30-годишните висшисти – масово без трудови навици

Бизнесът търси 148 000 монтьори и продавачи
6 юли 2016 08:32,
121
30-годишните висшисти – масово без трудови навици
Снимка: архив, Ройтерс

Според прогнозите на пазара на труда най-търсените кадри ще са в сферата на търговията и ремонта на автомобили. В рамките на 2,6 г около 148 000 ще са свободните места за хора с такава квалификация.

"Като се има предвид, че все повече търговски центрове отварят врати, нормално е продавач-консултантите да са сред най-търсените", коментира специалист "Човешки ресурси" пред "Монитор".

Свободните места за учители ще са 216 000 или с 48 000 повече от работещите в системата на образованието. 

С 84 хил. ще се увеличат работните места за строители, за да достигнат прогнозираните 240 000.
 
Според прогнозата работодателите в следващите 30 месеца ще търсят предимно хора със средно образование. Експертите отчитат, че има доста висшисти до 30 г., които нямат никакви трудови навици.
 
60% от висшистите у нас  заемат позиции, за които се изисква по-ниско образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
46
 
! Отговори
Глас народен преди 7 години
Бизнеса да види какво е нивото на заплатите по нашите географски ширини(Гълция,Испания,Италия,Португалия)и да започне да дава поне 80%от това ниво и тогава хората ще мислят за завръщане в България,дотогава ще си четем безмислени статиики като тази.
29
0
 
39
 
! Отговори
Ха преди 7 години
То вече навсякъде се търсят хора , дори в така наречените "престижни" професии - полиция , военни , служби и т.н. , всичко е с по 500-800 лева ! Никой не му се бачка за такива пари като гледа какво правят Горе и какви пачки крадат и трупат!
28
1
 
53
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Най-слабото звено в системата са така наречените Човешки ресурси. С много малки изключения, тези девойки си нямат понятие нито от човеци, нито от ресурси. Тоест от потенциала за развитие на някой кадър. И не дай си боже, да се появи някой, по-компетентен от Шефа, веднага го обявяват за свръхквалифициран и му показват вратата. Че може ли някой да превъзхожда шефа? Не, разбира се.
27
0
 
59
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Българския "бизнесмен" трябва да придобие трудови навици и да си работи скоро сам или да се научи да плаща...........
26
2
 
66
 
! Отговори
от хоризонталата преди 7 години
В чужбина отдавна е въведена хоризонталната структура във фирмите. Шефът е първи между равните, и всеки, на всяко ниво, има право да взема, веднага, решение. В изостанала и бедна (и духом) България, още от Средновековието, все още царува вертикалната структура. В която шефа се изживява като някой феодал от 13-ти век, и взема винаги само сам решенията, най-често, според настроението си. С което целенасочено убива всяка инициатива още в зародиша и. Той гледа на персонала като на негова собственост и се смята за безпогрешен. И след това питате, защо няма развитие?
25
1
 
7
 
! Отговори
gost преди 7 години
Ми за 40 годишни оправяи се сам
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
продавачи ще се намерят,ама ще има ли какво да се продава,като нищо не се произвежда ?
23
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учи, маме, за да работиш... продавачка в мола за 400 лева! Ха-ха! Колко ли години ще минат преди "бизнесът" да загрее, че с 400 лева заплати няма да намери кадърни хора?
22
1
 
44
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Правилното заглавие трябва да бъде: 50 процента от кадрите не могат да си намерят свестни шефове. Когато шефът е посредствен, той се заобикаля само с други посредствени. Така му е по-комфортно.
21
2
 
62
 
! Отговори
на всеки три месеца преди 7 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!
20
3
 
41
 
! Отговори
Вън преди 7 години
Всичко е от Правителството хора , като нямат воля да измислят закони и лостове да плащат нормално така ще живеем , в мизерия!Просто управляващите предпочитат да сме бедни това значи зависими , да сме неуки , прости и да ни манипулират а те да си пълнят банковите сметки!На Боко умни хора не му трябват , разберете го!!!Умните хора са заплаха за Герб , защото разбират какво се случва в тая държава!
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как първия половин живот да ти ми не в четене с готови пари . И веднага на 30 години като си с диплома да ставаш рано, да свикнеш на други навици.
18
2
 
61
 
! Отговори
x преди 7 години
След 5 години ще сме с 200-300 хиляди по-малко.Образованите ще са една трета. БГ работодателите които не искат да плащат по-големи заплати,кадърните хора ще емигрират,а бизнеса на бг работодателите ще се свива докато накрая не фалират.Чуждестранните фирми все повече ще изместват българският,,бизнис ,,.Европа ще ни натиска за сивата икономика и ще трябва да се плащат пълни осигуровки.*** е умиращ вид за радост на работниците.
17
10
 
40
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 7 години
Борисов да си ходи , дойде с големи обещания а вече колко са 6 г. ли са , нищо! Даже живеем по-зле от преди ! Тоя "бизнес" продължава да дава малки заплати а да бачкаме по 12 часа 6 дена в седмицата!Само че и Борисов е като тях -мутра и "бизнесмен"!
16
1
 
29
 
! Отговори
Тези 53 висшиУчилища преди 7 години
съществуват не за да дават знания и да осигуряват качествени специалисти, а за да гарантират възможност за солидни доходи на хора, сполучливо наречени хвърковати чети от преподаватели-чергари. Цял народ пита какъв е коефициентът на полезно действие на БАН, а БАН си пита ушите - дава смешни заплати на михлюзи, но и на човечета, които са се уредили да четат един и същи курс лекции в по 4-5 университета, а в отделни случаи някои тепегьози открито се хвалят, че преподават в по 10-12 ВУЗ-ове?!?
15
0
 
43
 
! Отговори
Лольо преди 7 години
С хората положението е много зле, бизнеса иска или не иска ще трябва да увеличава заплатите. Истината е, че той не може да започне да дава изведнъж на продавачите по 3000 лева както е в западна Европа, по простата причина, че просто по-голямата част ще фалира. Приходите не са такива, че да издържат такова нещо. От друга страна трудовия пазар тотално се скапа, просто е много трудно с кадрите.
14
4
 
19
 
! Отговори
Elf преди 7 години
Бизнесът търси 148 000 монтьори и продавачи ......Kradcite na prehoda-komunisti sa gladni.
13
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесът в България да пробва да наеме английски монтьори, холандски продавачи или гръцки миячи
12
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста добра новина! Явно на народа почва да му идва акъла, че за жълти стотинки НЕ ТРЯБВА да се работи. Т.н. "бизнес" да се научи какво е бизнес. Ще дам жокер - бизнесмен не е феодал, обещаващ мизерна заплата, който накрая не я дава и ти трябва да ходиш да му се молиш. НЕ Е! ТЪй че да обличат гащеризоните и да си работят сами!
11
4
 
22
 
! Отговори
Комуто не харесва преди 7 години
предложното в Изходът, да си помисли какво ще се случи, ако я караме както досега?Там, където не достига работна ръка, нахлуват хора от другаде, които ИСКАТ ДА РАБОТЯТ. Работливи виетнамци и китайци - колкото щеш, не всеки от тях успява да иде в САЩ или в Западна Европа. За тях и България е желано решение.Само че значителна част от тези, които идват да работят, после ЩЕ ОСТАНАТ ТУК. Ще искат ли да хрантутят търтеи с данъците, които плащат? Знаете ли що е то азиатска решителност и жестокост?