Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни

Това ще става с решение на съда, приеха депутатите на първо четене
Обновена: 27 май 2016 10:20 | 27 май 2016 10:18, Камелия Цветанова
174
Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни
Снимка: архив, Ройтерс

МВР вече ще има право да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.

Още по темата

Според Красимир Янков от БСП се създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС.

Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и рарешение от съда.

В мотивите си правителството пък посочва, че с промените компетентните органи ще използват в оперативно-издирвателната си дейност възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии, без да нарушават конституционно установените права на гражданите.

Одобрените поправки предвиждат данните от предприятията, които предлагат обществени електронни съобщителни мрежи и услуги и които се съхраняват за срок от 6 месеца, да се предоставят за нуждите на националната сигурност.

Тези данни ще могат да се използват от МВР за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, както и за издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

Красимир Ципов разясни, че искането, което се подава от компетентните органи, е мотивирано и трябва да съдържа правното основание и целта, за която се искат тези трафични данни, какви точно са те и за какъв период от време.

Право до този достъп се осъществява след разрешение от председателя на районния съд или упълномощен от него съдия.

Органите, които могат да искат данни, са ГД "Полиция", ГДБОП, Гранична полиция, областните дирекции на МВР, както и държавна агенция "Разузнаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
31
 
6
 
! Отговори
нормално преди 7 години
ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ТАЗИ ПОПРАВКА. А ТИЯ ДЕТО НАЙ-РЕВАТ ЗА ГР.ПРАВА И ЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО ПО ПРИНЦИП СА ПЪЛНИ АУТСАЙДЕРИ. НИТО ИМАТ ЛЮБОВНИЦИ НИТО ПАРИ.
2
0
 
41
 
! Отговори
Северна Корея преди 7 години
Ами какво може да се очаква от Борисов и Цветанов , освен геноцид! Те така са си свикнали от едно време , доноси , следене , подслушване! Това е режима и диктатурата !Не случайно наш Боко се целува оня ден с Ердоган!
1
7
 
26
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Аз не се притеснявам. Те гугъл и фейсбук го правят отдавна. Пък и наще кукери нищо не рабзират, така че ми е все тая.

Спонсорирани публикации