6% от българите в нета "за" атаката в Орландо

Едва 21% са положително настроени към хомосексуалните
17 юни 2016 20:34,
67
6% от българите в нета "за" атаката в Орландо
Снимка: архив Reuters

6% от българските потребители в социалните мрежи одобряват атаката в Орландо заради сексуалната ориентация на жертвите, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Изследването, проведено непосредствено след атаката в клуб "Пулс" в Орландо, посочва някои тендеенции сред потребителите в Интернет.

Само 21% от потребителите са положително настроени към гей обществото като цяло, но 30% категорично критикуват хората с различна сексуална ориентация.

Въпреки това реакциите след нападението в клуб "Пулс" са основно осъждащи - 54% не одобряват нападението и повечето коментари са в знак на подкрепа или съчувствие спрямо жертвите.

Изненадващо е присъствието на позитивни мнения -  6% одобряват или извиняват постъпката на Омар Матийн само заради факта, че голяма част от жертвите са с хомосексуална ориентация. Събитието извади на показ и негативните настроения на обществото по отношение на САЩ, като много от потребителите в социалните мрежи обвиняват управниците на страната за случилото се. Критиката е насочена основно към оръжейната политика, но част от коментиращите критикуват и военната намеса на САЩ в страните от Близкия Изток.

Горещата тема в последните дни - "София прайд", също попада във фокуса на изследването. 75% от коментарите в интернет категорично осъждат провеждането на шествието, а едва 18% са за. 7% въобще не изразяват позиция по темата.

Повечето (82%) от несъгласните със събитието признават, че изпитват открита неприязън към ЛГБТ обществото. Голям е и процентът на хората, които твъдят, че не мразят различните, но и не одобряват откритата демонстрация на тяхната сексуална ориентация (13% от изказалите мнение). 
 
Twitter потребителите са най-възмутени от атаките (65%) и най-толерантни към гей обществото (31% положителни мнения). От друга страна пишещите във форумите са изключително негативно настроени към София Прайд (82% „против“), а във Facebook се наблюдава най-силна неприязън към ЛГБТ общността като цяло.

От направения анализ става ясно, че религиозните хора са сред най-острите критици на "София Прайд" и често са склонни да извинят насилието по верски съображения (83% от самоопределилите се като християни одобряват акта). За сметка на това в дебата за нападението християнството се споменава много по-рядко, отколкото гей обществото, исляма, тероризма и политиката на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Нека си правят паради,да се целуват на открито и да се женят,но в никакъв случай да нямат право да отглеждат деца.
13
6
 
5
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Цъкайте ми минуси колкото искате, но се замислете! Какви права иска лгбт обществото, каквито хетеро хората нямат? С какво реално ви пречи и ощетява прайда? Искаме само да можем да се обичаме и женим също като вас, но без страх, че някой скинар ще ни набие или някоя бабичка ще ни наплюе по улицата само заради това, че целуваме човек от същия пол. Толкова ли е страшно? И разберете - човек се ражда със сексуалността си, а не я придобива. Така че децата ви няма да станат обратни от един прайд, споко
12
3
 
2
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Реално са доста повече процентите! Гаранция. Аз не одобрявам разстрела. Най малкото че беше извършен от ***!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително съм доволен, че българинът не е дорасъл до европейските ценности. Ако *** и уличната арогантност са европейски ценности, по-добре да си останем диви.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът се прави на много толерантен. Уж нищо против хомосексуалните, само да не го демонстрират. А в същото време не осъзнава, че на него по никакъв начин не му е навредено с този прайд. Бият ли го, обиждат ли го, взимат ли му нещо, което е негово и пр.? НЕ! Просто тъй като българинът НЕ Е толерантен към нищо различно, си въобразява, че му пречат и не може да го убедиш, че прайдът ще дойде и ще си отиде и всички ще продължат да си жевеят както и преди. А някои дори и ще забавляват. Нищо лошо
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ида не е най-големият е достатъчен да ни изнерви допълнително. Хора, събрани от кол и въже, залепили по телата си изкуствени членове, крещят по улиците, без капка възпитание, дошли да ми говорят за ценности.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако прайдът е най-големият проблем на българите, значи сме доста добре!!!69796
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, ако знаят колко са ни опротивели с вечните си пози ипретенции! Времената са трудни, всеки си има проблеми и само те ни трябват да се развяват и да крещят.
6
9
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тези статистики показат еднозначно, че българинът не е дорасъл за ЕС и за цивилизован живот. Неговото място е в Азия - при азарите, мопнголците и чeбурашките.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
goliamo po4istvane e napravil omar dosta bokluzi po sveta za razstrel
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече са, не и без помощта на медиите. Явно си ревете за някой като Ханибал Лектър, който да ви прочиства оскотялото общество.
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите нямат нищо против различната сексуалност. Това срещу което са против е натрапването и, парадирането с нея и злоупотребата с така нареченото равенство, защото в действително те искат някакви допълнителни права и превилигированост именно на база сексуалността си. нещо срещу което твърдят, че протестират
2
2
 
3
 
! Отговори
Rom ot Antonovo преди 7 години
Zashto togava ima tolkova mnogo pede rasi balgari? Realno poglednato ako ne podkrepiaha pederazshtinata niamashe da pozvoliat peda lskite protesti i shestvaniq. Malchanieto e saglasie
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз не харесвам парадите на ***, нито да им гледам държането по улицата, но в никакъв случай не подкрепям избиването им.