Защо българите емигрират?

Почти половината българи са в риск от бедност или социално изключване
6 авг 2016 21:36, Елка Василева
511
Защо българите емигрират?
Снимка: архив, Reuters

Защо младите и кадърните продължават да бягат в чужбина въпреки нарасналите възможности за по-добър живот и професионално развитие в България? Доклад на Световната банка хвърля светлина върху този много болезнен въпрос, пише Дойче веле.

Корупцията, липсата на реформи и на възможности за равен старт, използването на властта като средство за набавяне на лична облага и обсебването на държавата от елити и частни интереси са сред основните мотиви на младите българи с добра квалификация да напускат родината си. Това констатират експертите на Световната банка в обширен аналитичен доклад, чиято цел е да разкрие причините за слабия растеж и за крайно неравномерното разпределение на благата в България през последните 15 години. Същевременно в доклада е направен обширен анализ на ролята на бедността и социалното изключване като един от основните задържащи развитието на страната фактори.

Спасение от мизерията и безперспективността

„Осем години след присъединяването към Евросъюза почти половината от всички българи (3,5 млн. от общо 7,1 млн.) все още живеят в риск от бедност или социално изключване - най-високата стойност сред страните-членки на общността. През този период липсата на възможности - отчасти свързана с разпространеното схващане за обсебване на държавата - накара близо 100 хиляди българи, основно млади хора, да емигрират“, пише в новия доклад на Световната банка.

Нейните експерти напомнят, че в своята програма „България 2020“ българското правителство се е ангажирало да намали с 260 хил. души (до 2020 г.) броя на хората, намиращи се в риск от относителна парична бедност. Очакванията са били свързани най-вече с групите, които са и в най-голям риск от бедност или социално изключване: роми, деца, безработни, работещи бедни и възрастни хора, жители на селските райони. До този момент обаче напредъкът е противоречив, констатира докладът.

„България се нуждае от по-добри стимули за бизнеса да произвежда, инвестира и прави иновации, за да може да се подобрят икономическите перспективи и да бъде спряна (или по възможност обърната) емиграцията на младите българи. Само за някакви си три десетилетия България се превърна в третата най-силно застаряла държава в Европа, а прогнозите са до 2050 населението в трудоспособна възраст да спадне с 40%." Това би бил най-резкият спад по този показател в световен мащаб, алармират експертите.

При сегашните тенденции на развитие съвсем реална е прогнозата на банката, че към 2075 г. половината български пенсионери или ще получават минималната пенсия, или изобщо няма да имат пенсионни права.

Задълбочаващият се дефицит на млада и квалифицирана работна сила обезсмисля предишна прогноза на Световната банка, че България може да достигне средните показатели за благосъстоянието на гражданите на Европейския съюз към 2040-та година. Условието за постигането на подобен успех е било производителността на труда в българската икономика да нараства минимум с 4 % годишно (два-три пъти по-бързо от сегашните темпове – б.а). Това няма как да се случи със застаряваща и нискоквалифицирана работна сила, четем още в документа.

Има ли изход?

„При по-оптимистични икономически перспективи и по-добри възможности за работа ще се повиши вероятността младите хора да останат в България или да се върнат в нея. Това е важно, защото при младите хора е по-висока вероятността да допринесат към структурните промени в икономиката, като влязат в по-продуктивни сектори. В противен случай – дори и качеството на образованието и инфраструктурата да се подобрят – младите хора, и особено по-квалифицираните, вероятно ще напускат страната“, гласи една от ключовите констатации в доклада.

Експертите на Световната банка са категорични, че България незабавно трябва да пристъпи към изпълнението на три основни пакета от реформи: реорганизация на работата и структурата на държавната администрация, разбирай: да бъде премахната излишната бюрокрация по отношение на бизнеса и чуждите инвестиции; подобряване на качеството и достъпа до публични услуги като образованието и здравеопазването, в които се наливат големи средства; и на трето място трябва да се обновят транспортната и техническата инфраструктура. Защото независимо от рекламираните от българското правителство успехи в тяхното обновяване, качеството им остава далеч от желаното и продължава да бъде спирачка пред привличането на солидни чужди инвестиции в страната, констатират авторите на доклада на Световната банка за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
0
 
0
 
! Отговори
ето ви истината преди 3 години
Отгледана съм от прости селяни в скандали за пари, тото, бинго, религия и делби на панелки и земи. Не мога да ги понасям и не изпитва обич нито към тях, нито към държавата. Пътувам и се надявам да остана навън и със сигурност тук няма да родя.
346
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Държавата като просперираше при Станишев и имаше работа и пари за всички вие завидяхте на по-богатите и гласувахте за банкянския цър*вул."Абе ***, я вземи прочети малко що е то "плосък данък" и кой го въведе! Работа и пари имало ... то затова изчезна средната класа ...
345
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мрънкайте бе охлюви!!Държавата като просперираше при Станишев и имаше работа и пари за всички вие завидяхте на по-богатите и гласувахте за банкянския цър*вул.Да вземел парите на богатите.Хайде да се научите да живеете с последствията на това което вършите.Мор за вас, сг*ан такава.
344
1
 
6
 
! Отговори
Роско варна преди 7 години
да,както каза един от предишните избягах не от финансови причини,а заради това че вече няма държава и ред и никаква култута в хората,закакво да се връщам да работите с парите ми и да се принуждавам да купувам най-скъпите стоки в цяла европа които са от първа необходимост,още си спомням времето когато не ми дадоха шанс в бг.за пет години да почна някаква работа,сега в момента ме търсят от пет други държави за работа(две от които скандинавски)
343
1
 
6
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Емигрират, защото държавата не е майка, а мащеха за Българите.Анархията (демокрация) вместо да модернизира и обнови създаденото през соца тя го унищожи. Сега България е един голям битак за продажба на чужди стоки и производител на БЕЛИ РОБИ за запада
342
0
 
4
 
! Отговори
Bay Ganyo преди 7 години
Elate v Franciya...lejish i ti plashtat 1000?!
341
1
 
6
 
! Отговори
do 436 преди 7 години
няма да има кадри щото в бг има дискриминация по възрссъ и още по каквото се сетиш. . също няма никаква стратегия за развирие на държавата. всичко е хаотично, рсботи се на парче и да се усвоят/откраднат едни пари.загубена държава с изпростяващ народ....
340
1
 
13
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Дреме ми на ......Винетката!!! Дигам децата и жената и сбогом гергино! Ся,бат боико комундела на Дс мафията ако направи 500 000 Държавни хрантутници и два милиона Шведи,ами хранете ги,бе!! Да Ви вдигат осигуровки, данъци и Винетки,даже да направят за зимата само да се кара от дата до дата както в скандинавието с нови гуми ,Вие си мълчете робско племе! Абе,как примерно румъния намали Ддс за някой храни ,тоя милиционер *** ,Ви лъже ,че румънците мизерстват!??!
339
0
 
9
 
! Отговори
До 434 преди 7 години
Ами така е! Всеки си кръщава детето както иска! И много от тях са забравили за Бг. Децата с тези имена не говорят Бг те не са родени в Бг!
338
1
 
4
 
! Отговори
до Rere преди 7 години
какви единни да бъдем,господин адекватен по темата? Единен народ ще се разбяга ли от държавата си,оставяйки я на *** и всякаква друга напаст? Да се подкрепяме,че всичко живо с лека река напуска? Няма вече кадри за нито една професия.
337
6
 
8
 
! Отговори
Rere преди 7 години
Изчетох част от коментарите! Нито един адекватен по темата! Затвърди се мнението ми : Колко долен народ сме! Колко злоба и завист има! Как никога не можем да сме единни! *** народ слаба държава! Жалко!
336
16
 
5
 
! Отговори
;) преди 7 години
Разбирам единствено хора със сериозни професии,развиващи се в чужбина. Лекари ,архитекти и всякакви хора дето са се издигнали на друго ниво и просто България им идва тясна. А вие дето миете чиниите и берете малини много скоро ще опрете пак до България. Ама елате да ни покажете кви европейци сте станали и направете държавата по-спретната. Който е решил да живее завинаги в чужбина,прав му път.Кръщава си децата Дейвид и Хуан и да забравя за БГ.
335
13
 
8
 
! Отговори
;) преди 7 години
Мразя чуждопоклониците и никога няма да ги заобичам. Какъв дъжд вали в чужбина,пък в България...то дъжд ли е? В чужбина кви облаци има само,а тука, то и облаците не са както трябва. Много неща се оправят в нашата родина,но всички сте предатели и се прехласвате по всичко чуждо! Много по-кофти хора има и в Германия и в Англия и в Испания,ама вие ги гледате все едно са богове. И там е по-спокойно защото самите вие не сте същите диваци квито сте в БГ ;) Тука всеки иска да къса синджира,а там-пичове
334
13
 
4
 
! Отговори
;) преди 7 години
Обожавам да слушам оправданията на безхарактерни хора. Като почнат да се пенят как било в чужбината,все едно ние тука дето живеем ядем доматите с колците и не сме минавали границата. Ония си пускал децата във Валенсия и не ги мислил,нищо,че през ден има атентати във всичките уредени и мирни евро гиганти. Колело карам всеки божи ден и то в градски условия. Шофьорите са толерантни по мое мнение и то доста. Сигурно в Испания няма в историята блъснат колоездач? Или с очилата ви е иначе картинката?
333
0
 
3
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 426)) до среща)))
332
0
 
12
 
! Отговори
Пак до 414 ;) преди 7 години
"Преоткривате,че в живота може да се пътува с градски транспорт или с колело и то не е било никак срамно ;) и още и още промени и накрая казвате "сега съм супер,остават пари даже".За разлика от много други баровци, никога не съм намирал за срамно да пътуваш в градския транспорт или да ползваш колело. По-скоро тук нито има читав транспорт, нито условия да караш колело, да не говорим за джигитите които хвъчат по улиците и карането на колело е все едно да играеш на тото с живота си.
331
3
 
13
 
! Отговори
До 414 ;) преди 7 години
"Също така като отидете ТАМ,кола не си купувате веднага щото данъците и застраховките са много скъпи. Преоткривате,че в живота може да се пътува с градски транспорт или с колело и то не е било никак срамно ;)ТАМ не ти е нужно да си купуваш кола, тъй като транспорта няма нищо общо с това което наричаме транспорт тук. На спирката има разписание на което пише, че автобуса ще е примерно в 7:33 на тази спирка и в 7:33 автобуса е там.
330
2
 
19
 
! Отговори
usa преди 7 години
ти по-добре виж какъв филм върви на територията "Абсурдистан" има ли изобщо държава, полиция, съдебна система, която да защитава обикновените хорица и да им даде поне малко надежда!
329
3
 
14
 
! Отговори
до 421 taralejic преди 7 години
Животът си е твой. Като ти е омръзнал и обичаш мафията си го давай. Не само , че няма да ги защитавам ами ще обърна оръжие срещу тях.
328
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изход няма , няма и да има В РБ отдавна ежедневието няма някогашните два края , а ние все още се опитваме да ги вържем и който изгуби Вярата и Надеждата , но е съхранил Любовта към себе си бяга в чужбина .