"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева

5500 безработни взимат обезщетения над средната за страната заплата
22 авг 2016 07:00,
129
"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева
Снимка: архив Булфото

Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома.

Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година.

В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.

Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат "високоплатени" безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.

"Богатите клиенти" на бюрата по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36, ДА ИЗЧИСТИШ КОГО, ДА СА ИЗВЪРШИЛИ НАРУШЕНИЕ?! АКО ИМА ПРОПУСК В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НЕКА ГО КОРИГИРАТ- НАЛИ ИМА В ПАРЛАМЕНТА ДЕСЕТКИ ПАРТИИ, НАЛИ ЛЕВИТЕ БЯХА В СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО. ТА КОГО КАЗВАШ ДА ИЗЧИСТИШ И КАК ЩЕ ГО ИЗЧИСТИШ..........
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната манипулативна статия. Явно dnes.bg не знаят какво значи думата журналистика
35
0
 
8
 
! Отговори
Тракийски преди 7 години
Аз за да им е рахат на *** ли работя ?! Виждам, че днес.бг отразяват този наболял проблем, който обхваща цели 6.5 % от хората, които имат право на обезщетение? Те ли са тарикатите ?
34
1
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Колко са дали, за да вземат сега, дали помислихте, преинтелЕгентни ми авторе?
33
1
 
27
 
! Отговори
Тракийски преди 7 години
Така работя за 1500 лв.. Съкращават ме. Отивам бюрото по труда...но не искам да съм барман за през лятото или портиер, защото съм висшист. Имам право на обезщетение в размер на около 80% от последната си заплата и мога да го получавам до 6 месеца ? Плащам ли съм всичките си данъци и осигуровки. Плащал съм ги. Някой ще ми обясни ли кое е нередното ? Защото българите не взимаме майчински, понеже сме много добре платени. Нямаме право на почивки по НОИ защото сме добре платени. На какво имам право?
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До IT сектор,Миличък, ти не си програмист. Програмистът решава творчески задачи, а не изпълнява нареждания. Нареждания изпълняват деловодителката и чистачката. Освен това програмистът непрекъснато учи нови неща, иначе ще го изхвърлят като мръсен ***.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изкупувам тролска маз Изгодно
30
0
 
27
 
! Отговори
е и, какво от това!? преди 7 години
Не виждам нищо лошо в това!!!! Напълно справедливо! Нека вземат, след като са внасяли осигуровки върху голям доход, имат право да вземат и големи обезщетения!!!!!За какво иначе са плащали тези големи вноски, след като после ще им гледат в канчетата и ще им завиждат, а не дай си Боже и да им ги ограничат до някакъв размер!?
29
0
 
32
 
! Отговори
?? преди 7 години
И какво,тея наглеци,нещо яд ли ги е? Искат да променят закона ли какво? Ами тея хора за да ги взимат тея пари,колко им е одържано от заплатите? Нали си има закон,защо изобщо е тая статия,след като става въпрос за само 6% от всички безработни? На някой гаден държавен чиновник явно му се пука сърцето от яд,че на някой честно му се полагат по 1000+ лв,а е безработен. Мале, ужас! Ако можеше всички хора да взимат по 300 лв и аз да се чувствам богат....
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво от това, имат право хората - взимат. Нали са внесли сумати осигуровки
27
2
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 7 години
До IT секторходи паси овцете на село не я разбираш тая материял
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До IT секторВижда се че акъла ти не стига да схванеш разликата - това е и една от причините, които търсиш.
25
1
 
29
 
! Отговори
Високоплатен преди 7 години
25 години ми удържат вноски за соц.осигуряване (вкл. за фонд безработица) на максимален осигурителен доход. Така се случи, че в момента съм безработен и получавам максималното обещетение но ако си мислите, че това ме радва, грешите много. Апропо, това, че постоянно се тръби за липсата на квалифицирани мениджъри и ръководители е пълна глупост. В бюрото по труда, служителката ме гледаше и конфузно обясняваше, че няма как да ми помогнат и да се спасявам сам.В шуробаджанашка България е така !
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средната заплата обявена от НОИ за юни е 750 лв, да питам колко средни заплати може да има и как се ичисляват- 750 лв е средната заплата на базата на която се изчисляват ново отпуснатите пенсии, защо не са обявили тогава 943 лв......това вид прецакване ли е, или аз пропускам нещо.
23
14
 
2
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Абсолютно вярно !!!
22
68
 
7
 
! Отговори
IT сектор преди 7 години
Трябва да се проведе дискусия, за да се вдигнат данъците за работещите в ИТ сектора. Не е справедливо за еднакво работно време един да получава 6000лв. а друг 600лв. и накрая да плащат еднакви данъци. Това определено разделя обществото и създава напрежение между работещите. Както е видно и от дискусията във форума до момента. В крайна сметка защо социалния статус на редови програмист, трябва да е различен от този на шофьор на келнер. И двамата изпълняват нареждания и не управляват хора.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19 TOVA NE E VQRNO BEZRABOTEN 70 PROTSENTA A I DRUGOTO E GRESHNO
20
1
 
65
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Аз вземах от борсата 4 месеца по 900лв., ама 2 години преди това ми одържаха по 500лв. от заплатата. И през тези 2 години мисля че ми се наложи веднъж да отида на лекар и пак си платих на частно, защото трябваше да чакам няколко часа на опашка. Така че дал съм за 2год. около 12 000лв., върнал съм си 3600лв. Пенсия я взема, я не взема. Останалите пари са отишли за чиновници и рoMи. Тези 5500 "високоплатени" са толкова "високо" платени колкото и останалите. Процентите на обезщетение са еднакви
19
0
 
0
 
! Отговори
FR преди 7 години
PARITE ZA BEZRABOTITSATA TAM SA 70 PROTSENTA A I OSTANALOTO KOETO SI PISAL NE E VQRNO
18
1
 
56
 
! Отговори
додо преди 7 години
Е, и...??? .... за да са получавали такива заплати е имало защо...не са били с 4ти клас.... преди да м смятате приходите - сметнете колоко са им били удръжките от тези "високи" заплати... имат право хората и си го ползват

Спонсорирани публикации