ОмбудсМая скочи: "Топлофикация" стана символ на рекет!

Хиляди българи плащат до 80 лв. такса инсталация, пресметна тя
34
ОмбудсМая скочи: "Топлофикация" стана символ на рекет!
Снимка: архив БТА

Привилегията на Столичната топлофикация да си гарантира приходите на над 440 хиляди домакинства независимо от това дали ползват парно или не, я превърнаха в символ на рекет и ограбване. Това заяви по време на първото заседание на Върховния касационен съд омбудсманът Мая Манолова.
 
Върховните съдии се събраха днес, за да разгледат искането й за тълкувателно решение дали трябва отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия т. нар. такса "сградна инсталация".

Още по темата

 
Тя пресметна, че хиляди българи плащат по 60-80 лв. такса за сградна инсталация за студени радиатори.
 
"От първия момент на встъпването ми в длъжност буквално съм засипана от жалби на граждани, които се оплакват от високите сметки за парно, от качеството на услугата, от високомерното и често арогантно отношение на Столичната топлофикация към клиентите ѝ. И особено – от невъзможността им като потребители да се откажат от ползването на услугата. И наистина е така. Разводът със Столичната топлофикация е практически невъзможен”, посочи Манолова.
 
Според нея особено трагично е положението на гражданите, чийто доходи не позволяват да плащат за парно.а
 
"Те са се отказали от получаване на топлоенергия, изключили са и дори са демонтирали радиаторите в жилищата си, мръзнат – и въпреки това плащат прословутата "сградна инсталация”, аргументира се Манолов.
 
Според нея това не е нито справедливо, нито нормално.

В същото време, когато някой не може да си плати задълженията към Столичната топлофикация незабавно започва съдебен процес, в който допълнително натоварва собственикът на апартамента с лихви, такси, разноски и с паразитни юрисконсултски възнаграждения  – минимум 300 лева пред съд и 350 лева пред частен съдебен изпълнител, пресметна омбудсманът.

По думите ѝ така един малък дълг за сградна инсталация може да нарасне лавинообразно и може да надхвърли дори 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До Ели:За**и ти това кой ще плаща, нормално ли е да плащам изравнителни сметки по 150-200 лв./годишно за сградна инсталация във вход от 12 етажа (аз съм на 11ти) от 7ми нагоре всички са си изключили топлофикация и естествено не са ми топли тръбите, естествено, че е рекет .. Слаба държава, слаб народ.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕЛИТи да не работиш в Топлофикация? Или е на тати? Ами няма аз да плащам, защото не се отоплявам, а зъзна!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Какъв страх те тресе да не падне Бойко, бе? Тук става дума, че те дерат и теб като мен, а на Бойко само му снасят процента. Един път някой да се захване да разбута тази мафия в Топлофикация и ще се намери блеещо чифтокопитно да реве за Бойко. Не ми пука за него - не искам да плащам за тоя дето духа! Ясно?
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко комундери се събрали днес пред Съдебната палата да клатят стабилността на Баце, обаче няма как да им се получи. Народът харесва Бойко и Фандъкова и ще гласува за тях на предстоящите избори.
21
1
 
8
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Следкомунистическа демокрация!На *** друго нему и трябва!?
20
9
 
3
 
! Отговори
Майче скрий са преди 7 години
Майчето го играе доброто ченге, всеки знае че съдът е червен, та не БСП го командва ами директно от кремъл!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали уж в конституцията пише че частната собственост е неприкосновена. Тогава защо Топлофикация си прекарва тръбите през апартаментите на хората без да плаща наем ами и ги кара отгоре на това те да й плащат? Да си ги изнесе извън сградата и да си ги изолира или да плаща наем. Който се топли с парно да си плаща. Като не иска да топли съседите да си изолира стените и тавана.Ние все още живеем в социализма където всичко е общо и държавата прави каквото си поиска в разрез с конституцията.
18
1
 
20
 
! Отговори
Алоооууууу!!!! преди 7 години
Има евродиректива публикувана в държавен вестник и не въведена на практика! Някой трябва направо топлофикациите да даде на съд! Бойкоооооо, айде не се прави на велик ами се намеси и изпълни евродирективата! Маргарита Попова да си оправи бакиите защото са и нейни! Какво разводнявате темата и протакате нещата!!!!! Пу не ви е срам!
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ex тази омбусманка - символите само от 3-4 години ли са?
16
1
 
14
 
! Отговори
до 17 seira преди 7 години
Да така е, защото новата Конституция на Република България от 1991 година не е приета с гласуване на Референдум, а е гласувана от Великото Народно Събрание. Това го няма никъде по света. Всички Конституции се приемат с Референдуми. На практика Конституцията от 1991 година не е влязла в сила. Но иначе имаме даже Конституционен съд. СмЕх ! ...
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 16.ЗАЩО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ТАЗИ УСЛУГА ДА ПЛАЩАТ ЧУЖДИ ЗАГУБИ.2 ИМА АПАРТАМЕН. КОИТО НЯМАТ ОТКРИТИ ТРЪБИ И НЯМА КАК ДА ИЗЛЪЧВАТ ТОПЛИНА.3 ЗАЩО ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ДА СА КОЛЕКТИВНИ 4. ВСЯКО ФИРМА ДА СИ ПОЕМА ЗАГУБИТЕ ПО ЗЗД.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не можеш да задължаваш човек да става потребител въпреки че не желае,къде са човешките му права и правото на избор,все едно всички да сме длъжни примерно на мтел щото имат сигнал в цялата страна и не ги интересува дали го ползваш ще плащаш.Абсурди.Интереса на едно предприятие,над правата на хората за свободен живот.А на тези дето спорят кой ще плаща разликата с общия топломер-топлофикация,щом не си е обезпечила системата откъм загуби,те ще ги поемат,или да си правят нова инсталация без загуби
13
1
 
14
 
! Отговори
seira преди 7 години
До мдаа 8:КОЙ ВИ КАЗА, ЧЕ ИМА "ДЪРЖАВА"?!...СЪГЛАСНО "КОНСТИТУЦИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ" ВСИЧКИ УПРАВЛЕНИЯ НА СТРАНАТА СЛЕД 13.07.1992 г. СА НЕЗАКОННИ!!!НА ПРАКТИКА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ НЕ Е ВЛЯЗЛА В СИЛА!!!ОТ ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА Е В СИЛА "ЖИВКОВАТА" КОНСТИТУЦИЯ И ВСИЧКИ ОРГАНИ ОТ "ПРЕХОДА" СА НЕЛИГИТИМНИ!!!НЕЗАКОННИ СА:1. НАРОДНИТЕ СЪБРАНИЯ2. ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ3. СЪДИЛИЩАТА, ЦЯЛАТА ПРАВНА СИСТЕМА И ВСИЧКИ НЕЙНИ РЕШЕНИЯ4. "ПРИВАТИЗАЦИЯТА"5. ИЗТЕГЛЕНИТЕ ЗАЕМИ (ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ)...
12
1
 
21
 
! Отговори
бг преди 7 години
Рекет години на ред!Борисов беше казал на Р. Овч.,когато беше енергиен министър"Няма да ти дам да ***"-именно за Топлофикация,а сега кво?Манолова взе да ме кефи.Моля се това дружество да спре да рекетира огрижения ни народ и който не иска да им ползва услугата да има свободата да не я ползва!
11
13
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА--РЕКЕТ ,ЛИ...? преди 7 години
АЙДЕ , СЕФТЕ ......."КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА"....ХА,ХА,ХААААААААААААА....ТАКА Е ---ПРИ "КОМУНИСТИЧЕСКАТА -ДЕМОКРАЦИЯ".... И "КОМУНИСТИЧЕСКИЯ -КАПИТАЛИЗЪМ"!!!!!!!НАЛИ ,ДР.ДИРЕКТОР НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ"-----ТРЯБВА И ТОЙ ДА СЕ ПОЧУВСТВА МАЛКО "КАПИТАЛИСТ"...ха,ха,хааааааааааааа../..като Вальо-топлото ,бе.../
10
2
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
До до 11Абе писна ми от глупости ако е така като твърдите земете да направите нещо поплювковци
9
8
 
21
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Така нареченето Народно събрание е просто машинката за гласуване на Тиквата.Мая Манолово винаги е била опозиция на този престъпник, лъжец и крадец.Той се е обзавел с достатъчно лакеи в лицето на Лъжпатриотите и Деформаторите.
8
8
 
21
 
! Отговори
МИМИ преди 7 години
Не мога да разбера госпожата Манолова *** ли има пред себе си-Та нали всички закони свързани с такси и прочие са приети от Народното събрание където беше и тя- И сега за пред балъците ТЯ се представя като борец за правда-Айде стига с тази порнография-дъра,дъра,3 чадъра- ПРОМЕНЕТЕ ЗАКОНИТЕ-ТОВА ТРЯБВА ДА КАЖЕ ГОСПОЖАТА НА БИВШИТЕ СИ БОГАТИ 7КОЛЕГИ ОТ ПАРЛАМЕНТА
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ужилен клиент 2каква ти е тарифата, при мен идва един нахъсан топлинен счетоводител, и той сговорлив изглежда, ама аз нямам време за кафенце
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако тази такса се избегне, дали няма да се прехвърли като се преразпредели към ползващите услугите на Топлофикация?надявам се да го помислят умно, идеята не е Топлофикация да остане без клиенти, а да се оптимизира дейността й, както и да има положителен ефект върху потребителите.