък?
13
2
 
28
 
! Отговори
+ преди 7 години
Законът си е закон, няма как... А за КТБ ?
12
0
 
29
 
! Отговори
Един нещастник в БГ преди 7 години
Ако си продам апартамента за да си купя друг, пак ли трябва да плащам данъци?
11
0
 
36
 
! Отговори
данъкоплатец преди 7 години
аз платих 1лв. данък, но цялата работа ми излезе повече. 1.60 за номерче. 2.20 за банковия превод = 4,80. трябва да изсмислят някакъв минимум при който да не се внася данък. смешно е дължимия данък да е в пъти по малък от таксите.
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе то пак не са накарали да платят целия таблет.
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А коледните подаръци в детската градина трябва ли да се облагат като доход? Щом наградите са доход, значи и те.