Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Европа почернее, ще тръгнат и към Америка.
42
0
 
2
 
! Отговори
Менгеле преди 7 години
До АнонименДаже и не осъзнаваш колко си прав пич!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавото на бежанците е, че и с цената на живота си са готови да преминат през България, за да отидат в богатите западни страни. А там какво ще правят, слабо ме вълнува.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо газовата тръба трябва да преминава през Сирия, като може да мине по линията С. Арабия-Ирак-Турция.
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да ви кажа , че Европа вече е няма да бъде Европа като беше преди. След годините Европа ще стане Африка.
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "момиче на 16" В коя пиар агенция я измислихте тази реклама на изнасилвачите? Кажи на шефа си да даде пример и да пусне първи дъщеря си на рояците. После да поръчва жалки пропаганди в нета. На това му викаха хибридна война - през границата напират нашественици, а вътре в страната платени пропагандатори деморализират.
37
0
 
25
 
! Отговори
Dgjruei преди 7 години
На границата плащат за превоз с чисто нови банкноти Евро. Жертвите сме ние.
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искахте с Америка, ето ви с Америка!
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 2-3 години няма да има пари за медиите, които цензурират плюенето по нелегалните имигранти, защото всичките държавни пари ще отиват за изхранване на "новите българи"
34
0
 
7
 
! Отговори
до 45 и 47 преди 7 години
ей да спреш с тоя грозен коментар *** ли си или някой *** *** дет си няма друг работа и поства тия фекалии
33
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова децата ни бягат. И не бъркат, какво да правят в тази фашистка държава.Плюя на България.
32
0
 
30
 
! Отговори
До Гого преди 7 години
Aз ще ти кажа веднага:1. Недей да и вярваш толкова много на тая женица - аз съм в операциите по спасяване на бежанци вече 3 месеца и всички, ВСИЧКИ те лъжат! Имат сателитни телефони,имат водачи,перфектна организация за трансфер,айфони.Изобщо не са бедни2.Цялият цирк започна от това,че Асад отказа да пусне през Сирия тръба за пренос на газ от Катар към Турция.Целта беше да се елиминират доставките на Русия за ЕС.И това заедно с евтиния петрол да свали ПутинДругото,както казват е история.
31
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Момиче на 16 години съм.Искам до родя от бежанец, защото децата от смесените бракове са много умни.Бъдещето на БГ е с бежанците.Искам всички бежанци и емигранти да се пренасочват тук, защото те са много умни - лекари, физици и инжинери 80% от тях.Това е богатство."Остави, по-добре се махни от тази клоака България.Веднага ще ти кажат, че си туркиня, цганка....
30
0
 
19
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
ше та смеля от бой където та хвана , ще видиш ти едни хрисими бежанци тогава, болен мозък...
29
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момиче на 16 години съм.Искам до родя от бежанец, защото децата от смесените бракове са много умни.Бъдещето на БГ е с бежанците.Искам всички бежанци и емигранти да се пренасочват тук, защото те са много умни - лекари, физици и инжинери 80% от тях.Това е богатство.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ами връщай я, обирай си крушите и изчезвай от България, какво ми ревеш тука? Да не мислиш, че ще те моля да останеш бе. Айде чупката."АБСОЛЮТНО!!!Те 2 милиона вече го сториха, до 20 години ще го сторят още 2 милиона.Дано се прочисти тази държава от младите си.Да останат само цгани и пенсии-дименции.
27
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих върнал личната си карта на президентас мотиви, че не искам да принадлежа към нация толкова долнопрообна като българската.Срам ме е, че съм българин.
26
2
 
17
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Оня ден показаха по телевизията жена с 4 деца бяга от Сирия , воината унищожила дома и града и , убили мъжъ и ,убили майка и и баща и убили роднините и , аз ПИТАМ КОЙ направи войната , КОЙ им иска петрола КОЙ КОЙ питам и не искам отговор!!!!!!
25
0
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
"Каквото повикало - такова се обадило" - стара българска поговорка ...
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32Това, което в момента се случва, много наподобява на Хитлеровото управление, само че този път репресиите и геноцида са насочени именно към коренните населения. Тоест, много по-страшно и гнусно престъпление от извършеното от Хитлер. Той поне е искал народът му да бъде велик, макар и да е бил чудовище с извратени методи. А сегашните върхушки искат народите да бъдат претопени.