Счупен крак в Слънчев бряг ще ви струва 540 лева

От хуманни съображения има тарифи за българи и чужденци
71
Счупен крак в Слънчев бряг ще ви струва 540 лева
Снимка: Булфото, архив

Рекордно високи цени на медицинските услуги в Слънчев бряг смаяха редовите пациенти. 540 лева за гипсиране на крак, 400 лева за гипсова шина на ръка, още толкова за обездвижване на крайник, наместване на фрактура - 200 лева.

Прегледът пък стартира от 80 лева. Тарифите са официални, информира Дарик.

Ценоразписът излезе наяве в публикувано решение на Районния съд в Несебър. То засяга становище на Изпълнителна агенция "Медицински одит”, която е наложила глоба от 1000 лева за нарушение на Закона за здравето на медицински център в курорта.

Здравното заведение е правоприемник на бившата Курортна поликлиника в комплекса, преобразувана в Общинско търговско дружество за извънболнична специализирана медицинска помощ.

Експерти на държавната агенция ревизирали медицинския център, след като пациент се оплакал от високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак.

Според съда в Несебър, макар пациентът да е платил за оказаната му помощ по ценоразпис, в случая са нарушени икономическите му права. В издадената фактура не е било посочено какви видове дейности са включени в понятието "медицински услуги”, каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти.

"По този начин правото на пациента да разбере основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации, съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие, че тези разходи или част от тях следва да се покрият от здравната каса, е нарушено съществено”, посочват магистратите в решението си.

Съдът е намалил наложената санкция на медицинския център от 1000 на 500 лева, тъй като в случая се касае за първо нарушение.

Проблемът с високите такси за прегледи и лечение в Слънчев бряг е на дневен ред от години. Въпреки всичко обаче чужденците признават, че им излиза по-евтино да получат медицински услуги тук, отколкото в родината си.

От хуманни съображения лекарите са въвели разделение в ценовата политика за българи и чужденци. Така например в курорта поставянето на инжекция струва 5 лева за нашенци, докато за западните туристи манипулацията е 10 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
КАКВО СТАВА преди 7 години
Тази Новина показва че Плащането на Здравни Осигуровки се обезсмисля в България . Явно се показва че тези пари се крадат и отиват в търговски фирми подобни на Частните Пенсионни Фондове .
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо няма как да си счупя крак в Слънчака щото НИКОГА няма да ми тропне крачето там или където и да е на бг Лайнеморието.Това са места за плебеи и каторжници.А такива като Вълчо и Маринка от пловдивските села и Киро-дългия дето застреля готвача сиса вашите Шамани!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42Комунизъм не е имало а диктатура на *** която продължава и до днес. Там където селяндурията не е била на почит нещата са се оправили без много удилия. Давам пример с държави ката Чехия, Унгария, Словакия и Източна Германия. Простотията и селяндурията са много по-опасни от каквато и да е диктатура.
43
1
 
6
 
! Отговори
Русия преди 7 години
През Комунизма сега някой да каже колко сме "напред" !
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко е бизнес в бг даже и здравето.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чужденец турист, който има застраховка ще си получи парите обратно. Да му мислят българите които плащат здравна осигуровка за лечение на роми и ако счупят крак ще платят още 540 лева.Парите които дават българите за здравни и социални осигуровки отиват по джобовите на министри, за скъпи служебни коли, вили, хотели, лечение на роми гласоподаватели.
40
0
 
17
 
! Отговори
Бандити преди 7 години
Радвам се на напълно безплатно здравеопазване във Великобритания.До къде ни докараха шепа мошеници.
39
1
 
4
 
! Отговори
сводник преди 7 години
До сметки не си точен 10 рускини и 80% от 11 та
38
5
 
6
 
! Отговори
сметки преди 7 години
СТРУВА колкото 11 рускини за час
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40 вуняштата червена *** на Сталин ни ОКУПИРА и ни го на тресе БЕЗ нея никакъв комунизъм нямаше да има
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кво плащаме здравни бе
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7А защо дойде този "комунизъм" точно у нас в България? Защото ни е толкова голям акъла и пращим от мъдрост. Комунизъм имаше и в Чехия, Източна Германия, Унгария, Румъния и Полша но когато населението не е психически обременено и просто нещата се подреждат в позитивен вариант. Дано ги догоним някога!!!
34
2
 
19
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Помня преди обикаляха линейки нощно време в Слънчев Бряг на лов за пияни чужденци. Надушеха ли някой доволно почерпен и сам с подсечка до поваляха на земята, ако пияният още можеше да се държи на краката си. След това като дивеч го катурваха на носилка и в линейката.Завалията като се събудеше на следващия ден го чакаше тлъста сметка.
33
0
 
8
 
! Отговори
no name преди 7 години
Цените са ги измислили,но дали ще предложат обслужване както трябва?.......
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре дошли в България, така не се печелят туристи, дали ще дойдат пак?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо Анонимен 28 НЕ се прави на умен бе руски чукча яж си порцията Мечо АКОО че току виж Путин и това ви спрялТи Русия и Путин не ги мисли, недей да плачеш на чужди гробища ами си гладайте вашата евроатлантическа kочина където 77% живеят в бедност а пенсионерите ровят в koфитe ***.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32Селяндурът се пообиди.:))) Значи мерника ми е точен.))))
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Точно така! Преди време бях научил за един интересен случай. Един финландец си чупи ръка в България и "естествено" му искат солидна сума за лечение. Той плаща естествено но след като се връща в родината си се захваща за тезата че е осигурен и България е в Европейския Съюз. Не след дълго печели делото пред Европейския съд и съответно България му изплаща обещетение. До кога ще търпим селяндурската "докторска" лакомия. Тя обратно в нас рекошира!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28 НЕ се прави на умен бе руски чукча яж си порцията Мечо АКОО че току виж Путин и това ви спрял
27
0
 
10
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 7 години
колегите са доста алчни,меко казано.и със сигурност качеството на услугите не отговаря на тези цени.