Нешка отказа ордена: Няма да си точат зъбките с мен!

"Не приемам награда - рушител на крехкото съгласие в правителството"
Обновена: 18 май 2016 17:59 | 18 май 2016 17:00, Веселина Йорданова
139
Нешка отказа ордена: Няма да си точат зъбките с мен!
Снимка: архив, БулФото

Нешка Робева отказа да получи орден "Стара планина". За награждаване от президента вчера я предложи правителството, но по-късно стана ясно, че министрите са се разделили в мнението си дали тя трябва да получи орден точно за заслуги в областта на културата, а не в спорта.

Още по темата

В позиция до медиите тя благодари за предложението на Инициативния комитет и на подкрепилите го, включително премиера Бойко Борисов, но заявява, че при създалите се обстоятелства не може да приеме наградата, "още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство".

"Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева", посочва тя.

"За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек. Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива", пише още Нешка Робева.

Тя заявява, че заради дейността си е носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина и е била оценявана от "Личности и безличия".

"Преживяла съм от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази", пита риторично Робева.

Тя признава, че се е зарадвала от предложението за награждаването й, но отказва, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС.

"Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ", завършва Нешка Робева.

На заседанието на правителството вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. Според Бъчварова е по-добре Нешка Робева да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.

При гласуването предложението е подкрепено от премиера Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски. "Против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Chat pat преди 7 години
Neshka Robeva realno stoi dosta po-visoko ot selo Shipka, ot Stara Planina, ot ms, ns ot prezidentstvoto...barabar s vsichkite neini choveshki slabosti i greshki za 70 godini....i blesti!:-):-):-):-):-):-):-):-) a po moshenicite Barekov, Stanishev i ep kompania ot provaleni v nationalnite im politiki personi se ravniava rbg i eu po voliata na offshornite miliarderi i monarhii ot sveta...za jalost...
106
0
 
2
 
! Отговори
Fire преди 7 години
"...Против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева..."Ха, кои са тези, гласували против? Като почнем от Куневица - прелетната птица, минем през Бъчварова, оглавяваща министерство, за което няма никакви специфични знания и подготовка, Захариева...Боже, вземи единия - удари другия.....Та те, видиш ли, световно неизвестните, гласували против великата. уникалната, уважавана, обичана, боготворена от цял свят Нешка Робева?
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубав шамар за безличията в правителството и президентството.
104
0
 
0
 
! Отговори
липсва и преди 7 години
нагайка брич и ботуши.
103
0
 
4
 
! Отговори
честит преди 7 години
За Доган не смеят да пръднат да критикуват награждаването му, ама за Нешка се изказват.Откъде накъде пътник без билет, историческа случайност и личностно нищожество като Плевелиев и чиновниче, цял живот на държавна службица като Горанов ще дават оценки на Нешка?
102
0
 
8
 
! Отговори
честит преди 7 години
комунистка или не - НЕ Е РЕДНО ЛИЧНОСТ КАТО НЕШКА ДА БЪДЕ ОЦЕНЯВАНА ОТ БЕЗЛИЧИЯ КАТО ПЛЕВНЕЛИЕВ И ГОРАНОВ.Точка,
101
0
 
14
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Робева - Бъчварова - каква несъпоставимост.Едната упорита ,дисциплинирана , нахъсена, а другата - под крилото на благодетел, не постигнала сама много. Браво на Нешка - -така постъпват достойните и умни хора. Те не творят за шепа храненици, а за "обикновените хора" Браво !!
100
0
 
5
 
! Отговори
лусифер преди 7 години
да бяхте и дали орден млада планина
99
1
 
11
 
! Отговори
хм преди 7 години
Този орден в последните години го раздават на куцо и сакато, че му се загуби смисъла вече, а г-жата министърка за Нешка Робева се заяде. Не я харесвам Нешка, но браво за решението й! Твърде много по-известна, важна и много повече е направила за България, за да пада на нивото на Бъчварова и да приема милостиня!
98
1
 
11
 
! Отговори
orza преди 7 години
Нямам думи...Кажи "България" /за съжаление!/ и...всичко си идва на мястото! Тези от МС, които са гласували против предложението какво са направили за Родината ми? Тази-МНОГОРЪКИЯ ШИВА /Миглена Кунева/, която смята, че може всичко с какво е допринесла за културата ни,че дава оценка?Благодарение на Нешка Робева българските гимнастички носеха и продължават до носят медали за БЪЛГАРИЯ!
97
3
 
1
 
! Отговори
ops преди 7 години
Надявам се да има повече заслужили тази чест в държавата ни.
96
2
 
20
 
! Отговори
bai_jordan преди 7 години
Мога само да поздравя Нешка Робева! След години когато всички ние няма да сме на този свят все още ще се помни "делото" на хора като Нешка Робева, а въпросните господа (хрантутници) които днес си "точат зъбите" с нея ще бъдат изхвърлени на бунището на историята. Защото ние обикновените хора винаги ще помним хората дали нещо на тази държава!
95
2
 
23
 
! Отговори
Robo преди 7 години
Една достойна българка!За министрите,които са против-или хубаво или нищо!
94
21
 
1
 
! Отговори
велбъдж преди 7 години
Нешка лично съм я видял на погребението на Васил Илиев! Тя е един от "основателите" ако може така да се каже, на мутрите!!!
93
2
 
7
 
! Отговори
капитан Силвър преди 7 години
До РОССИЯА бе, момче ! Какъв е тоя правопис, какво е това чудо ? Откъде ви намират такива ? Със специален конкурс ли ?Явно здравата са закъсали и затова толкова са смъкнали летвата.
92
4
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
боже мои как може да са пртив не.я тя издигна името бългаско в света. а такива като миглена кунева която казва че сме съжители с турците тя на нищо не способна, какви са тези министри младите виждат четат как тези хора ще преставят българия като самото правителство не уважава наще народни дейци.тя получи обичта и уважението на народа ни това и стига тя е човекс достоенда бъде уважавана и обичана правилно постъпи че отказа от такива управители.света я призна нащо правителство не я признава
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯ - 106От много време си разкрит - не си българин и си злобно и нискочело безгръбначно.
90
3
 
24
 
! Отговори
ан преди 7 години
браво на нешка ,че отказа наградата,защото щеше да ни падне ниско ако бе замълчалата тя не мълча в онова време ,та сега ли на тези измислени министри ще се подложиа пък бъчвата да я нареди до тези големи творци в кавички е просто немислимодостойна жена и за грешката с бареков си призна отдавна
89
18
 
3
 
! Отговори
НешкоЗверев преди 7 години
Хей госпожо, ти си СТРАШНА. Аз съм на 49 (близо до 50-те нюанса мъдрост). Удивен съм, че до сега не ти връчиха "това"(извинявам се за нихилизма, образ на някои получили го). По-млад съм и ще ти кажа-"Рано е още за времето на знаещите, можещите".Права си: Нека се снишим.Да почакаме и да се НАМЕРИМ. Старичките(само по години) сте слабички, но има младички(като мен(), които знаем как да направим на филиии властта!Ако не Ви мързи-намерете ни...
88
7
 
35
 
! Отговори
Русе преди 7 години
Министрите гласували против Нешка са подобни на политизираното жури от Евровизията. Нещастна и жалка работа са. Не заслужават капка доверие, защото се изживяват за нещо което не са и никога няма да бъдат.