30-годишните висшисти – масово без трудови навици

Бизнесът търси 148 000 монтьори и продавачи
6 юли 2016 08:32,
121
30-годишните висшисти – масово без трудови навици
Снимка: архив, Ройтерс

Според прогнозите на пазара на труда най-търсените кадри ще са в сферата на търговията и ремонта на автомобили. В рамките на 2,6 г около 148 000 ще са свободните места за хора с такава квалификация.

"Като се има предвид, че все повече търговски центрове отварят врати, нормално е продавач-консултантите да са сред най-търсените", коментира специалист "Човешки ресурси" пред "Монитор".

Свободните места за учители ще са 216 000 или с 48 000 повече от работещите в системата на образованието. 

С 84 хил. ще се увеличат работните места за строители, за да достигнат прогнозираните 240 000.
 
Според прогнозата работодателите в следващите 30 месеца ще търсят предимно хора със средно образование. Експертите отчитат, че има доста висшисти до 30 г., които нямат никакви трудови навици.
 
60% от висшистите у нас  заемат позиции, за които се изисква по-ниско образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
14
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
С първата част съм съгласен, но с последното изречение не съм съгласен. Наивно е да се мисли, че щом се трудиш всеки ден, даваш повече от предния - някой ще те забележи. Не.са на мода в България подобни хора. Поскоро ще ги оплюят. *** и подпалвачите се издигат.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесът да си ги внесе от Китай и Корея.--Българското образование не учи на трудови навици, а дава възможност точно за висше развитие.Ако децата се учат от малки на труд, когато пораснат те вече ще знаят как и защо се труди човек, а не "как се печелят пари"
48
1
 
27
 
! Отговори
Практиката липсва преди 7 години
Въпросът е не какво образование имаш, а каква в действителност можеш да вършиш. За съжаление в България голяма част от висшистите освен да зубрят и да цитират учебника наизуст, друго не могат. Просто в България мисленето, иноваторството и самоинициативата не се стимулира по никакъв начин.
47
1
 
12
 
! Отговори
nese4ete преди 7 години
Чета коментарите и ми се плаче...Ако тук имаме виШисти а не висшисти, то направо да закрият ВУЗ-овете.
46
2
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
До - Ако не си скатавкаНе си прав. Ако си малко по-умен и се справяш по-добре от другите веднага ще те нагласят да им вършиш работата за същите пари, естествено. А по някое време ще станеш неудобен, я на шеф, я на някой/я, дето хбаво ближе/*** на шефа и че си одиш...
45
16
 
6
 
! Отговори
Ако не си скатавка преди 7 години
Хубавато на България е, че е пълна с посредствени хора. Хора, които нямат абсолютно никакво желание да се развиват и самоусъвършенстват. Хора, които предпочитат по цял ден да се оплакват, вместо да впретнат ръкави и да направят нещо добро за себе си, за семейството си и за приятелите си.А защо е хубаво ли? Защото ако си малко по-умен и не си от хората, които постоянно скатават, може много лесно да се издигнеш в йерархията и да ти плащат нормална европейска заплата, с която да живееш като цар.
44
3
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Хайде ниско платените среднисти да спрат да ровят с/у висшистите. Имам 10 години стаж като ръководител на търговски обекти. На 33 години съм и скоро завърших висше за да си затвърдя стажа. В момента си търся работа и ми предложиха да стана ръководител на производствен цех с 21 души персонал за 930 лв бруто....😂😂😂😂 Сами си правете изводите.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, шопе, а после с натрупания опит и повишената конкурентоспособност - пак за 500 лева, още опит и конкурентоспособност ... и така до пенсия от 300 лева.Я си стойте, мамини златни, по кафенетата, че от работа гърбати ще станете, но не и по-богати.
42
22
 
13
 
! Отговори
ненакъв там преди 7 години
От личен опит знам едно: на некадърника и мързеливия дали ще му даваш 400лв или 4000лв заплата, той така или иначе няма да си помръдне пръста, за да свърши някаква качествена работа.Оправдания от рода на "толкова ми плащат, толкова работя", са доста глупави. Ами не, ако утре ти направят заплата 10 пъти по-висока, ти за 1 ден ще станеш ли 10 пъти по-добър специалист. Едва ли.. Затова винаги трябва да даваш най-доброто от себе си, все някой ще те забележи и ще ти даде достатъчно висока заплата.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяло се е, че земята на Левски и Ботев е продадена от съвременните еничари. Жалко! В края на краищата има 28 по-читави страни от мутристан.
40
0
 
3
 
! Отговори
До 38 - Бифш Студент преди 7 години
Пише се "бивш". Винаги има какво още да се научи в тоя живот, дори и да не си само "присъствал" в университета"
39
4
 
51
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
За да се живее в България що годе нормално е необходима заплата 1200 лева чисто. Когато един работещ му се даде възможност да си заработи такава заплата и повече, тогава той ще е мотивиран да работи.При 400-600 лв. заплата не чакайте производителност, не чакайте потребителско търсене, не чакайте и пазар, драги "бизнесмени". Персонал ще търсите, ама няма да има, защото ще е емигрирал !
38
5
 
15
 
! Отговори
Martin преди 7 години
До мияч на чинииС това мислене никъде няма да си нищо повече. Бачкай в Щатите за смешни пари на 2 работи 7 дни в седмицата... *** такава. Нали като нелегален там ще събираш пари да си дойдеш до БГ на зъболекар.
37
22
 
19
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Така си е. Висшистите в БГ нямат абсолютно никаква идея какво е да работиш. Искат да почват работа към 10:00 и да си тръгват към 16:00 часа. Поне 2 часа обедна почивка и през другото време да ровят в нета. И това всичкото, защото имали тапия. Още битува дивото селско исказване "учи за да не работиш" и продължават да смятат, че щом са взели тапия и държавата е длъжна да им намери работа дори високо платена.
36
1
 
60
 
! Отговори
Емил преди 7 години
Ами като не ви харесват българските вишисти, докарайте си германски , френски, англйиски :)Може и продавачки да си докарате от там , и езици ще знаят.Сега поне има свободно движение на хората.. като сте толкова убави, и работниците ви пречат внесете си по-хубави :)
35
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе до 10 години няма да останат млади, които да работят. Кой луд ще работи за жълти стотинки? Взимаш си самолета и отиваш в Германия, Швеция, Данкия, Белгия, Холандия, Австрия и работиш за нормални пари.
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продавачки на 400-500 лева заплата плюс комисион хахах....
33
5
 
36
 
! Отговори
Бифш Студент преди 7 години
Много от вишистите учат само за диплома и нямат никакви умения след това. Надяват се като си покажат дипломата и да почнат работа. Има платени работи но са за хора които не са присъствали в университета само, а са научили нещо. В края на краищита работиш ти а не твойта диплома.
32
2
 
31
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Прав е оня по долу. Аз лично се карам по2-3 пъти на седмица с шефа ми и понякога се замислям че ако това е в България ,отдавна да са ми били шута. Но шефа ми след всеки спор идва ми казва:"Аз мислих по въпроса и си прав за това ,но не си прав за еди си какво" И винаги търси причината за недоволството ми и дали може да се подобри работата и от там неговата печалба.
31
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнес?? Какъв бизнес имаме ние , мутри и политици крадат пари после ги перат посредством магазини, хотели , цехове, а те чисти и неопетнени разказват с колко труд са направили всичко!