Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!

"Галъп": 61% от българите подкрепят оставането ни в Съюза
Обновена: 14 юли 2016 22:04 | 14 юли 2016 18:40, Веселина Йорданова
164
Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и с леко колебание в последните месеци.

Ако утре има референдум за оставането ни в ЕС, 61% ще гласуват "за", 20% " против", а 19% ще се колебаят.

Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение в рамките на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 796 души в цялата страна между 1 и 7 юли – дни след британското решение за напускане на Европейския съюз, съобщиха от социологическата агенция.

Излизането на Великобритания от ЕС може би дори е накарало българите да оценят Евросъюза.

Тествано е твърдението "Европейският съюз скоро ще се разпадне". 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново е било тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с "да" и с "не".

Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да "се хванат" за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.

В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, посочват социолозите.

Данните от сходен въпрос дали България трябва да остане част от ЕС в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни ни нареждат сред сред "най-еврофилските" народи в ЕС – 82% са дали отговор "да".

Сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. 

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
5
 
! Отговори
Меркел Акбар преди 7 години
Галъп ли сте гугутка ли сте,да вземете по един камък и да отивате да скачате от Аспаруховия мост.Айде
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само в ЕС,където и да ни предложат да бъдем - ще сме съгласни,щото сме на дъното отдавна и за сламките ще се ловим
99
1
 
8
 
! Отговори
Трябва преди 7 години
Трябва СТО ПРОЦЕНТА да ИСКАТ ИЗГОНВАНЕТО НА СЛУГИТЕ НА САЩ и НАТО ОТ ЕВРОПА.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите знаят какво искат - направо не е за вярване .
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, вече 10 години сме в ЕС, защо има толкова дела заведени от българи в Страсбург (срещу държавни институции ), тъй като не са могли да намерят справедливост от българското правораздаване? Толкова ли от Брюксел не намериха начин да притиснат българските магистрати да синхронизират бълг. правораздаване с европейското?! Поне това!. И как при такава корумпирана и антисоциална система БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е В ЕС? За да заведе дело в Страсбург онбаче, човек трябва да наеме качествен адвокат, а това струва много скъпо.Колко могат да си го позволят и тогава каква ни е ползата от ЕС?!!
96
2
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
руснаците толкова са гладни че като погледнеш черно брежието ни на всякъде гъмжи от руски туристи а се говори че са гладни повече на наще журналисти няма да вярвам че ни лъжат.как може глпадници да идавт на нащо море много ми е чудно уж ес не са гладни но ги няма на нащо море
95
1
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
разбирасе многото българи си работят в ес и те са съгласни да останем в ес а какво ще стане с бг неги интересува защото правителството не прави нищо за да се върнат българите в бг всички знаем че бг изчезва народа като нация и държава.трябва да се гледа реално.ес неги интеоесува бг както и на и нато.а ние се държим за полите на леля ни меркел .италия франция испания словакия чехия сане доволни от ес заради политиката на меркел с бежанцитеще дойде време а времето наближава за валит и ще плачем
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социологическа стъкмистика. Нищо добро не сме видяли от ЕС. Пълно заробване, смачкан, оцеляващ народ, който се топи като мартенски лед.
93
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не отвличайте вниманието на хората с този ЕС. Кажете кога Джуджака ще връща Крим ?
92
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме със Съюза - без значение съветски или европейски. Не сме като подлите унгарци.
91
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EС е оказа едно голямо ***! Голямо ***! А каква радост и какви надежди и очаквания бяха като ни приеха в ЕС, в "голямото европейско семейство" и възторжено пеехме Одата на радостта, но в последствие се оказа, че предназначението на България е било планирано да бъде keнефа за лай-ната им, задният двор, отходната дупка.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ганюКак бе? Не са ли изобретили руската рулетка? Т
89
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам тук сорockите *** са се разпенили срещу Русия и хвърлят къчове като краcтави магарета. Но Русия става все по-силна, а ЕС вече се разпадна. Факт!
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде сме ние?.............в ***!
87
3
 
18
 
! Отговори
Еврокозар преди 7 години
Козяци, другари илюминати, масони и ротарианци! Като сте почнали да бълвате подобни статии на конвейр, бе проявете малко въображение, малко творчество! Нъл ужким такива се барате, творци?! Явно е, че само сменяте имената на проучвателните агенции и процентите "за" и "против", ама дайте някаква аргументация поне защо барем изглупелият млад електорат иска в ЕС. Поне кажете: "Защото ние не му даваме никакъв друг избор, освен нашата визия за света". Очаквам с интерес и нетърпение следващата ви статия!;)))
86
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болен,не може да намери и един нормален ***!Всички са слабоумни полуграмотни ***.
85
4
 
11
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Колкото и да е смешно,но дори французите имат истински държавници,-например-Шарл Де Гол.......и той казва така :-Европа на отечествата и народите.Това сега е хАмериканско-циониски изр.од и квази-държава.
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента в Англия тече електронна петиция:" Да премахнем символите на корумпирания ЕС от всички сгради и обществени места в UK! "която все повече набира поддръжници. Някои казват -нека не пилеем времето си в маловажни неща каквито са символите на ЕС, сега трябва да работим над стратегически цели след излизането на Великобритания, но все пак като видях петицията се възхитих още веднъж на последователността и упоритостта на британците. Няма колебания сред гласувалите Екзит, напротив убедеността им в правилния избор още повече се засилва.
83
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Галъп да си отиде в дупе с лъжливата си статистика!
82
20
 
11
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Образованите,кадърни и можещи хора са "ЗА" Евросъюза.

Спонсорирани публикации