Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!

"Галъп": 61% от българите подкрепят оставането ни в Съюза
Обновена: 14 юли 2016 22:04 | 14 юли 2016 18:40, Веселина Йорданова
164
Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и с леко колебание в последните месеци.

Ако утре има референдум за оставането ни в ЕС, 61% ще гласуват "за", 20% " против", а 19% ще се колебаят.

Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение в рамките на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 796 души в цялата страна между 1 и 7 юли – дни след британското решение за напускане на Европейския съюз, съобщиха от социологическата агенция.

Излизането на Великобритания от ЕС може би дори е накарало българите да оценят Евросъюза.

Тествано е твърдението "Европейският съюз скоро ще се разпадне". 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново е било тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с "да" и с "не".

Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да "се хванат" за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.

В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, посочват социолозите.

Данните от сходен въпрос дали България трябва да остане част от ЕС в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни ни нареждат сред сред "най-еврофилските" народи в ЕС – 82% са дали отговор "да".

Сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. 

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ,само 61 % искали ЕС.Не е вярно -поне 101 % искат оставане в ЕС ,дори и там да останем само ние ,а около 121% одобряват ГЕРБ.И само 141% пък харесват Бойко Борисов за каквото се сетите-за Премиер ,за Президент ,за кмет на София .Абе обичат го и това си е.Изследването е направено от Галъп ,а спонсор на изследването е ЕС
20
0
 
13
 
! Отговори
честито! преди 7 години
Честито! През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! Кой е виновен за това? Руснаците или ЕС и американците?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
e gleadi kakvo zaglavie : 'nie vse o6te....' vse edno sme nazad ot drugite.Angliq 6te qdat golqmo durvo sega,slava bogu,4e o6te pove4eto bulgari ne sa si zagubili akala,4e novo na6estvie na ruslqmistite 6te ni zatrie zavinagi.
18
1
 
15
 
! Отговори
80 000 лева. преди 7 години
30 572 евро е месечната заплата на Юнкер. Те са равни на 61 000 лева! Това са пенсиите на 244 български пенсионери. За тези пари, един българин със средна заплата, трябва да работи около 8 години! Към заплатата Жан-Клод взима и по 304 евро на ден, които са безотчетни. Това са 18 240 лева допълнително. Така че цялата му месечна заплата е около 80 000 лева. ЕС е създадена от такива и за такива търтеи като Жан-Клод, а не за балъци като нас.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не ми дреме за скапания ЕС, той е една плюнка в океана от история на България.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 В България е така печелят фирмите свързани с партиите. НО ТОВА Е САМО В БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА Е ЧАСТНО. Там не е имало червен ТЕРОР
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паниката и страха на брюкселските кукловоди поражда анкети, които трябва да ни убеждават колко много обичаме ЕС. Ние ако го обичахме толкова много нямаше да имаме нужда от такова интензивно убеждаване.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Из песничка за Брекзит-а на 10 годишно англичанче по HBO( без цензура е там)Е.бал съм ти и ЕС!Марш от тук к.*** нещастни!Ние сме Обединеното Кралство,яжте ни пъпчивите п.ишки!В този ред на мисли,няма да ви изоставим-излиза, че имаме нужда от вас въпреки всичко!Еб.ал съм ти и ЕС! Кеф ни е да ви го кажем!Полша е депресираща,А в Румъния има вампири!В Испания е твърде горещо,И къде на май.ната си е Литва?Честно казано Словения е готина,(майтап си правим и тя не става)....
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До За Европа, против ЕСНе, че не си прав по принцип, но това не е причина да си против ЕС.И да...някои от парите отиват до хората. Да не ти обяснявам, че не всичко може да отиде по партийните каси. До фирми и компании, приближени на властта, да...но те пак по един или друг начин отиват до хората.Без тях...може да няма пари за заплати на такива и като теб...Ии...най-обичам някои неук, работещ на някой строеж да ми коментира ЕС.ЕС не е само еврофондовете. Но...какво ли да обяснявам.
12
5
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Пари от ЕС не идваха по времето на тройната ламя и правителството на Овощарски.При изпълнение на договорните отношения - идват .и това е правилно ,ама българския бизнесмен ако не кривне не и щастлив.колко овощни градини се насадиха безобразно и запустяха след първия транш?! дали заслужават втори?!?!
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки ден нова анкета "обичаме" ЕС.Страхът от задаващ се референдум в България кара Брюксел и медийните му глашатаи всекидневно да ни облъчват с измислите си проучвания.
10
3
 
13
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Хахаха! "..уплахата от Brexit кара респондентите да "се хванат" за...", а ЕС съвсем очевидно се държи за...С едната ръка. В другата стиска тоалетната хартия :)))))Благодаря на стъкмистическия анализ. Искрено ме разсмя!
9
6
 
23
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
Това, че идвали пари от ЕС е поредната лъжа. Защото тези пари отиват само в касите на партийните фирми. До обикновения човек и стотинка дори не стига.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха.....като си спомня тази "стъкмистика" какви ги плещеше преди Брекзита, явно вече не заслужават НИКАКВО ДОВЕРИЕ!!! Така, че тия 61%, ако ги намалиш наполовина.....може и да се доближиш до някаква полуистина! Макар да не ми се вярва чак толкова да са полуумниците!
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятайте как са се стреснали брюкселските олиго френи, щом поръчват всекидневно да ни облъчват на тема "Аз обичам ЕС". С това темпо скоро ще прерастне в "Готов съм да си даря органите на Юнкер!"
6
7
 
31
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 7 години
Откакто сме станали член на ЕС, твърдо сме заели всички възможни последни места в Европа. Значи, за да се отървем от това положение и да се развиваме напред, трябва да напуснем ЕС! Иначе тук ни очаква само последното място. Въпроси има ли?
5
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да искаме руската мечка да ни изяде ли. Ми нали и тя е гладна
4
6
 
31
 
! Отговори
Интересноо преди 7 години
Усещам ли тотална паника от разпад на ЕС !?
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами хайде направете го този референдум за да излезе истината , стига писахте глупости !
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скалъп Интернешънъл, ясно...