Вечният въпрос: Повече траки или повече славяни?

Спорът за това кои гени преобладават в българина продължава.
Обновена: 6 сеп 2016 11:55 | 6 сеп 2016 11:52, Екип на Bulgaria On Air
354
Вечният въпрос: Повече траки или повече славяни?
Снимка: архив "Булфото"
Повече траки или повече славяни? Какви са по произход българите? Този въпрос периодично се повдига от историци, медици, генетици и често дава повод за спекулации. 
 
Едно от последните изследвания по темата твърди, че българите носим гените на траки и прабългари и нямаме общо със славяните. Проучването, обявено наскоро, е дело на екип от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Института по микробиология, Института по антропология, Националния археологически институт с музей при БАН.
 
Според генетика проф. Иво Кременски обаче не може да се прави извод, че българите са отдалечени от славяните.
 
"Една от спекулациите е, че българите са до румънците и нито един от тях не е до славянските народи“, каза той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.
 
Според него обаче това, че сме много близки до околните, които не говорят славянски, не означава в никакъв случай, че ние не сме славяни. “Не може да се направи изводът, че сме силно отдалечени от славяните", смята професорът. 
 
Той обясни, че при настъпването на последния ледников период човекът се връща от север, за да търси убежище и спасение в южните страни. Една от спирките е бил Балканският полуостров. “България, бидейки на кръстопът, както и в момента, непрекъснато е била подложена на миграционен процес и на смесване на народите", каза още генетикът.
 
Той разказа, че преди 7 800 години на Балканите е възникнала мутация на населението. “Тя е извънгенна, но пък това ни дава възможност да идентифицираме тези хора и да ги сравним със съвременните. Известно е, че 20 - 22% от съвременните мъже носят същата мутация, тоест те са потомци на тези хора, което съвпада и с периода на създаването на културата", добави проф. Кременски.
 
Сред другите спекулации за българския произход професор Кременски сложи и твърдението, че ние сме близки до италианците. 
 
"До кои италианци? Италианците са северни, централни и южни. Да, близки сме до тях, защото исторически Централна Италия в един момент е била гръцка. Ние сме близки с гърците. Прабългарите са достигнали един от Роговете, до Северна Италия. Да, близки сме, но "най-близки" си оставаме до народите, които са около нас“, каза професорът.
 
Той поясни, че българите са “неразличими от Румъния, много близки до Гърция и до всички балкански страни. Включително и в даден момент до Албания - това е понятно от историята". 
 
Според професора е много опасно генетиката да се използва за изводи в политиката. Той обаче допълни, че това се прави. 
 
"И в момента има руски проекти, в които има връзка между българите и татарите. Геномен проект“, каза Кременски. Според него обаче геномните проекти се правят за здравеопазване, а не за политика.
 
Проф. Кременски се надява в бъдеще да бъде направен национален ДНК-а и генетичен регистър, за да се знае какво ни очаква. А, за да спре за спекулациите около произхода ни генетикът настоява за незабавен контрол по подобни изследвания.
 
Още новини четете в www.bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
1
 
1
 
! Отговори
Айше преди 3 години
Всички народи между балтийско и бяло море,в древността са говорили на Балто-славянски език-включително е траките.Дори техния език често е определян като южнобалтийски.Древните предци на русите и останалите "славяни" са били в същата езикова глупа с траките,и от там едва схващането за древен славянски народ.Но всъщност такъв не е имало.Всичко е езмеслеца,за да може Русия да изпълни имперските си интереси и България да и стане провинция,от където по-лесно ще има излаз на Бяло море.
240
1
 
1
 
! Отговори
Айше преди 3 години
Вижте кво.Според мен СМЕ славяни,обаче не по начина,по който се приема днес.Реално никога през средновековието,никой не е наричал поляците,руснаците и т.н. славяни.Единствено във византийските хроники пише за СКЛОВИНИТЕ,които като тръгват от Мизия,превземат целия балкански полуостров чак до Пелопонес,и те нямат нещо общо с тези руснаци,поляци и т.н...Те са тракийско племе.Няма никакви писмени извори,в които да пише че те идват отвъд Дунава.Другото е руска пропаганда!
239
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ще кажете за славянските ни имена през средновековието, които са езически и са запазени въпреки християнския фанатизъм. Скрийте се с о ро соидни ЛЪЖЦИ. по скоро Тръмп да разследва патрона ви и да му конфискува имуществото за саботажи и диверсии спрямо двеста държави в света. Включително и САЩ.
238
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости! Важното какви ще бъдем. Защото ако не бъдем, няма да съществува този спор. А сме тръгнали към изчезване. От много приказки, и евроинтеграция, резултатът ще е изчезването на един народ.
237
3
 
18
 
! Отговори
Деспот - 3 преди 7 години
Гена ни е най-блио до румънсия, защото до преди 150 години румънците са говорили на български. Румънсия език е изкуствен, създаден на основата на испанския преди век и половина. Така се променя история и така се промиват мозъци. По същия начик както в началото на миналия век е измислен и македонския и както в момента се строят паметници на Александър велики в Скопие. Генетиката ще изкара много истини наяве. За това целта на писачите на история е да има контрол над генетичните изследвания
236
2
 
15
 
! Отговори
Деспот - 2 преди 7 години
Трудно е човек да погледне истината. Трудно е да отръска глава и да се освободи от набитите в главата му апсурди. Хора спрете да повтарята едни и същи безсмислици и се огледайте. Вижте фактите и разберете, че учебниците са пълни с измислена история. Българите са били винаги тук. Не са ходили никъде. Кое е истинското ни име не знам. Само знам, че сме същите хора като траките, цивилизацията Варна и каквото е имало преди нея. Но сме научени да се именуваме с различни имена, за да не знаем кои сме
235
3
 
16
 
! Отговори
Деспот - 1 преди 7 години
Славяни никога не е имало. По тези земи е процъфтявала и съществувала една и съща цивилизация и култура хилядоретия назад в историята. Почвам от днес и се връщам назад:Българи - никой не знае от къде са дошли и защо се наричат такаСлавяни - никой не знае от къде са дошли и името им се споменава едва след Екатерина великаТраки - никой не знае от къде са дошли и името им е неизвестноЦивилзацията варна - никой не знае от къде се е взела и името и е измислено от съвременнни историци...
234
3
 
2
 
! Отговори
ЕНВЕР ХОДЖА преди 7 години
МИНАЛАТА ГОДИНА ИМАШЕ ОБЩ ФОРУМ НА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ В ИЗМИР, ЗА ИСТОРИЯТА НА МАЛА АЗИЯ..И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СЕ СЪГЛАСИХА : ЧЕ ТЮРКО-АЛТАЙСКОТО НАШЕСТВИЕ СЪВПАДА С ВЕЛИКИТЕ ГЕОГРАФСКИ ОТКРИТИЯ НА КОЛУМБ И МАГЕЛАН, И ТОВА Е БИЛ ДВОЕН УДАР ЗА ГРЕКО-ВИЗАНТИИСКИЯ ЕТНОС В МАЛА АЗИЯ, ЗАЩОТО ЧИСТО ТЕХНИЧЕСКИ ЗЕМЯТА ПО-НА ИЗТОК СТАВА ВСЕ ПО ВИСОКА И КАМЕНИСТА, И ТАМ ДО ПРЕДИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ И ХРАНИТЕЛНИ КУЛТУРИ ОТ ЮЖНА И ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА, СА БИЛИ ''СИВА ЗОНА''-НЕПРИГОДНИ ЗА ОРАН.
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимния, който твърдиш, че сме взели най-доброто от генофонда на който минал от тук, не усещаш ли, че обиждаш майка си, баба си и всички жени в твоя род преди тях?Или просто си говориш без да мислиш?
232
5
 
6
 
! Отговори
Велизарий преди 7 години
За да няма повече съмнения трябва да се дискутира договора на Кан Аспарух със старейшините на Седемте племена които днес наричаме славянски. В една от главите Аспарух заповядва на племената да се оттеглят отвъд Тимок на запад и отвъд Дунав на север. Това е защото Канът пристига с близо два милиона българи и българки. А не както твърдеше Златарски с 10000 човека. Това твърдят византийските източници.
231
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите сме с много богат генофонд, просто от всички преминали от тук сме взели най......хубавото.
230
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите сме марка сбирщайн.
229
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До до очевидно(то)?В история това не е записвано
228
5
 
5
 
! Отговори
Истината не е цвете преди 7 години
До ИсмаилАко не съществуваше религията можеше да сме най близо с турците. Религиозните различия имат много по-дълбок корен от писменост, култура, традиции, обичаи.България е приела религия която е преминала в Русия а не в Турция. Имам много добри приятели турци. Трудолюбиви хора които държат на думата си но ние българите сме православни християни и това не се изтрива с гумичка. 45 години България беше под власт на атеисти. Въпреки че за мен Бог е един за всички за евреи и мюсюлмани е *техен
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой какъвто се чувства, такъв е !
226
16
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Най близо сме с турците. Защото балканите са били донор на турската нация цели столетия(моми за харемите, еничари)
225
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е имало на много места. Умнико. България е имало по целия път от Кубратова България до днешна България, че и по - нататък. Навсякъде са оставали малки или не толкова малки части от пътуващите. А нека не забравяме, че са били 3 - *** братя и се разделят на 3 лъча. Приказките за славянския геном или неславянския геном на българите са политическа глупост. Ясно е, че сме славяни с много примеси. И ирландци и французи има даже. Но в основата лежат славянските племена, обитавали тея земи.
224
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А и доколкото ми е известно, в момента, в който Аспарух идва по тези земи траките са били вече само мит. Мит, от който започва част от гръцката митология. Траките тогава са били това, което сега са българите - смесица от 1500 национални компонента. Единствената разлика е, че никой не е виждал по онова време жив трак, докато славяните са били основната популация. Тоест, дори и да имаме тракийски гени, те са дошли от славянсите, гърците и другите съседни народи.
223
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На английския в ЮАР, на френския в Сенегал и т.н. могат да им се проследят корените и как са се разпространли по тея земи. За българският език, който е от славянската група, се знае, че е приет като официален език от първата Българска държава по земите на съвременна България от славянските племена, които са и били 90% от населението по онова време. Поради наиск от изток, запад, север и юг, славнските племена се разселват из широки региони и затова има много славянски езици.
222
3
 
0
 
! Отговори
до очевидно е преди 7 години
Не си дружеш с главата си...