Страховете на българите: Терор, бежанци, радикален ислям...

Германия и Русия – любимите ни държави, плашим се от Турция
18 юли 2016 19:37,
104
Страховете на българите: Терор, бежанци, радикален ислям...
Снимка: архив Reuters

Тероризмът, бежанците и радикалният ислям са трите големи заплахи за страната ни. Това смятат над 85 на сто от българите според представително проучване на изследователски център "Тренд".

Сред другите страхове у нас са свързани с нова икономическа криза, противопоставянето между САЩ и Русия, намеса на Турция във вътрешната ни политика.

Изследването е проведено сред 1000 българи в между 2 и 11 юли 2016 г. Проучването е направено точно преди атентата в Ница и опита за военен преврат в Турция, уточняват от изследователския център.

Още по темата

По време на изследването анкетьорите са изброили различни потенциални заплахи с молба към участващите в проучването да определят най-големите.

Като най-сериозни пред страната ни се нареждат терористичните атентати, радикалният ислям и бежанска криза. За всяка една от изброените около 85% от пълнолетните български граждани посочват, че е заплаха за България.

И трите до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове свързани с проблемите около Близкия изток, анализират от "Тренд".

Българите имат притеснения и от нова глобална икономическа криза. Близо 80% от всички запитани оценяват като заплаха евентуална нова световна криза свързана с икономиката. За това допринасят слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Brexit.

Две трети от хората, участвали в проучването, имат опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България. Те смятат турското влияние у нас за заплаха.

Малко над половината от анкетираните виждат заплаха за страната ни в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия. Една четвърт от българите пък се страхуват от евентуална руска агресия. Според изследователския център традиционните русофилски чувства сред немалка част от българите вероятно са причината този дял да е толкова малък.

"Тренд" тества и отношението на българите към различни държави и организации.

Най-сериозни симпатии събира Германия. 65% от всички българи, участвали в допитването, изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение.

На второ място се нарежда Русия. Исторически предопределените русофилски настроения вероятно са причина 60% от българите да изразят по-скоро положително отношение към страната. Демографската разбивка на този въпрос сочи, че симпатиите доминират най-вече сред по-възрастните групи и симпатизантите на БСП.

По-скоро положително (35%) е и отношението към САЩ. 30% са на обратното мнение и близо толкова не могат да определят отношението си.

31% симпатии събира Китай, а едва една пета положително отношение се регистрира към Турция.

Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%). Една десета от българите са на обратно мнение.

Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
7
 
! Отговори
Лечение преди 7 години
Каква полза да се констатират страховете на българите? Страховете на българите са от вътрешното беззаконие и беззащитност на честта, живота и имота на хората, и външната беззащитност, защото ни унищожиха армията.Страховете на българите са създадени от престъпна политика, водена от всички правителства. Защо нямаме армия, защо нямаме ефективна полиция, защо са дадени привилегии на цеганите, защо беше убита икономиката, защо нямаме своя външна политика?Всичко това трябва да се поправи !!!
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до кръстоносецПитайте израелците как живеят толкова години оградени от ислямисти, Пръста им е все на спусъка. Друг начин няма. Ако се отпуснат в толерантности ще изчезнат от лицето на земята. Днес целия свят започва да разбира какво е ислямски терор и за какво са говорили израелците. Все още има много заблудени хора, които не знаят да пазят своя живот и живота на своите близки. С ислямисти не се говори. Те разбират единствено езика на насилието. Рязане на глави им е стара традиция
71
0
 
5
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Единственият ми страх е че може да ми се наложи да убивам хора ако стане война.
70
0
 
0
 
! Отговори
моджо преди 7 години
Ми от какво да се страхуват?
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
десетки готини учиха народа да обича родината и сега искат да го научат да заобича държавата. няма как са стане...
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 76Ами московските мекерета та 09.09.1944г.кой ги избира? Народа, дето го тероризирахте и избивахте? И прекръстихте охридските българи на македонци.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този с мустачките е националСОЦИАЛИСТ= комунист.Комунистите разстреляли синовете на Райна княгиня, защо били български царски офицери. Ами султански или московски ли да бъдат?
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да заменя Русия със САЩ за любима държава ... не ме кефи нито Русия , нито руснаците !
65
6
 
2
 
! Отговори
и идва 1944 преди 7 години
Има нещо символично в случая от 1925 г. Куполът на църквата се срива върху едни неразкаяли се грешници и престъпници. какво по-голямо доказателство, че дори на Бога те са омразни. Обърнете внимание! Не са загинали на улицата, в парламента, в двореца, в театъра. А КУПОЛЪТ НА ЦЪРКВАТА СЕ Е СРИНАЛ ВЪРХУ ГРЕШНИЦИТЕ!!! Какво по-голямо доказателство от това, че самият Бог е отвратен и погнусен от тях и ги наказва сурово. А те вместо да се покаят за престъпленията си, извършват нови убийства. И идва
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещу узурпаторите на властта каквито са тези от 1923-1925 г са оправдани всякакви форми на съпротива и дори въоръжена борба. защото те са незаконно на власт, никой не ги е избирал. И след като са узурпирали незаконно държавната власт и не желаят да се откажат от нея, всякакви средства за борба с тези престъпници е напълно оправдана, дори е задължителна. Докато бъдат свалени от местата, които незаконно заемат. Кой ги е избирал за депутати и министри? Никой! Избрали са Стамболийски,а не Цанков
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добрутро овци.И затова след 09.09.1944г избиват фабрикантите и сега в социалното ЦК на Нинова само милионери
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 72На хората убити в Света недля през април 1925 г мястото им не е било изобщо в църквата, а в затвора, където е трябвало да лежат за незаконен държавен пре4врат. Дори според мен на въжето им е било мястото. та те са едни престъпници, какво са търсели в Света неделя. самият Господ не е изтърпял тази тяхна гавра с Бога, хора с изцапани с невинна кръв ръце да влизат в божия храм. Самият Бог с ръцете на атентаторите е сринал купола върху грешниците и престъпниците.
61
1
 
2
 
! Отговори
Ако ... преди 7 години
Фактически главните организатори и вдъхновители на държавния преврат от 9.06.1923 г са по това време затворници в Шуменския затвор. Където излежават справедливи присъди за националните катастрофи и загуба на наши български земи през 1913-1918 г. Обаче на тях не им се лежи в пандиза заради предателството им. Извършват преврата на 9 юни и излизат от Шуменския затвор на 10 юни, като сетне много от тях стават министри в следващите самоназначили се и самоизбрали се правителства на превратаджиите
60
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, червената си баба ли лъжеш. Къде е 23г. къде е 25. Тогава московските мекерета Димитров и Коларов драснаха кибрита и избягаха в Русия. На това разчитате и сега, но не можете избяга-тук ще ви ...
59
2
 
15
 
! Отговори
Якошиба Накушетка преди 7 години
Най-големият страх на Българина е , че не смогва да изхранва и даде образование на децата си!А от зад го дебнат монополите готови всеки момент да забият ножа още по-дълбоко.
58
0
 
16
 
! Отговори
да,но... преди 7 години
До 68То у нас НЯМА И НИТО ЕДИН УБИТ АМЕРИКАНЕЦ, нали? Напротив англоамериканциуте избиха 2000 софиянци, НО ИМА ПАМЕТНИК НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ В СОФИЯ НАЛИ ТАКА?
57
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 66Няма по-големи лъжци от московските мекерета .У нас няма убит ни един червеноармеец а стотици са паметниците им. Борците против монархизма направиха коалиция с царя.Един ром казал:Ако не беше 9.09 и аз на 10.09 щях да съм пратизан.
56
6
 
5
 
! Отговори
Ако ... преди 7 години
Ако нашите дядовци бяха храбри и смели мъже като турците,а не страхливи жени, щяха да осуетят незаконния държавен преврат на 9 юни 1923 г извършен от шепа криминални престъпници, лежали в Шуменския затвор заради националните катастрофи и загуба на територии през Балканската и Първата световна война. Тогава нямаше да я има и Гражданската война в България 1923-1944 г и стотици хиляди българи нямаше да загинат заради деветоюнските метежници, заслужаващи смъртна присъда и бесило.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А като говориш за атенатата на комунистите, защо не се върнеш малко преди това - Извършва се преврат, Премиерът Александър Стамболийски, избран с 90 % от гласовете на народа е зверски убит, наръган е 90 пъти с ножка, отрязан му е половия орган. Народът въстава, избухва Септемврийското въстание, което е удавено в кръв. Марица е била цялата червена от кръв и задръстена от трупове. Тогава комунистите извършват атентата. Но, нека да обясня защо, а не да манипулираш хората с лъжи.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64Сатанинското дело е съвсем друго, каквото светът не познава до 9 юни 1923 г когато банда криминални престъпници извършват военен преврат срещу избрания от цяла България министър-председател Александър Стамболийски. Превратаджиите убиват Стамболийски след жестоки инквизиции, а сетне започват да трепят безразборно българския народ, та чак до 1944 г, тоест деветоюнците са и едни еничари, избиващи собствения си народ цели 20 години. И не 200 са жертвите им, а над 20 000, дори 200 000