30-годишните висшисти – масово без трудови навици

Бизнесът търси 148 000 монтьори и продавачи
6 юли 2016 08:32,
121
30-годишните висшисти – масово без трудови навици
Снимка: архив, Ройтерс

Според прогнозите на пазара на труда най-търсените кадри ще са в сферата на търговията и ремонта на автомобили. В рамките на 2,6 г около 148 000 ще са свободните места за хора с такава квалификация.

"Като се има предвид, че все повече търговски центрове отварят врати, нормално е продавач-консултантите да са сред най-търсените", коментира специалист "Човешки ресурси" пред "Монитор".

Свободните места за учители ще са 216 000 или с 48 000 повече от работещите в системата на образованието. 

С 84 хил. ще се увеличат работните места за строители, за да достигнат прогнозираните 240 000.
 
Според прогнозата работодателите в следващите 30 месеца ще търсят предимно хора със средно образование. Експертите отчитат, че има доста висшисти до 30 г., които нямат никакви трудови навици.
 
60% от висшистите у нас  заемат позиции, за които се изисква по-ниско образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България един "бизнесмен" ни разправяше на нас работниците, че нямал пари и затова не ни давал заплати. Много беден бил... Горкичкият, трябва да го съжаляваме... А в същото време кара последен модел БМВ ояден е, с дебело шкембе и врат и почива цяло лято на Слънчака... Ето това са българските мутри... , пардон бизнесмени.
69
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа бизнесмението ви едно стадо кокошки, които чакат да ви вземат паритеиначе отлитат на запад----там пък какъв трап ги чаканито пари, нито здраве---да им е халал
68
0
 
44
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До икономистСкъсай дипломата и отивай на село да сееш картофи. Нищо не знаеш.Цените са европейски, нали? Как тогава в другите нормалните държави могат с тези цени и тези стоки които продават, да дават нормални заплати а тук не? Аз ще ти кажа. Българина колкото и пари да има, винаги ще е гладен. Шефовете на фирми са се увълчили и си казват "Защо да давам 2000 лева заплата, след като той ми работи за 400 лева? Не може ли останалите 1600 лв. да ги изям и изпия или да се правя на баровец?"
67
0
 
6
 
! Отговори
ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА преди 7 години
Бизнесмен който измисля правила той да съществува ВИНАГИ, а при първия провал да изгони работника дори вина да имат всичкиПримерно казваш на бизнесмена - това не работи, защото нещата не се изпълняват от всичкино той ти казва - това е 24 часова грижа(защото това е в правилата му)в същото време 1 човек се гърби с тези правила, но 500 други ги пренебрегвата работодателя казва -24 часова грижаНай-лесно е да отлюспиш този, който ти показва че нещата не работята не да задължиш другите на ред.
66
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия съм здравно осигурен и здравната система е сто пъти по-добра от България. Не дай си Боже в България да се разболееш!
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Целият ви "бизнес" е престъпен!На запад целия бизнес не е престъпен, там е обичащ те.Докато се разболееш(или недай си боже по-лошо)Тогава още повече заобичваш западния ти работодател.
64
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият ви "бизнес" е престъпен!Докато не ми дадете човешко заплащане, няма да ме видите в България. На запад хората ми дават 3000 евро заплата. Научете се да уважавате и цените работниците си. Това е послание за българските чорбаджии, мутри и капиталисти.
63
5
 
13
 
! Отговори
Pin преди 7 години
Причината не е в българският работодател, много по-сериозна е. В Кауфланд, Метро, Лидл, ... там нали работодателите са от Запада, ама заплатите защо са ниски ?!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЗ ЩЕ РАБОТЯ ЗА БИЗНЕСМЕН КОЙТО РАБОТИ НАРАВНО С МЕН,НЕ ЗАД БЮРОТО И НЕ ДА МАА РЪЦЕ.
61
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ако не си скатавкаЩе се издигнеш, ако шефът ти няма една сурия роднини и приятели, които да урежда! Ако не си подмазвач и връзкар, успехът идва много трудно и бавно, това трябва да се промени! Заплатите на служителите са ниски, за да може тези на мениджъри и директори - любовниците и аверите на шефовете да взимат поне по 3000 лв. .
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не могат да осигурят едни цивилизовани заплати и условия на труд, защо се мъчат , нека фалират и да оставят нишата на фирми, които се справят по-добре на запад. - Давам 400 лв. защото имам голяма конкуренция. Ами фалирай, като не можеш да осигуриш добри пазари на продукцията си, защо въобще се мъчиш и теб и работниците си!?В същото време карам Q7 защото ми е по-евтино а и е на заем.А и кога най-после Българинът ще се сети, че има и друг живот някъде на запад. На село при кравите го знае
59
30
 
5
 
! Отговори
икономист преди 7 години
Големите заплати идват от големия оборот на фирмите. Бизнеса трябва да изкара пари за големите ви заплати за да ви ги плати, освен тях да плати и осигуровките ви . Първото нещо от което е най-зависим бизнеса е пазара и платежоспособното търсене на това, което вие работите. Така че нещата не са еднозначни, някой да иска да му работите за 400 лв. защото е стиснат. Ми това е реалност. Т.е. като порасте брутния продукт не с 3 а 20% и данните са реални- тогава ще се вдигнат чувствително заплатите.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тарикати изкупуват българската земя, затова не продавайте собственици.Не си продавайте земята, а си я работете, какво по-хубаво от това.Сам си си господар - продавай на който искаш и ти си печели.
57
0
 
55
 
! Отговори
К преди 7 години
Защо не напишете нещо за трудовите навици на родните бизнесмени (бивши борци ,самбисти,бармани,комсомолски активисти),а също и за образованието им.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Високи заплатиСъгласявам се с теб, така е.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не харесвам А. Доган, но се сещам една реплика от негопоказана на клип където казва, че "у него са ножа и хляба"--Какво имаше предвид той?Той държеше земеделското население да го избира, и точно там са хляба и ножа, защото ако те отрежат селяните да нямаш хляб, ще те питам какъв бизнес ще развиваш?--Защо най-големите тарикати изкупиха земята на бедните селяни?Принуждават ги, за жълти стотинки, какъв бизнес е това, не е ли геноцид?
54
1
 
33
 
! Отговори
as преди 7 години
Как за нито една фирма в бг нямам достатъчно опит и квалифилация за повече от 200 евро месечно, а за фирмата в европейската страна, в която работя имам опит за европейска заплата. Някой бизнесмен би ли ми обяснил?
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Високи заплатиНикой не те кара да работиш като вол, това е по собствено разбиране за нещата.Точно бизнеса(на чужд за тебе човек) те кара да работиш като вол, за да ти плаща незнам колко си на час, за да те боли и гърба и кръста и цялото тяло на малко по-стари години.Не случайно се ограбиха селяните от добитъка им и земята им(защото там е храната)БИЗНЕСА НА НЯКОЙ СИ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАно него си го интересуваа ти искаш париеми дай си здравето за неговия бизнести си без здраве той с пари
52
2
 
26
 
! Отговори
as преди 7 години
Има една приказка: Искат с трици маймуни да ловят. Тя е много точна за бизнеса в бг. Аз имам висше образование и в бг за повече от 200 евро месечно не са ме наемали. Сега работя в Европа. Получавам европейска заплата, безплатна храна и безплатна квартира. Твърдя че, в бг бизнеса е много зле. Нека някой да изброи колко фирми в бг осигуряват безплатни квартири за служителите си като се започне от чистачите.
51
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесът търси послушни бездарници на 500лв заплата. Някаква форма на капиталистически социализъм. Половината от т.нар. бизнесмени са про'сти тарикати които са решили, че някой ще им работи за без пари. И когато се наложи да се направи нещо с мозък, се оказва, че работника, ако все още са останали такива, трябва да се кара с меринджея.