Сега пък можело да се окажем и "здравни" емигранти

Леглата в болниците намалели драстично с новите правила
20
Сега пък можело да се окажем и "здравни" емигранти
Снимка: Булфото, архив

С 3000 хиляди са намалени леглата в частните болници в София след подписването на индивидуалните им договори за работа със Здравната каса, алармираха от Националното сдружение на частните болници.

Драстично са намалени и болничните легла в 15 общински болници и обяснението е в прилагането на Националната здравна карта, обясниха лекарите.

От пациентски организации заявиха, че българина може да се окаже "здравен" емигрант.

Заради новите договори, които болниците трябва да подпишат с НЗОК, има лимитиране на дейност, която се изразява в плащане за по-малък брой легла. В някои общински и частни болниците намаляването на леглата е между 20 и 90 процента, посочи д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници, цитиран от БНР.

Според него по този начин много от болниците ще бъдат принудени да затворят.

„Примерно, на една спициализирана АГ болница с 31 легла ѝ оставят само 3 легла, това ще доведе до закриване на болници, каквато очевидно е целта“, коментира той.

Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" предупреди, че тази реформа ще струва на пациентите ограничен избор на лечебни заведения, райониране и листи на чакащите, като прякото последствие ще е намаляване на публичните финанси в системата и увеличаване на частните.

Все повече български пациенти започват да следват лекарите си, където и да отидат. Тези, които нямат пари, ще останат крепостни пациенти, това е истината. Никой не иска да чуе какво говорят специалистите, коментира той.

Димитров изтъкна, че много пациенти избират да се възползват от възможностите за трансгранично лечение в Европа, чиято стойност частично се покрива от НЗОК, и лекуват зад граница заболявания, които могат да излекуват и тук.

Досега парите следваха пациента, сега парите ще следват указаната на здравния министър, заключиха от Сдружението на частните болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
аве анонимни 19 преди 7 години
Стига с некоректни ,не основаващи се на нищичко от реалността внушения!!Вероломно е да нагнетявате у болните хорица недоверие в системата и да трупате от това дивиденти-ТОВА е с ефект на бумеранг и ще го осъзнаете ,но до тогава мнозина наивници ще загубят надежда и се психясат
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До доктораДобавям към твоята поредица - >затваряне на болниц-ите, - >хората няма къде да се лекуват, ->агонизират известно време ->, и... yмиpат... т.е. mission completed, и близката цел - постигната и далечната - осигурена. Територия с прекрасни природни условия и ... без коренно население. За пръв път от 130 години. Ave, Москов, moritori te salutant!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До of до 13 и до14Москов, подмазвачо, изобщо не е прав. Той няма право да се МЕСИ В ДЕЛАТА НА ЧАСТНИТЕ ХЕКИМИНИ! Те трябва да си заработват! А не да сключват договори с държавата! Ако свършат работа държавата - да им плати. А не предварително! Т.е. байо Москов НА ЕДНИ ЩЕ РАЗРЕШАВА легла, НА ДРУГИ - НЕ! Какъв е принципът баке? Да ги държиш в шепа и те да ръсят? Ба си! Ти за *** ли ни мислиш? Събрали сте се там едни бандюги, а народ *** -"лъжлива уста слуша с вяра,кожата да ти одере звяра..
17
3
 
2
 
! Отговори
of до 13 и до14 преди 7 години
Никак не сме далече от здравеопазването в Германия и Холандия като възможности за диагностика и лечение ,но при нас фиаското и хаосат идва от криво разбрани права и правомощия-И Министър Москов е абсолютно прав да ограничи договорите на брой легла с НЗОК частните клиники- При тях има двоен стандарт на заплащане.Даже е редно да са на самоиздръжка !
16
0
 
8
 
! Отговори
доктора преди 7 години
вярно вкарват те в болница.резултата-претоварени вечно пълни болници често с пациенти на който е можело да се помогне по-рано.Много често с дни не мога да преведа пациент с тежко заболяване защото в унивеситетската болница колегите нямат места
15
0
 
10
 
! Отговори
доктора преди 7 години
българското здравеопазване се унищожава вече 27 години от новите комунисто-капиталисти който в частните болници видяха нов начин за лесна печалба.Затова изкуствено се унищожиха общинските болници-чрез т.нар.КП.Пример:моя бивш шеф 20 години е диагностицирал и лекувал заболявания на белия кръвен ред (левкемий).Изведнъж пътека с изисквания за 3 хематолога (в БГ те са около 50-60)->няма право да лекува пациенти->отлив на пациенти->отлив на кадри->затваряне на болницата
14
1
 
5
 
! Отговори
е те преди 7 години
До до 11Не разбирате ли, че Мотков унищожава българското население. Досегашните лавираха, защото да унищожиш живот по чужда директива е тежко бреме. На вaмпира нищо не му пречи - нито психиката, нито съвестта. Него го движи само едно - сега или никога, не се знае кога ще го изритат и затова трябва да се налапа, колкото може повече. Няма значение цената, която обществото плаща. А запазването на болница носи много келепир.
13
2
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Чака се ако Симптомите на Заболяването ти го позволяват АКО ЛИ НЕ НЕЗАБАВНО ТЕ ВКАРВАТ в БолницаИ те Лекуват В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАЙ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО И ЗА ВРЕМЕТО Което е НеобходимоМного сме далеч от Холандия и ГерманияСравненията ви са Направо Смешни
12
1
 
5
 
! Отговори
и да преди 7 години
да допълня _ при не спешно повикване към бърза помощ се заплаща твърде висока сума ,също и за телефонно обаждане към лекар ,защото се таксува за даден съвет и съответен хонорар.А в Холандия ,където са най-доволни от здравеопазването си всичко минава през личния лекар и до специалист се стига при реални медицински показания
11
1
 
6
 
! Отговори
доктора преди 7 години
колегата до известна степен е прав,аз живея в германия-от личен опит за неврохирург и ортопед се чака 3-6 седмици.срок за операция ако не е спешно около месец,при личния лекар се отива още същия ден.направление за ямр-2 до 4 седмици(също професионален опит имам много пациенти който изпращам)
10
4
 
3
 
! Отговори
DO 9 преди 7 години
За Сирия ли говориш ?Защото само на няколко километра около България е друго .
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде по света разболеете ли се, се чака от 1 до 3 месеца за специализирана помощ, за преглед при личния лекар от 1 до 4 седмици, за да дойде бърза помощ за вас трябва да сте пострадали при катастрофа.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mnogo vi znaqt ustite ama elate i se razboleite v angliq! mnogo zabavno vi kazvam! v speshnoto moje i da si puknete ot chakane /v bukvalniq smisal/
7
2
 
11
 
! Отговори
доктора преди 7 години
аз съм за намаляване на леглата в специализираните частни болници.това са перачници за пари.касата се източвапосредством леки случай а тежките и скъпо струващи пациенти остават за държавните.ако някой се влоши веднага се превежда в държавна болница.в англия частните болници са найстина частни.и там тежките случай се превеждат в държавни болници но те поне получават адекватно финансиране
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като намалихте болничните легла с 3000, с колко увеличихте камерите в моргите да е** вашта ***** майка крадлива.
5
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още в България медицинската услуга е най-достъпна, но българите са най-разглезените, особено бг-мамите, дето напълно са се самозабравили.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравният министър трябва да бъде публично линчуван, тази пионка на Боко, който е там само да пести пари. И като ги спестиш какво правиш? Кой ще лекува хората?Това ако е управление аз съм трамвай. Яд ме е, че гласувах за тях, яд ме е, че Боко го диви тоя самодоволем псевдо медицинско лице.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ БЕЗДАРНИК МОСКОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН, ОСВЕН АКО НЕ ДОКАЖЕ, ЧЕ Е ПСИХИЧНО БОЛЕН.
2
2
 
37
 
! Отговори
бг преди 7 години
Геноцида срещу българите продължава. Гарантирано от ГЕРБ.
1
0
 
41
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Интересно! населението на България намаля с 3 милиона а болничните легла не стигат. Трябва народа да е станал по болен от рахатлъка при които живее.