Божидар Димитров се закани: Дава на съд Миленко Неделковски

Трябва да преосмислим отношението си към Македония, предупреди той
24 сеп 2016 10:21,
150
Божидар Димитров се закани: Дава на съд Миленко Неделковски
Снимка: Facebook

Директорът на Националния исторически музия Божидар Димитров се закани да съди македонския журналист Миленко Неделковски, който се похвали, че е разрушил паметната плоча на връх Каймакчалан.

"Това е поредният акт на вандализъм. Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата", обясни Димитров пред Нова тв.

Още по темата
Димитров беше категоричен, че македонците все още не са били "измислени", когато се е водила битката там. Той за пореден път подчерта, че македонската нация е сръбска измислица, а омразата на македонците към България и българите е същността на тяхната идентичност. Спрат ли да мразят българите, те вече не са никои. На въпрос защо Македония реагира по този начин срещу всичко българско, след като България е първата държава, която ги признава за държава, Димитров беше категоричен - на тях "въобще не им пука".

Божидар Димитров припомни още, че македонците редовно рушат български паметници и църкви. Бащата на журналиста Неделковски пък запалил димка при учредяването на българска организация.

Историкът беше категоричен, че страната ни трябва да обмисли сериозно позицията си спрямо Македония, тъй като подкрепи ли безусловно страната по пътя й към ЕС и НАТО, това означава съгласие с кражбата на историята и рушенето на паметници. Димитров заяви, че стане ли това, Македония ще има пълното право да предявява претенции към учебното съдържание по история в българските училища.

"В ЕС се приема една страна, само когато тя няма проблеми със своите съседи. Ако кажем, че сме ОК, няма проблеми, това означава, че тяхната представа за история е вярна. Но историята не е само познания за миналото. Тя е аргумент за права", коментира още Божидар Димитров.

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония "ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове", които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
художника преди 7 години
Добре! Да приемем, че Българите и Македонците с хилядолетна история. Тогава какво делим? Един цар /Самуил/, една земя, един език??? Защо в България няма поруган македонски паметник? Гоце Делчев е национален герой и на двете страни. Гръцката армия е тази, която опожарява родния град на Гоце. Докато гроба на Яне до Роженския манастир и до днес е непокътнат. Прости хора с промити мозъци... сърбомакетата.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонци мислят ше ние всички сме потурчени , а ние си мислим че те са сърби
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що бе божо,що се лютиш,нали с милеко сте се пръкнали от един коминтерн от една партия пък и двамата сте русофили. трябва да се тачите
28
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Македонският българин е за презрение- ФАКТ.Чудя се обаче коя прослойка повече ненавиждам- македонските българи или потурчените българи! Между два огромни *** е трудно да вземеш решение кой е по-голям.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
божо и миленко трябва да ги съберат в някоя клетка в зоологическата градина
26
2
 
13
 
! Отговори
2000 Evro преди 7 години
Никакви Документи на Македонци повече , да ходят да си купуват Документи за самоличност от Хърватите за ЕС
25
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Божидар Димитров не вярвам някой да иска да го уволнява. Според мен е по-добре да се пенсионира вече, мисля че отговаря на всички критерии за пенсия - и възраст и стаж и всичко.Виждам, че вече го гони деменцията, или Алцхаймер, или склероза или нещо подобно.А че това е акт на вандализъм, вандализъм си е, спор няма. Само че с това трябва да се занимава македонското МВР.По отношение на членството и в ЕС, не вярвам скоро да стане, а пък си има и обективни критерии които трябва да се покрият.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е та тоя е някакъв туземец.Има много острови по светът където *** стрелят с лъкове и хвърлят камъни по тия дето ходят да ги изследват и описват.
23
0
 
1
 
! Отговори
художника преди 7 години
До До художника 19Ти си глупав човек.....--------------------------------------Лесно се лепят етикети, пич! Ама само да попитам, ти в коя държава живееш та си по-умен от мен???
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39, Мозъчен!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ти насила християнизирам ром в български имена, кръвта вода не става
20
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 7 години
Какъв им е проблема на тези хора ?
19
10
 
2
 
! Отговори
християнин преди 7 години
В новата си книга Османо-Римска империя, българи и тюрки Стоян Динков изследва общата история на България и Турция от времето на Атила и налага теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за турското робство.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това е така защото Македонци мислят че ние чедата на Аспарух сме славянизирани/християнизирани Роми , историка Божидар Димитров да си оправи книжките
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха
16
1
 
3
 
! Отговори
Опасен Осман преди 7 години
Между другото може да чуете похвали за мен по youtube стига само да напишете Опасен Осман :D
15
6
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Божидар Димитров кога ще си признае за насилственното Славянизиране по време на Византия по нашите Земи , с Манипулация и Дезинформация не се стига далеч , само един смел писател написа Книга за Истината по време на Византия , писателя Стоян Динков новата си книга Османо-Римска империя, българи и тюрки'' от Изд.Сиела
14
3
 
6
 
! Отговори
Опасен Осман преди 7 години
Изкам от бате Бойко да ме закара до мъкедония и да ме затвори в една стая с тоя на снимката чисто голи за 24 часа ако не го направя български патриот може и бате Бойко да се присъедини към нас.
13
2
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 25Моите сънародници дадоха навремето и образование и култура и съвест на моите родители!Но като гледам теб, на твоите родители нищо не са дали....понеже манталитет и акъл не се наливат с фуния!
12
1
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Много Истини се крият от историята на България , особенно за произхода на този ром Цар Киро тоест славянизираните/християнизираните роми по време на Византия , тези неща трябва да се изучават в учебниците по История а не да се крият в Тайна от Комунизма и ДС