Как едно семейство прие християнството...

Разказват Уахид и Шива от Иран
29 май 2016 14:25, Петя Славова
102
Как едно семейство прие християнството...
Снимка: bTV

Как едно семейство прие християнството и се отказа от мюсюлманството разказват съпрузите Уахид и Шива. Двамата са семейство повече от 10 години. В Иран се занимавали с фризьорство, имали приятели и нормален живот, но казват, че винаги са се чувствали различни. Там, в държавата, в която да бъдеш различен е престъпление те решили да вземат кардиналното решение да напуснат и да потърсят щастието си другаде.

Днес казват, че дъщеря им Хазал им дала сили за тази промяна. Шива Нои – жената в семейството, разказва пред bTV, че имали приятели християни. Около тях се запознали с религията и прочели евангелията – така направили разликата.

„Четохме с тях, те ни обясняваха думите и така предпочетохме да приемем християнството.” А съпругът й – Уахид казва, че усетил, че е различен още в ранна детска възраст.

„Всеки човек има в себе си нещо вътрешно. Аз го усетих точно на деня на раждането на Исус Христос Коледа. Въпреки всичко, което казвам, инициативата бе на жена ми. Когато започнахме да си общуваме по-често с наши приятели християни от Турция аз попитах: с какво по-различна е едната религия, че да я сменям с другата? Но когато те ми обясниха по-подробно аз наистина я приех. Тази вяра проповядва обич, взаимна помощ, мир. Аз избрах този път и не съжалявам за него. Ние не сме се чувствали мюсюлмани. Ние сме се родили такива. Както много хора се раждат в страна с дадена религия, но може да не вярват в нея. Всеки разумен човек мисли за своя път. Ето давам пример: ако аз съм водач на кола и карам по определен път, в един момент разбирам, че съм сбъркал пътя и този път не е правилен. Щом го разбереш поемаш по другия - правилния път.”

И те го правят. Покръстват се. Сменили мюсюлманството с християнството, в държава, в която това решение е равносилно на отритване от обществото. „Малките етнически групи нямат място – казва Уахид – нямаш възможност нито да работиш, нито да живееш нормално.”

С времето започнали да усещат и опасността. „Непосредствена опасност за нас не е имало, но всеки, който е приел чуждата религия е вече нежелан от Бога, там. За това решихме да си тръгнем.”

Така стигат до България. В бежанския център в „Овча Купел” са вече от 3 месеца, но казват, че се чувстват добре. Дори дъщеря им 10-годишната Хазал започнала да ходи на училище.

„Пътуването до България беше много тежко. Дори преди да дойдем ни бяха обяснили, че не е хубава държава, че хората не са добри, полицаите са агресивни, хората не са толерантни, и ние си изградихме негативно мнение още преди да сме дошли.

В момента, в който прекрачихме границата обаче полицаите се държаха с нас изключително мило, с много уважение и разбиране. Така още от първия миг ние усетихме сигурност и спокойствие. – разказва Уахид. - Ако някой човек не се чувства щастлив на дадено място, той си тръгва от там. Ние оставаме тук в България, значи се чувстваме добре, на мястото си.

Тримата казват, че нямат търпение да научат български, за да могат да се установят. За да продължат живота си спокойно в една държава, която някой ден ще нарекат своя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И винаги в Турция им се "отварят" очите за християнството.Там където на всеки изповядващ ислям му вменяват че е турчин. Сега нова тактика да пробутват мигранти."Същата тактика използва и Захра от Иран и пак в Турция приела християнството. Вкарват ни троянски коне оттам.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой задава ли си въпроса защо не чуваме такива истории от толерастката западна част на Европа? Защото там приемат ислямисти без да мислят, тактиката "приех християнството защото вътрешно го почувствах" я има само в източната част, където християните са по-чувствителни на тема ислям.
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са като наще Дасикане Роам-християни , рома какво ли не прави щом става въпрос за изгода
40
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Играят си с вас и изобщо не усещате как ви пързалят. Разчитат на факта, че като българите са християни ще приемат по-лесно бежанци, които уж са се отказали от исляма. Троянския кон така влиза в крепостта.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто сменят тактиката- като сменят религията се надяват да проникнат по-лесно в Европа.
38
4
 
0
 
! Отговори
до 3алупен1те преди 7 години
1сламаджи1 Ей 3аблуден1, много х0ра р0дени сред 3аблуден1 к0нверт1рат в хр1ст1янств0. К0г0 3а6луждавате. Т0ва, 4е се п0тулва е друг въпрос.Т0лк0ва сте жалк1-дасе оставите дав1 водят3а н0са и да в1 у6еждават, 4е да у6иваш е п0хвалн0. не съзнавате какв0 правите. П0мислихте ли 3а децата си. 3а к0г0 е нормална смъртта, не3ависим0 41я 0свен 3а 4ип1раните, сектант1те 1 на так1ва п0емащи х1м1кали 0т ал4ност 1 слаба пс1х1ка. А радетел1те ан 1слама, не м0гат ли направ1 ра3лика между 1ст1нска и не вяра .
37
12
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Добре са направили че са се отказала от исляма, ама грешка е че са приели християнството. Религиите си свършиха работата, време е да направим път на новото. Свят без религии и партии.
36
4
 
0
 
! Отговори
nina преди 7 години
#41Apostasy in the Islamic Republic of Iran/Irans humans rights documentation center/Надявам се,че ползвате английски език,както казах вече информация има много.Моля ви,четете преди да пишете неверни неща.
35
7
 
6
 
! Отговори
хмм преди 7 години
Християнство ли? Не смятам. В коя протестантска църква са ги обработили?
34
9
 
6
 
! Отговори
ined преди 7 години
В България е по-здравословно да приемеш будизма и да се кланяш на агент Буда.
33
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия ни гъбаркат! Приели християнството хаха, казват ни това което искаме да чуем! Хитри са мангаллите
32
9
 
2
 
! Отговори
nina преди 7 години
#41Това,което сте писали за Иран и смяната на религията са абсолютни глупости.А относно Ислям малко трудно ще спорите с мен,арабист съм по образование.
31
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До AlexНа кой ли му е притрябвало да учи български, така или иначе тази нация и този език са на изчезване.
30
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До български селянинХристиянството се базира на свинското. Cвинята e основен фундамент на християнстото. Християните се познават по свинщините.
29
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 7 години
До до 6Първо научи български и после решавай, кой какъв е!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иранците не са ограничени да пътуват. 80 милина са и досега няма нито един бежанец иранец който да се представя за афганистанец или иракчанин и да се опитва с тях да се промуши и да дойде да живее в Европа. В същото време от демократизираното Косово масово се представят за либийци, сирийци и измислят все нови и нови хитрини да надхитрят имиграционните власти които се занимават с бежанците.
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво човешко излъчване,въпреки трудостите.У нас едни намръщеняци и простаци....
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ninaЗаблудила сте се како, по добре си гледайте манджите вместо да коментийрате неща които не са за Вашата глава. В Иран християните имат гарантирани права, и всеки може да си смени религията. Разбира се че ще има натиск от религиозната общност - така е и в Европа, но в Иран правата на християните са гарантирани - има достатъчно информация по въпроса.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Процентът на жените с висше образование в Иран е най-високият в целия свят.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TRAKIEC_ORIGINALПреди да дойдат траките и да изпепелят всичко тук е имало по-развити култури. Най-малкото керамичните артефакти така говорят.