Как едно семейство прие християнството...

Разказват Уахид и Шива от Иран
29 май 2016 14:25, Петя Славова
102
Как едно семейство прие християнството...
Снимка: bTV

Как едно семейство прие християнството и се отказа от мюсюлманството разказват съпрузите Уахид и Шива. Двамата са семейство повече от 10 години. В Иран се занимавали с фризьорство, имали приятели и нормален живот, но казват, че винаги са се чувствали различни. Там, в държавата, в която да бъдеш различен е престъпление те решили да вземат кардиналното решение да напуснат и да потърсят щастието си другаде.

Днес казват, че дъщеря им Хазал им дала сили за тази промяна. Шива Нои – жената в семейството, разказва пред bTV, че имали приятели християни. Около тях се запознали с религията и прочели евангелията – така направили разликата.

„Четохме с тях, те ни обясняваха думите и така предпочетохме да приемем християнството.” А съпругът й – Уахид казва, че усетил, че е различен още в ранна детска възраст.

„Всеки човек има в себе си нещо вътрешно. Аз го усетих точно на деня на раждането на Исус Христос Коледа. Въпреки всичко, което казвам, инициативата бе на жена ми. Когато започнахме да си общуваме по-често с наши приятели християни от Турция аз попитах: с какво по-различна е едната религия, че да я сменям с другата? Но когато те ми обясниха по-подробно аз наистина я приех. Тази вяра проповядва обич, взаимна помощ, мир. Аз избрах този път и не съжалявам за него. Ние не сме се чувствали мюсюлмани. Ние сме се родили такива. Както много хора се раждат в страна с дадена религия, но може да не вярват в нея. Всеки разумен човек мисли за своя път. Ето давам пример: ако аз съм водач на кола и карам по определен път, в един момент разбирам, че съм сбъркал пътя и този път не е правилен. Щом го разбереш поемаш по другия - правилния път.”

И те го правят. Покръстват се. Сменили мюсюлманството с християнството, в държава, в която това решение е равносилно на отритване от обществото. „Малките етнически групи нямат място – казва Уахид – нямаш възможност нито да работиш, нито да живееш нормално.”

С времето започнали да усещат и опасността. „Непосредствена опасност за нас не е имало, но всеки, който е приел чуждата религия е вече нежелан от Бога, там. За това решихме да си тръгнем.”

Така стигат до България. В бежанския център в „Овча Купел” са вече от 3 месеца, но казват, че се чувстват добре. Дори дъщеря им 10-годишната Хазал започнала да ходи на училище.

„Пътуването до България беше много тежко. Дори преди да дойдем ни бяха обяснили, че не е хубава държава, че хората не са добри, полицаите са агресивни, хората не са толерантни, и ние си изградихме негативно мнение още преди да сме дошли.

В момента, в който прекрачихме границата обаче полицаите се държаха с нас изключително мило, с много уважение и разбиране. Така още от първия миг ние усетихме сигурност и спокойствие. – разказва Уахид. - Ако някой човек не се чувства щастлив на дадено място, той си тръгва от там. Ние оставаме тук в България, значи се чувстваме добре, на мястото си.

Тримата казват, че нямат търпение да научат български, за да могат да се установят. За да продължат живота си спокойно в една държава, която някой ден ще нарекат своя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
nina преди 7 години
#19,#21Би било добре човек преди да пише по форумите,да си провери информацията.Надявам се правите разлика между малцинства христяни ,които са се родили такива,и вероотстъпници-отрекли се от Исляма и приели християнството...Потърсете в интернет,информация има достатъчно.За второто по закон в Иран наказанието е смъртна присъда,в най-добрия случай -затвор.
22
2
 
2
 
! Отговори
Касиопеец преди 7 години
Българите сма чисти касиопейци - дошли сме от галактиката Касиопея.
21
7
 
10
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Нямам нищо против такива бежанци ! Добре дошли са !
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TRAKIEC_ORIGINALТракиец оригинал, колкото Маке оригинал. Я кАжи нещо на тракийски, чуждопоклоник ревизионистки.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
впрочем Иранците са велик народ,а хамериканеца нещо го е шубе да го напада, защото знае, че не са *** като Либия и Ирак.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на хората, че са се откъснали от този абсурд наречен ислям
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни хубави хора оцениха в каква прекрасна страна живеем. Защото са избягали от АДА. Само тогава можеш да оцениш впрочем какви щастливци сме ние българите- че живеем в това райско място- като го погледнеш отстрани. Добре дошли в Родината ни, Уахид и Шива!
16
10
 
13
 
! Отговори
Заратустра преди 7 години
Щом са християни са добре дошлиКАЗАХ!
15
5
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
То не ти "прЕлича" и да пишеш на български, не знам какво лошо видя в тези симпатични хора. Да не си ти от онези други българи?
14
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иранката е само за секс. Супер чаровница.
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина мъжът не минава за българин, както и детето, но жената може да я объркаш за българка. Не сте виждали като нея българки ли? Муахахаххааа
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да въведат покръстването като задължително условие, за да останат в България.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малееее...та тази жена си е направо бяла, ако я сравнявам с 20 % от българките.К'во се правите на т.пи и не искате да приемете истината, че много българки са даже по-*** от нея? Тя даже не е ***..ако става въпрос.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тя черната златка по-светла от тази или викате не е българка?
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 11Ти не си вижал даже и по-*** българки??? В кой свят живееш бре?
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истински българи са двамата!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора са представители на една от най-древните култури в света. Това са наследници на Персия, на велика древна цивилизация. И в недалечното съвремие Иран беше велика държава. Имаше образовани и висококултурни ръководители. Но ... голямото "Но" за много самостоятелни държави, апетитите на самовеличащите се завоеватели и колонизатори я съсипаха. А иранците са хубави хора. В България има много - всички са честни, възпитани, работещи. Успех и на тези трима!
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Впрочем иранките са едни от най-красивите жени на света, както и българките...съвпадение или защото сме от един род с тях?
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жена му особено ако не знаеш че е Иранка, ще кажеш че е българка. О нищо случайно няма- ние сме от един корен с иранците.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са нормални хора.Нямат нищо общо с брадати примаtи и кръвясали очи, нито със забулени фанатички.