В Зимбабве – добре, в България още... по-зле

Българка оценява като грешка завръщането си в родината
19 авг 2016 17:14, Елка Василева
236
В Зимбабве – добре, в България още... по-зле
Снимка: архив, Reuters

В Зимбабве се живее по-спокойно и по-добре отколкото в България. Това твърди българка, живяла 16 години в африканската страна. Сега 10 години, след като се е върнала, тя иска пак да отиде в Зимбабве. През 16-те години, прекарани в Африка, България й липсва много. Затова се връща. Днес обаче оценява това като голяма грешка.

Маги Николова заминава в Зимбабве през 1990 година, когато в България основните хранителни продукти липсват и се купуват с купони. Връща се 16 години по-късно през 2006-та. България е различна, има луксозни магазини и стоки. Няма купони, но и хората са се променили, констатира тя.

"Преди да замина за Зимбабве си спомням как учителите бяха на почит, имаше уважение към тях. Когато се прибрахме, това липсваше. Не можех да преживея този факт", казва пред "Дарик" Маги Николова.

Тя завършва висшето си образование в Зимбабве. Учи психология в университета в столицата Хараре. Там се омъжва и за приятеля си от България, който заминава при нея след казармата. В Зимбабве ражда двете си деца. Те имат само българско гражданство, защото родителите им са българи. В Зимбабве, макар и много трудно заради цвета на кожата си, взима шофьорска книжка, която е метална, а не пластика.

България им липсва много и решават да се върнат. Децата се адаптират трудно, защото разбират, но не говорят български.

"Когато се прибрахме, им беше много тежко. Бяхме наели учителка и идваше по 6 часа всеки ден да се учим на български език", разказва Маги. Връстниците им в училище ги приемат трудно, защото идват от Африка.

Днес Маги Николова казва, че Зимбабве й липсва и иска да се върне там: "Липсват ми усмихнатите хора. Като вървиш по улиците, хората те поздравяват, независимо дали те познават или не. Тук в България подминаваш хора, които познаваш. Всеки е с тревоги и грижи, изписани по лицето. Това действа потискащо. Тук всичко е много забързано. Човек няма време да се срещне с близки, с познати, с приятели. Всичко ми липсва", казва жената.

Маги признава, че много е искала да се върне в България и да живее тук, в родината си. Днес обаче смята това за грешка.

"Едва когато се прибрахме окончателно, видях, че наистина сбъркахме, направихме голяма грешка. В момента, в който синът ми завърши и реши да отиде нанякъде, определено искаме да се махнем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: зимбабве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това, че тук сме по-добре инфраструктурно разивити от Зимбабве по никакъв начин не означава, че животът ни е по-добър! По- добър е за батките с мерцедесите и майбахчетата на пътя ! Дори в Молдова е в пъти по-приятно, една в пъти по- нормална държава, хората са добри, разбрани, батки не съм виждал, но сигурно има... храната им е трудно да я опиша, просто е истинска, природа...Да се кефим на хотелите по морето, по планините, на магистралите, на кифлите, на батките и т.н..... българска му раута
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да тук са самоНикой не иска да има средна класа.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Попитали радио Ереван:- Кой е най-сигурният изход от кризата в България?Радиото отговорило:- Отдавна си е летище София, но вече има и избор - Терминал 1 и Терминал 2...
87
3
 
13
 
! Отговори
край преди 7 години
Сиднито го познавам - учили сме заедно в Трето- весело в Захарна фабрика. Сега верно е в Австралия - кара камион, носи обувки с железни бомбета и пие доста. Жена му е оригинална аборигенка. Грозна е и е шаманка. Майка му и баща му не щат да я видят и децата му също. Тъжна история.
86
0
 
4
 
! Отговори
да тук са само преди 7 години
Тузарите и лузарите!
85
7
 
8
 
! Отговори
Кк преди 7 години
Гледам бая народ се опитва да ниубеди колко му е добре на майната си в чужбина, колко много печелел, какъв прекрасен живот имал и т.н.На мен обаче ми се струва, че щом тези хора киснат по цели тни в този боклучав сайт, да ни занимават с щастливия си уреден и безкрайно интересен живот, май по-скоро се опитват да убедят сами себе си.Момчета и момичета, Аз съм си щастлив в България. Ходя да си почивам във вашата чужбина, а понякога и да работя. Не ме убеждавайте мен! Аз съм си на мястото сред семейството си, роднини и приятели, които обичам и уважавам. Нямам нико против ващето щас
84
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че оскотяхме. Какво като виждаме лъскави витрини и пипаме нови технологии?Отровени сме от всичко, както и от безразличието.
83
4
 
5
 
! Отговори
Ваньо преди 7 години
В Зимбабве е зле, в България, много по-добре! Давността на тези сравнения отдавна е изтекла. Зимбабве днес няма нищо общо с това, което е било през 2006-та, както и Б-я е различна. Регрес срещу прогрес в полза на втората.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре,че нашичкият, отиде в Австралия да я направи трета в света. Сега е почетен австралопитек. Ти каква заслуга имаш за всичко това бе ш.еб.ек ?
81
4
 
13
 
! Отговори
край преди 7 години
Нормално е жена завършила психология в Зимбабве да не може да работи нищо в България. Предполагам че даже българския и е със суахили акцент.
80
2
 
6
 
! Отговори
Кой не скача ечервен преди 7 години
Наскачахте ли се?
79
8
 
6
 
! Отговори
И аз до Сидниту преди 7 години
Баце, като е много хубаво из тая пустош, я кажи колко стува кутия цигари там, щото на мене тук не ми е проблем да пуша по 2 кутии , да карам кола с v8 мотор, и да ходя по най-хубавите жени из цялото полукълбо! ;)
78
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятел, аз живея в Канада от 10 год. Жената си казва нещата точно така както ги вижда, аз на 100% споделям нейното мнение, защото е така. Това че хората казват нещата както ги виждат не ги прави по малки българи от теб.Май трябва всички българи да си отворим очите и да се научим че има и други мнения различни от това което мислим ние. На български се използва думата толерантност.
77
6
 
4
 
! Отговори
sydney australia преди 7 години
e няма как да ме разбереш като ти говоря за цивилизацията и красотата тук, защото ти винаги ще гледаш само телефона, колата, или часовника ми Nike Torque защото си оскотялСъщо като Христофор Колумб обеснявал на диваците за цивилизацията а те гледали само мънистата закачени на на кръста му, за тях това било символа на благосъстоянието напредък и богатство.В Новия Свят телефони, часовници са просто полезни предмети които ползвам колкото да ми вършат работа доволно, по-развита култура сме
76
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Да шведите в България може и да не ви харесват но не забравяйте че повечето народи по света са съставени САМО от шведи. В САЩ са по-голям процент от в България скоро и в Германия и Франция ще са повече. За инфо питайте Сиднито.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен
74
13
 
5
 
! Отговори
Смуки преди 7 години
Ами...да се връща при усмихнатите маймуни, не разбирам какъв е проблема! Ние ги мразим и си стоим тука! :)
73
16
 
11
 
! Отговори
край преди 7 години
Госпожата е била в Зимбабве белия господар - добре и било, тука е госпожа никоя завършила вишо в Зимбабве. Естествено че не и допада. Тук всичко било много забързано и нервно - ми да мине по -Витошка да види или на Слънчака. БЪЛГАРИЯ Е СТРАХОТНА СТРАНА. Проблеми си има - ама къде ли ги няма.
72
4
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Аз обичам много моята родина БЪЛГРИЯ!!!Тук щеше да е рая ако ги нямаше мутрите,ниските доходи,високата безработица и престъпност и разбира се ...шведите!
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами аз съм отишъл в "чужбина" за точно обратното, за да успявам. Ако седя в БГ ще съм си лузър. Магистърче инжинерче съм имам и сериозен опит. И в западна европа EU работех, на 4000 км от БГ, на другия край на европа, сега се преместих в Австралия на другия край на планетата Само с 1 цел да вървя нагоре. Ако ще вървя надолу ще си се прибера в БГ поне, ако ще съм лузър да съм си в БГ. Докато си правя кинти и кариера няма смисъл да се прибирам в БГ"ЧУЖБИНА" ли, няма "чуждо" където човек успява

Спонсорирани публикации