Продават ни забранени в ЕС уреди, използват вратичка в закон

Прави се фиктивна смяна на предназначението им
Обновена: 10 сеп 2016 07:52 | 10 сеп 2016 07:50, Елка Василева
31
Продават ни забранени в ЕС уреди, използват вратичка в закон
Снимка: архив, Reuters

Търговци ни продават електроуреди, които са забранени в ЕС, заобикаляйки директиви на Брюксел с фиктивна смяна на предназначението им и на датата на вноса им у нас, пише „Монитор”.

Електрическите крушки с нажежаема жичка например трябваше да бъдат изтеглени от търговската мрежа още през септември 2012 г., тъй като 95% от консумираната енергия се отделя като топлина, а само 5% - като видима светлина.

За да спасят бизнеса си обаче, търговците ги прекръстиха на „лампи със специално предназначение“. Причината е, че след като ги забрани за бита, ЕС дава право да се продават крушки с жички, ако са за индустрията. Забранени са за домашна употреба, но ако са за специално предназначение като например за театрални сцени и светофарни уредби, регламентът на Европейската комисия го допуска“, обясни Мирослав Йотов, главен директор на Главна дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Въпреки забраната в малките железарии у нас или в т.нар. магазини за 1 левче все още могат да се купят такива крушки. Цената им е от 60 стотинки до 1 лев. Хората пък продължават да ги купуват, тъй като са в пъти по-евтини от енергоспестяващите.


„В ДАМТН са постъпили няколко сигнала за лампи с нажежаема жичка, но към момента не са открити нарушения, тъй като те се предлагат маркирани като лампи със специално предназначение“, допълниха експертите от ведомството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: ЕСелектроуреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Додо "Страничния ефект" от LED крушките е само когато са със синя светлина. Синята светлина пречи на производството на мелатонин и нарушава работата на биологичния ни часовник, което пречи на пълноценната почивка и растежа .Купувайте си LED крушки с топла светлина, защото спектъра им е като на лампите с нажежаема жичка и нямат вредното въздействие на синята светлина.
23
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
А на какво основание в театрите и светофарите е разрешено?
22
0
 
15
 
! Отговори
eu преди 7 години
Масово и в Европа си купуват от тези с жичката. Новите не са екологични и хората не ги предпочитат. Много предавания има за това как като изгори енергоспестяваща крушка трябва с ръкавици и една найлонова торбичка да я развартят и пуснат в торбичката и после да я хвърлят в специален контейнер. Опасни са ако се счупят заради живачните пари. Същото е и с опаковките на храните. И те са опасни, само тук не се говори за това.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз използвам мощността им за отопление 95% и 5% за осветление.
20
2
 
5
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Принципно обичам новите технологий и прди 15-тина години пръв си купих от чужбина (тук още нямаше такива) един китайски "енергоспестяващ" "***" - все още работи в коридора. После купувах всякакви Маркови от тук - горят на няколко месеца, а светлината от тях (луминисцентните) е отврат! Сега съм взел 10-тина ралични LED - COB с мека светл.(от ибей) - за сега е добре като качество ако и издържат - добре.Иначе запасил съм се с няколко кашона от добрите стари и с тях мога да искарам много години.
19
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Бюрократите в ДАМТН да се замислят, че на места се ползва точно топлината от крушките, а не светлината - аквариуми, сушилни.А на някой места е необходимо бързо или плавно превключване при висока мощност, невъзможно за енергоспестяващите крушки - светоефекти, светофари, сценично осветление.Цената на една LED крушка се избива за месец, два от икономия, плюс по-дългото време на работа, хората сами мигат да си направят сметка.Бюрократите вместо да демонстрира некомпетентност да мислят за рециклирането на съдържащите живак енергоспестяващи лампи !
18
2
 
11
 
! Отговори
шофьор преди 7 години
СТИГА ПРИСПИВНИ ПЕСНИ! Не ни баламосвайте!Борисов да каже на кума си Златев, Лукойл да намалят цената на бензина, на петрола падна двойно! Иначе никакъв газов хъб за руската газ- да си я затварят в буркани и да си я изнасят! Ще стане страшно-ШОФЬОРИТЕ СМЕ ГОЛЯМА СИЛА!!!ШОФЬОРИ СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добре де, а някой експерт може ли да ми обясни какво губя като енергия, при положение, че с нажежаемата жичка си отоплявам жилището. А то има нужда от отопление от Септември до Май. Каквото съм загубил като енергия за осветление, съм го спестил като отопление. А от Май до Септември лампи почти не се налага да светят, защото слънцето я върши тази работа достатъчно дълго време.
16
7
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Икономията наистина не е особено голяма, но откакто съм с енергоспестяващо по 11 вата и LED по 6, сметката за електричество намаля с около 10 лева. По принцип предпочитам светлината да идва от повече слаби източници из стаята, а не от една забучена крушка в средата, затова този вариант ме устройва.
15
1
 
18
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Да бе! Само в малките магазини! Във всички техно магазини ги продават като "противоударни"! - сложили са по още едно краче което да държи жичката и вече "специална". Само дето цената им вече е двойна, но пак си струва. Жалко че ги няма добрите стари тунгсрам, осрам (и наш срам) а и няма матови (тях първи ги "убиха") а и новите са доста по-некачествени,но пак е с пъти по конфортно и безопасно за очите. А за пестенето на енергия - пълна пародия: едни филии да си изпека на тостера и Економията ойдЕ
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами вместо да сложите 4 енергоспестяващи че да свети достатъчни че да четете (вестник Шоу предполагам) хората са измислили.... нощни лампи с 1 крушка
13
0
 
18
 
! Отговори
Защо преди 7 години
само в магазините за 1 лев или в малките железарии?Обикновени крушки виждам и в големите вериги!
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ауууу, какъв невероятен проблем! и тия лоши търговци, тц-тц, ами да ги осъдят поне на 10 години затвор, нарушители такива! А тия с кривите краставици- на 15! Това е недопустимо. Знаех си аз, че тези са истинските престъпници, такава хубава статия, ако не ги осъдят тези лошите с кривите краставици и нажежаемите крушки, предлагам да ги линчуваме.И какво гръмко заглавие настатията! Ето сега разбрах какви са ни проблемите, браво!
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забранените "уреди" се оказаха просто крушки с жичка ? Колко гръмко заглавие..
10
4
 
26
 
! Отговори
Нено преди 7 години
LED крушките за осветление са много добри и икономични! Ас с тях свалих разходите си за осветление наполовина! Но, ако всеки ден ползвате пералня, готвите храни на ток и имате други енергоемки ел.уреди, няма да почувствате разликите от по-евтиното осветление.
9
2
 
40
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Освен,че не са енерго спестяващи,са и нищо светещи,скъпо струващи и бързо изгарящи.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то у нас си е театрална сцена, със светофарни уредби на места. Тъй че крушките са си напълно легално вкъщи. Ползвах LED крушки с висока мощност и осветяваха прилично, но трайността им няма нищо общо с указаната на кутията. Развалят се по-бързо от волфрамовите.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги и навсякъдв се оставят "вратички". Сигурно и при случая с "конюшните". После, който изпревари, той натовари.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** от ЕС пак управляват с декрети. Защо да не си купиш крушка с нажежаема жичка, чиято светлина е най близка до дневната. А трябва да си купуваш енергоспестяващи или LED, които светят като кандило, цветът им е синкав, ако ще да е 2300К, мигат и струват десет пъти повече. И според изследване отделят фенол. Който не знам откъде може да се появи.
5
2
 
37
 
! Отговори
Галин преди 7 години
Щадете си очите хора....доказаха че газа вътре е много отровен и при повреда е опасно за здравето, доказаха и че светлината от енергодпестяващите е далеко от слънчевата реално на която е привикнало окото, търсете и купувайте старта "лакома" жичка за здрави очи, защото навсякъде околу нас само ледове.