Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина бълва възмущение не само по нашествениците, но и по родните крадци, но накрая винаги печели статуквото, което иска и да краде и да си внася изнасилвачи. В другите страни недоволството по правило се материализира в съответни изборни резултати. У нас - народа ли е ***, изборите ли не са честни, алтернатива ли няма, казва ли ти някой...
2
2
 
68
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Бежанеца влиза през обособено КПП. Нелегалния имигрант влиза както може. Правете разлика и спазвайте закона!!!Бежанецът не е престъпник, за разлика от нелегалния имигрант.
1
0
 
46
 
! Отговори
Охи преди 7 години
Има и посполучливи мнения ама точно тук се трият за съжаление

Спонсорирани публикации