Близо 180 държавни служители разследвани за корупция

Само един чиновник уволнен за конфликт на интереси
28 май 2016 07:46, Елка Василева
14
Близо 180 държавни служители разследвани за корупция
Снимка: архив, Булфото

179 дела срещу подкупни държавни служители са образувани само в Софийската градска прокуратура (СГП) от април 2014 до април 2016 г.

Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров на 18 март 2014 г. е създаден регистър на корупционните престъпления.

365 досъдебни производства са въведени в него към момента, сочи статистиката на СГП. Някои от тях са започнали преди пролетта на 2014 г., пише „24 часа“.

Осъдените за рушвет в София от началото на 2016 г. с влязла в сила присъда са петима. За сравнение през цялата 2015 г. те са 23-ма. За сметка на това прекратените дела поради липса на доказано престъпление са 99.
През 2014 г. - 66, от началото на 2016 г. - 26.

Причината - не са събрани доказателства за съд. Една от трудностите, с които се сблъскват прокурорите и полицаите, които разследват подкупните държавни служители, е нежеланието на жертвите да съдействат.

Жалват се, че някой им е поискал рушвет, но когато се стигне до подаване на писмен сигнал, се отказват. Разберат ли, че след като официално се оплачат, а не “само на маса пред приятели”, им предстои да се явяват като свидетели пред разследващите и в съда, те предпочитат да продължат да се “отчитат”, казват прокурори.

 “Все още хората или нямат доверие в полицията и прокуратурата, или вярват, че без да е необходимо да полагат усилия и да вземат активно участие, органите на досъдебното производство ще разкрият корупцията и ще задържат извършителите”, сочи анализ на корупционните дела.

В масовия случай свидетелите променят показанията си. Проблем е и, че често авторите на сигналите не са лично засегнати, а подават информация за познати.

Според годишния доклад на прокуратурата най-много сред разследваните за корупция са полицаи, уличени за дребни рушвети. Служителите на МВР са и най-многобройната група, които отказват подкупи.

Един-единствен чиновник е бил уволнен през 2015 г. заради конфликт на интереси. Това става ясно от доклада за дейността на инспекторатите, подаден до министър-председателя Бойко Борисов.

Изпратени са обаче още 20 сигнала до комисията за установяване на конфликт на интереси.

20% ръст на проверките заради сигнали за незаконни действия на чиновници отчитат за миналата година инспекторатите към министерствата и агенциите. През 2015 г. са постъпили 944 сигнала за незаконно действие на чиновници спрямо 723 през 2014 г. Намаляват обаче сигналите за корумпирани служители в администрацията. През миналата година те са били 40 спрямо 47 за 2014 г. и 67 за 2013 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
чиновник преди 7 години
Аааа ама как,ама така не става аз ще съм държавен служител а някакъв си в частния сектор ще взима повече,а аз некакви си 700 лева.Аааа не съм съгласен,то това пари ли са как да не взимам подкупи,то още малко ще поискате и да работя и,компютърна грамотност да имам,и да не натискам колежките за секс,и да не уреждам близки и роднини ааааа...Разследвани има ,ОСЪДЕНИ-няма.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dalavera e DPS.
11
1
 
5
 
! Отговори
www преди 7 години
ДА АМА САМО РАЗСЛЕДВАНИ - ЕДНО БЕЗКРАЙНО РАЗСЛЕДВАНЕ ....
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали виждате какво става в с. Галиче. Чоков работи и произвежда вкарват го в затвора. Тия от ДПС с политика без производство . Работят фактури няма, отчетност няма. Краде се на едро и не само в това село. Как да имаш нормален доход пък и печалба. Хората по селата, какво произведе страх го е да го продаде.
9
0
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
И какво искате. Да ме уволнят и да мра от глад ли, щото аз и още 200000 като мене за нищо не ставаме, ама и ние душа носим ... пък и стомах имаме (моят даже е разширен). Затова вие кадърните трябва здраво да се трудите, а ние некадърните да можем да преживяваме от вашия труд. Трябва да има справедливост.
8
0
 
5
 
! Отговори
До фактите преди 7 години
Така е - някои държави поддържат армия от войници, други поддържат армия от чиновници. На кой колкото му стига акъла.
7
0
 
9
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
България - население 7 милиона, 230000 държавни служители.Холандия - население 17 милиона, 8000 държавни служители.Извод: Нашата държава е мноооого по-богата от Холандия щом може да поддържа такава армия от чиновници.
6
0
 
5
 
! Отговори
доктора преди 7 години
Това е така наречената имунизация, след която нашите клиенти придобиват резистентност спрямо патогенните съдебни бактерии и вируси.
5
0
 
3
 
! Отговори
Онуфри преди 7 години
Как е възможно такава въпиюща обида и гнусна клевета по повод на българския чиновник - този пресветъл и отдаден на дълга към обществото и държавата труженик никога не би се поддал на гнусните изкушения в които лошите хейтъри по форумите го обвиняват. Те нищо не разбират. Трябва да бъдат анатемосани, а коментарите им да бъдат изтривани най-редовно. Само така се създава здраво общество.
4
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
До aняма данни за извършено престъпление... ха-ха! Отивайте на референдума на Слави, за да може НИЕ да избираме властта, а не * за 20 лв.
3
0
 
20
 
! Отговори
1912г преди 7 години
Бедните крадат, защото нямат.Богатите крадат, защото им е хоби.Крадците крадат, защото им е професия.Полицаите крадат, защото няма кой да ги хване.Бизнесмените крадат, защото са умни.Политиците крадат, защото са избрани.Банките крадат, защото е законно.Останалите са публика в тази икономика.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с престъпната група от долни дъбник? Клана цачева, петербурски горанов и.т.?
1
0
 
5
 
! Отговори
a преди 7 години
' Полицай прати на съд зам.-главния прокурор Сарафов, заради оказван натиск 'Заместникът на цацата беше извършил и друго престъпление преди 2 - 3 години и в сайта на Е. Сугарев имаше една подробна статия по този случай. Става въпрос за извършена катастрофа във видимо нетрезво състояние от страна на Б. С. , който след употреба на алкохола / 1 престъпление / блъска таксиметров шофьор / 2 престъпление /, след което решава да избяга от мястото на катастрофата / 3 престъпление /, като преди това заплашва таксиметровия шофьор със служебното си положение / 4 престъпление и то най - тежкото /.

Спонсорирани публикации