Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този на снимката изглежда по-бял и европеиден от 90% от българите.Те трябва да се страхуват и гнусят да се слеят с нас, не ние - с тях.
22
15
 
5
 
! Отговори
G7 преди 7 години
А и какви "доброволчески отряди" на Динковци и Низамовци...хайде не ме разсмивайте. Обикновени каналджии и обирджии са това, ама тия са от най-тъпите, че се оставиха и да ги хванат. Бол има като тях, но не вдигат гирултия, а тихо си правят парички. А това, колко държавата си върши работата е явно, само се разходете по Лъвов мост и бройте белите по пътя си,!
21
32
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божелавам на всеки бежанец да се ожени за хубаво и бяло момиче и да имат много деца.
20
42
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На какви се правим ?!?!Българите сме ***, носещи гените на половин Ориента.Пет века османците са имали метод за генетично претопяване на местното население: събират всички моми и невести на селото, изнасилват ги, за да родят турчета. И те раждат.Но османлия е сборно понятие, те са били: турци, цгани, арнаути, черкези, татари, араби... всякаква азиятска сгаaн.Така че, ясно е какви гени носим - на половин Ориента.Интегрираме бежанците И СЕ СПАСЯВАМЕ, иначе този мрсен народ ИЗЧЕЗВА.
19
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислех, че се победили фашизма. Нищо ли не научихме от Втората световна война?Стига вече нацизъм, братя!Народите искат да се любят, да се смесват, да се плодят....Не можете да ограничите едните от другите.От къде на къде!Всички са хора, не бъдете нацисти, мислех, че сме приключили с това?Или Хитлер е бил прав?Ако да, добре, но дали ние българите сме бели хора?
18
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашественици/invaders си е най-точният термин, нищо, че не е "политически коректен". Истинските бежанци бягат в първата възможна държава, не където им е кеф. Те влизат от страна, която не е във война - законът е пределно ясен по този въпрос. Както е ясен и че се предвижда стрелба по нашественици през граница. Само дето законът се спазва само когато е в полза на върхушката, а когато не е, е "антидемократичен".
17
0
 
16
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Бълването е ясно, дайте да изберем националисти и патриоти, иначе скоро ще емигрираме на ИЗТОК, мога да се хвана на бас с всеки соросогад. Англичаните се отърват о време, оставете го този ес, това е куха заробваща структура на цру Турция и оае
16
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елате в Харманли и вижте за какво иде реч. Всяка вечер се колят в лагера и по заведенията в квартала. Кой нормален човек носи нож и е готов да скочи да коли веднага? Пожарната ходи да мие кръв. Крадат от магазините, берат плодове и зеленчуци от околните градини. Вървят на групи по тротоара на моста и нарочно не правят място на момичетата за да се блъскат в тях и да ги обарват. Крещят на арабски като ги видят с къси поли. Хората пропищяха страх ги е да излизат. Положението ще ескалира...
15
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неканени гости никой не обича.Особено ако представляват мърляви сърдити силно *** и много подозрителни лица от мъжки пол на възраст 16-60 години.Тва,че на "леля" Меркел такива хора и харесват,да ги целува прегръща и да си прави селфи с тях не означава,че всички споделят любовта и.Тва е като шкембе чорбата.На някой им хареса на други- не.
14
0
 
30
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Ако един "мирен" бежанец разбере че негов "събрат" готви атентат , ще го издаде ли, или тайно ще се радва ако атентатът успее?
13
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните".Добра новина !почнаха да се събуждат.
12
0
 
53
 
! Отговори
ksarax преди 7 години
Нещо не е наред с това изследване. Няма как неодобрението към БХК да е 68%, над 90% е. Все пак това е антибългарска организация
11
0
 
8
 
! Отговори
asl pls преди 7 години
sand niggers
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добавям: зерги!
9
47
 
2
 
! Отговори
Аз съм бежанец преди 7 години
Аз живея от 3 години в България.Много ми е трудно.Няма толеранс и разбиране за нас.Никога неискам да сменям моята религия, така съм роден.От много време искам майка ми, баща ми, сестрами и мажа и с децата да дойдат тук при мен.Искам да се оженя за хубаво бяло и русо Българско момиче и да имаме много деца. Искам да остана тук вечно с семейството ми и да живеем с другите Българи заедно тук в мир.Моля за малко разбирателство
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой иска явно да ги посрещаме на границата с хляб и сол ,да си затваряме очите пред техните безобразия и отвратителния им несъвместим с Европа начин на живот,да ги приемем като равни и да ги оставим да се разпореждат с нас ,с нашите жени ,да източват социалните каси на европейските страни понеже никой от тях не работи и няма такова намерение -и най накрая да ни затворят устите както на немците и да дават свръх правомощия на НПО-та като доказания антибългарски хелзенски комитет. Да -ама НЕ !!
7
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що изобщо ми цитирате Twitter . В Б-я тази мрежа се ползва под 1% !Но всъщтност това е показателно: Българите в чужбина (ползващи Twitter) тотално не са в час с настроенията в България.
6
0
 
55
 
! Отговори
Измислици преди 7 години
Влезте във всеки произволен новинарски форум и във Фейсбук под всяка новина и ще видите, че 99% от коментарите отразяват неодобрение към нелегалните имигранти.Никой в България не използва Twitter, затова "статистиката" от там е измислица, само за да има уж баланс...
5
0
 
24
 
! Отговори
Ярибов преди 7 години
Абе мъдораторчо що не цензурираш със звезди думите в заглавието на статията, какви са тези ***, ***, а?
4
0
 
65
 
! Отговори
Адoлф преди 7 години
Бежанци в България не може да има! В нито една съседна страна не се води война!Това са нелегални пaрaзити, които и миещи вещества не стават!

Спонсорирани публикации