България – същински остров европозитивизъм

Вярваме повече на евроинституциите, а не на нашите
20 юли 2016 09:44,
20
България – същински остров европозитивизъм
Снимка: Bulgaria ON AIR

Основните страхове на българите към днешна дата са заплахите от терористични атаки, радикален ислям и бежанската криза. Същевременно 68% са проевропейски настроени, а 60% са на мнение, че България е спечелила от влизането си в ЕС.

Още по темата

Тези официални данни представи социологът Евелина Славкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Усещанетo, че предстои нова глобална криза се засили след 24 юни, когато стана ясно, че Великобритания излиза от ЕС. Кoгато не се е случвала такава ситуация, в която една силна икономическа държава напуска ЕС, има страх как то ще се отрази не само в рамките на ЕС, а и в рамките на глобалната икономика. Затова в засилването на тези страхове не трябва да подценяваме ролята на медиите и ролята на анализаторите, които по един или друг начин със своите интерпретации влияят върху мнението на хората", поясни Славкова.

В коментар за нагласите по отношение на ЕС, тя посочи, че "България е остров на европозитивизъм" и българите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските.

В същото време 45% от допитаните имат положително отношение към НАТО, като обикновено тези, които са привърженици на Русия, са по-скоро скептично настроени към Алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
а дали е така? преди 7 години
Това, че не вярваме на нашите институции не ни прави толкова големи еврооптимисти. Вярно е, че пълното недоверие в родните институции тласка надеждите за някакво подобие на справедливост към ЕС, но от друга страна, само на една крачка е идеята, че точно ЕС, като най-влиятелната сила у нас, поддържа статуквото, несправедливостта и корумпираните институции, защото по някаква си причина са им удобни!
16
0
 
3
 
! Отговори
Момата послъгва, преди 7 години
Защото новите ни Големи братя си имат цел - разединена, Европа, подкопан европейски цивилизационен модел, дестабилизирана Русия и в резултат - Сибир в лапите на новите ни приятели!Момето знае - ще си получи сребърниците, ако докаже, че според българите, народите от Лисабон до Урал не могат да бъдат единни - още един аргумент в полза на твърденията на новите ни Големи братя - този разединен континент не може да усвоява пълноценно онова, което е зад Урал - в Сибир.Вижте я каква е мазна!
15
0
 
2
 
! Отговори
Защо лъже тази мома? преди 7 години
Още генерал дьо Гол казваше: Помнете, Европа свършва до Урал!А отговорите на въпросите, задавани при социологическите проучвания, зависят от това, как е формулиран въпросът. Ако питаш: Кажете, няма ли да е по-добре, ако Русия е на естественото си място - в Европейския съюз, за да интегрира ресурсите си с германските технологии?, всеки ти отговаря Да!Като попиташ: Няма ли да е по-добре, ако Русия е в НАТО и този пакт брани европейския цивилизационен модел?, всеки ти отговаря Да!
14
0
 
4
 
! Отговори
Не е вярно! преди 7 години
Брей, каква лицемерна мома! Тя социоложка от БАН ли е? Ако е така, няма да се учудя на приказките й - в тези институти не се прави научна прогностика за бъдещи социални процеси, нито се анализират реалните обществени нагласи в момента. Там работят послушници-ветропоказатели, които угаждат на силните на деня и треперят за местенцата си, осигурени им свръзки! Там, който слушка, той и папка - включват го в бутафорни проекти, та да пълни гушка и да се показва по телевизиите.А момата ЛЪЖЕ!!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си искам социализЪма. Не ща брюкселски чичковци с розови бузки.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обикновено тези, които са привърженици на Русия, са по-скоро скептично настроени към Алианса...muxaxa..., s kamunJE i durvJE...po kravarskite podlogi...kato skepticizum li go opredeliate...??
11
3
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Прости им господи ! За пари на какво ли не са готови?!?! Каквито им кажат -такива резултати вадят от анкетите !Нали всички виждаме! Един път да са познали резултати от избори ?!? Платени клакьори !
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обожавам евросеропозитивна софия.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този позитивизъм се изпари.Българите живееха с надеждата ,че нещо ще се промени.Но не би.Нищо ново под слънцето.Корупцията цъфти и процъфтява.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей!. Тая нашата държава живей само на статистика бря.
7
3
 
8
 
! Отговори
до 3 Осведомен преди 7 години
Явно сте си сипали в кафето " евроатлантически ценности".
6
2
 
5
 
! Отговори
до 3 Осведомен преди 7 години
Да не получавате осведомения в гръб ?.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фалшива статистика, типично в евроатлантически стил прибавена в сеното за " овцете" в софия.
4
4
 
6
 
! Отговори
Лондон преди 7 години
Много си е добре жената ..така и трябва а на вас ако ви трябва вожд знаете къде да го намерите ..
3
15
 
5
 
! Отговори
Осведомен преди 7 години
Сега ще се включат путиновите кресльовци да ни убеждават,че от Европа и NATO по лошо няма и от рублата и Путин по, ,убаво'' нема!
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАЯ КАТО Я ГЛЕДАМ Е НЯКАКВА ПОРЕДНА НОВОИЗЛЮПЕНА СОЦИОЛОЖКА ЗДРАВО ПОДКОВАНА И ТЯ ДА ПЛЕЩИ ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ ГЛУПОСТИ И ДА ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА!АБЕ ДА НЕ БИ ДА ИМА НЯКАКВА СПЕЦИАЛНА ЛЮПИЛНЯ ДА ГИ ПРОИЗВЕЖДА ТИЯ...?НИЩО НЕ РАБОТЯГ А СТАВАТ МИЛИОНЕРИ С ПРАЗНИ ДРЪНКАНИЦИ!
1
6
 
17
 
! Отговори
Chelbir преди 7 години
Мале, мале! Тая от сутринта е на ракия май...