На лятна бригада, ама не в US, а... в село Смилец

Ще се възродят ли някогашните младежки бригади у нас?
31 май 2016 14:30,
75
На лятна бригада, ама не в US, а... в село Смилец
Снимка: Facebook

Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади. Вече са започнали и консултации с различни институции.

По-възрастното поколение българи още помни някогашните ученически и студентски бригади - най-вече заради атмосферата и емоциите от летните лагери. Според кмета на село Смилец Павлина Романова младите хора и днес могат да се трудят организирано. По думите й така ще им се даде възможност да докажат себе си и да си помогнат финансово, както и да си запълнят свободното време с емоция и труд.

Местната земеделска кооперация, която отглежда череши, кайсии и праскови, е готова да осигури всичко необходимо на бригадирите.

В центъра на Смилец пустее бившето селско училище. Сградата е в окаяно състояние, но вече се търсят пари, за да се превърне в модерна бригадирска база.

"Само се търси вариант и начин, по който да бъде издържано като статут - дали да бъде "зелено училище", дали да бъде летен лагер, дали да бъде център за подпомагане на кариерно развитие", коментира Романова пред bTV.

Местната младеж вече проявява интерес към възможността да разнообрази лятото си с труд на полето.

"След десетина години като стане време ние да си изкарваме хляба, тези навици, които сега сме изградили, тогава ще ни бъдат от полза", коментира ученикът Калин Железов.

"Аз например не се срамувам да ходя да помагам на родителите си или на приятелите си. Няма нищо срамно в това, защото докато те бездействат, аз върша нещо. Много хора не осъзнават, че като пораснат, трябва да са независими от родителите си", смята и ученикът Максим Димитров.

А на онези, които са против някогашната комунистическа практика, кметицата отговаря: "Мисля, че в доброто няма никаква политическа принадлежност. Мисля, че всички политически сили са за това младежите да се развиват в правилната посока - да намерят бъдеще тук, където им е коренът, да покажат най-доброто от себе си и да го развият като личности".

Павлина Романова твърди, че идеята се подкрепя както от местната власт, така и от просветното министерство и парламентарната комисията по образование. Кога обаче ще видим младежки бригади по полето, както едно време - все още е рано да се каже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами софииските учиници на какви бригади ще ги пращате.Те освен трева пиене и секс и хаимане по моловите друго нямат.
60
0
 
5
 
! Отговори
бежанците на бригада преди 7 години
Цитат от друга статия"Подари старата си чашка за кафе, помогни на бежанецДарителска кампания събира всякакви домакински съдове"Нека бежанците също да се включат в тези бригади, а да не чакат чаши и посуди, които не стават даже за ядене.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се възродят бригадите, ако ги направите задължителни за завършване на висше каквото и да е образование.Трябва да бъде част от обучението и то безплатно.Иначе какви професионалисти ще бъдат тези бъдещи висшисти?Научете се да ви експлоатират, за да не експлоатирате вие. Човек се учи и от лошия опит.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пари ще дават ли или по български ще се кара..
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Точно така е, бях с две леви ръце - никога през живота си не бях брал домати четвърта беритба, растящи по земята и примесени с трънак 50:50. Явно според комунистите съм длъжен да се доказвам пред тях, ако не - бой. И накрая за 20 дни живот в кучешки условия и робски труд - 36 кинта заплата. Предполагам, че ми удържаха за постния ориз с домати през ден, спалното за 30 човека в бивша плевня и баня със студена вода на двора.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм на доста бригади и никога на командирска длъжност - просто работех където ме пратеха. Нямаше извращения, за които тук един пише, но си мисля, че на бригадите него по-малко са го тормозили, в сравнение с там, където е живял и учил. Вероятно е бил с две леви ръце и не е можел да си изкара нормата, която беше доста ниска. Сега ако отиде да работи същото нещо на заплата, ще трябва да си плаща, че работи с тази негова производителност на труда.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено е сега някой дърт комсомолец, командир на бригада, да раздува колко всичко е било прекрасно.
54
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОбикновено след като свърши работния ден, за нищо не те закачаха и можеше да правиш каквото си искаш.-------------------Обикновено четвърти курс караха някой слабак да им пере чорапите.Обикновено пиеха с командирите по цяла нощ и по някое време влизаха в спалното да тормозят всички в 3 часа през нощта.Обикновено на някой му изкарваха въздуха с удар в слънчевия сплит ако много недоволства.И обикновено на другия ден трябваше да изкарваме и техните норми, докато си отспиват.
53
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо тук едни пишат, че бригадите са били безплатни. Това, че в началото са били безплатни, не означава, че после също са били безплатни. Напротив, плащаше се според изработеното и който беше по-сръчен изкарваше добри пари. То и сега за толкова работа няма да му платят повече.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият проблем преди години с тези бригади беше, че не можеш да отидеш още един месец на море, защото си на бригада. Самите бригади бяха добре организирани и нямаше проблеми, освен ако някой от командирите не се напъваше много да се изяви по комсомолска линия, а такива се намираха, но не бяха много. Обикновено след като свърши работния ден, за нищо не те закачаха и можеше да правиш каквото си искаш. Производителността беше ниска и едва стигаше да се покрият разходите по бригадите.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елате при мене на бригада да ми гледате стадото овци. Има ли навити овчарки?
50
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 57:не лъжи младите,които не помнят и не знаят бригадирското движение.Никого не са били,а ако теб са те били,то сигурно е имало причина.
49
2
 
6
 
! Отговори
Широко скроен преди 7 години
До ссЖивота се живее за опита, преживяванията миговете на щастие, радост, мъка, човек трябва да изпита всички чуства по време на съществуването си. тези който казват че не могат и не искат да направят нещо са духовно ограничени...--------------------- Значи ако искате да опитате що е соц и косомолска бригада, не е нужно да вкарвате всички разумни хора в тая игра. Ето, идете при тая кметица, живейте като скотове и бачкайте без пари, аз тоя "опит" съм го ял навремето.
48
2
 
8
 
! Отговори
И още преди 7 години
Само не ми давайте за пример Англия ( бридагирите живеят като кучета в каравани) (бачкаш като роб за да можеш да си избиеш парите които си дал да заминешЗа 7200сега за 3 месеца съм съгласен да мизерствам като куче и ще работя по 10 часа на ден ама няма кой да ми ги даде.Тука я дадат 600лв я не.
47
4
 
5
 
! Отговори
Чичо-Дедко преди 7 години
До Вишистам... извинявайте, но... не можах да прочета какво Сте написал! Май вместо Висше Сте завършил някое ВишУ, пък дали е образование... е друг въпрос. Но... така е политически Угодно на таз държава, все повече такива хора да има. Живи и зрави да Сте, Ще преуспеете в живота, защото само хора като Вас преуспяват в таз държава.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не ми давайте за пример Англия ( бридагирите живеят като кучета в каравани) нито Сащ (бачкаш като роб за да можеш да си избиеш парите които си дал да заминешЕ да де ама още преди 10г една колежка от университета се върна със 7200лв чисти за 3 месеца като беше брала ябълки.2500беше върнала на родителите си, че й бяха дали за заминаването.7200 говорим след като им беше върнала 2500.И да повторя - преди 10 години.Тука за 3 месеца дали и 720лв ще спести?
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бригадите бяха организирано от държавата използване на робски труд. А комсомолците тренираха да бъдат робовладелци. Аз съм бил на бригада, където ни биеха с мълчаливото съгласие на командирите, които пък пиеха по цяла нощ и спяха до обяд. Сега е невъзможно да задължиш някого да работи, и то срещу жълти стотинки, а това беше същността на бригадите - да работиш ангария.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво нещо бяха бригадите едно време. Сега обаче не виждам смисъл - селското стопанство е унищожено, какво да работят, а и техниката се развива?
43
7
 
9
 
! Отговори
Вишист преди 7 години
Осигурвка,силно ядене и пиене,бесплтно стая с интернет и поне 2000 лева на месец и идвме. 21 век сме ,тия глупави комунсити на снимката си изчезнаха заедно с бай Тошо
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На една от бригадите, на които съм бил, един от командирите на бригадата беше Иван Костов. Казармени правила, по-скоро затворнически, за разлика от останалите бригади, на които съм бил.