"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева

5500 безработни взимат обезщетения над средната за страната заплата
22 авг 2016 07:00,
129
"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева
Снимка: архив Булфото

Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома.

Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година.

В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.

Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат "високоплатени" безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.

"Богатите клиенти" на бюрата по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден, когато тези малко на брой "богати безработни" все пак успеят да се пенсионират, няма да получат изчислената си пенсия, защото ще им дадат "таван" !Аз вече няколко години храня с половината от изчислената си пенсия няколко никога неработили! И не съм само аз!Държавата се мъчи да превърне пенсията в социална помощ, независимо какъв е приносът ти, длъжността, образованието, отговорността ти, което е отвратително!Пенсионната вноска няма нищо общо с размера на пенсията.
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не давайте за пример Франция. Франсетата от десетки години са най-смотаната икономика в ЕС. Чрез подобни социални придобивки се напълниха със всякаква *** от къде ли не и сега се вихри тероризъм.
15
0
 
22
 
! Отговори
тогава преди 7 години
До Анонимензащо не се гледа чуждата софра в Европа - 80% обезщетение, 1 година? Има ли поне едно нещо, което да е европейско, а не азиатско освен вноските?
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да им завиждаме Във Франция колкото месеца работиш толкова месеца си и на бюрото -работиш 12мес-12 мес си наборсата ,работиш 1мес-1мес си на борсата и получаваш 80% от заплатата си така че айде стига сте гледали говоря за правителството защото това са техни сметки как да дават по-малко пари и сега ще кажат че имали много разходи за безработните както и реват че били изплатени много пари за болнични
13
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е ОБЕЗЩЕТЕНИЕ значи е правилно и законно. Тази статия от НОИ ли ви я спуснаха за публикуване? Сигурно искат парите да останат за тях да си ги раздадат като бонуси в края на годината? Манипулация е това, не статия!
12
1
 
72
 
! Отговори
mmmm преди 7 години
За да ги получават , са си внасяли осигуровки за заплата между 1500-2600 лева.Така че имат пълното право да ги получават и коментарите са излишни.Колкото даваш-толкова ще получаваш.
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българска работа, все чуждата софра ще гледаме.
10
1
 
70
 
! Отговори
Роом преди 7 години
"Богатите клиенти" на бюрата по труда".Ехооо, богатите клиенти са ония дето никога не са работили, а дето само цоцат системата.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NE SA VNASYALI V BJDJHETA, A IM E PLASHTANO DOO KUM NOI. 2' TOVA GO PRAVI FIRMATA, KOYATO E V POVECHETO SLUCHAI CHUJDA, OT VUN.. 3' NAI MNOGO SE PLASHTA De De Se I TO OT CHASTNI FIRMI. OT TYAH PECHELI DURJHAVATA, KATO NE IM VISYAT NA BJDJHETA.
8
0
 
41
 
! Отговори
Пенсия преди 7 години
Сега и една статия пуснете за това как има едни пенсоонери дето взимат колкото готвач в макдоналдс и как това ощетява държавата.
7
0
 
101
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква футболна драма ! Хората внасяли, внасяли, след което се възползвали от законните си права и .... ДРАМА ! Източват бюджета ! УжасТ!
6
3
 
89
 
! Отговори
Работещ преди 7 години
Когато взимат всеки месец никой не пише статии, а ако ти трябва да получиш нещо от тази ш*бана държава - детска градина, болнична помощ, обезщетение за безработица се почва едно ходене по мъките ... Ама иначе по всички статистики ми вадят брутно възнаграждение, нищо че държавата скубе 20 о/о осигуровки и ДОД.
5
9
 
86
 
! Отговори
ИТ преди 7 години
Хахахаха, стигнахте и до няколко ИТ-та, които са останали без работа временно и са се регистрирали в бюрото по труда. Я сметнете колко данъци са внесли тези 5000 души докато са работили и сигурно ще стигнете до сума, която не внасят всички "работещи", да кажем в северозападна България. Хубаво, че са тези 10-тина големи ИТ фирми в бизнес парка в София, че да има какво да яде цяла България.
4
15
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Работя вече 10г,толкова и стаж имам,за моите 30г мисля че се движа добре,осигуряват ме на заработка.Но и тя не е никак голяма.Свидетел съм,как хора които трябва да прекъснат работа,си плащат на счетоводни къщи,за да могат да взимат повече за безработица!
3
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво остаряло сравнение- " с миньорите"Първо - те не трябва да получават най- високи заплатиТова го имаше при комунизма( диктатурата на пролетариата)Второ- сега пък миньорите получават назаслужено ниски заплати
2
1
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работили са на тези заплати повече от 1.5 години със сигурност. Което означава, че са само за тази 1.5 години са внесли в бюджета много повече.
1
1
 
154
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждав нищо лошо в това.Работили са,осигурявали са се на реалните заплати и сега получават.Със сигурност поне не са били в сивия сектор!А какво ще правим,ние и държават,когато поне 70% от останалите работодатели,осигуряват своите служители на минимална заплата,а под масата бутат пликове,които никъде не се отчитат? Това е големия бич за икономиката и соцсфера,а не тези с големи обезщетения!

Спонсорирани публикации