Миленко ядоса българите: Никаква подкрепа за Македония

63% от читателите на Dnes.bg са за твърда позиция към Скопие
80
Миленко ядоса българите: Никаква подкрепа за Македония
Снимка: Facebook

Действията на македонския журналист Миленко Неделковски, който разруши българска паметна плоча на връх Каймакчалан, за кратко се превърна в основна тема у нас. В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

Поведението му предизвика остра реакция от българска страна, като премиерът Бойко Борисов дори се закани, че Македония повече няма да получи помощ от България, ако не се вземат мерки срещу вандалския акт на 59-годишния Неделковски. Македонските власти обаче не се трогнаха и обявиха, че паметната плоча на Каймакчалан е поставена незаконно.

В крайна сметка българският външен министър Даниел Митов обяви Неделковски за персона нон грата.

Още по темата

"Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна, в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни", коментира Митов.

Малко след това лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на Македония Никола Груевски обяви, че е нормално да има българска паметна плоча на мястото, където преди 100 години се е провела битката при Каймакчалан, но за целта София трябва да поиска това по официален ред.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Каква трябва да е политиката ни към Македония след случая Каймакчалан? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1961 души.

Резултатите са повече от категорични – от четирима гласували цели трима искат страната ни да заеме доста по-твърд курс към западната ни съседка в бъдеще. Цели 63% от анкетираните посочват, че Скопие не трябва да получава никаква подкрепа от България, докато не промени отношението си.

Други 12% пък искат София сериозно да втвърди тона си към Скопие след действията на Неделковски.

Едва 2% от участниците в анкетата не придават важност на случилото се и смятат, че България трябва да подкрепя безусловно Македония по пътя към ЕС, защото все пак тя е съседна страна.

За други 12% пък се вдигна прекалено много шум и се предизвика излишен спор, само заради една показна акция на търсещ изява македонски журналист.

11% от читателите ни пък призовават да се съсредоточим върху вътрешните проблеми на България, а не да се занимаваме с нашите съседки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
14
 
! Отговори
хюго бос до 19 преди 7 години
Точно така. Това отдавна не са българи и много ме дразнят като пишат някои как били българи, ама да не сме им пречели, ама били по-малък брат. Нищо такова- независима държава са, да се оправят сами и не искам да имам нищо общо с тях. Било каквото било преди 100 г, днес нещата са други. Който е българин, да си вземе гражданството и това е, но да ми се плещи как някаква си измислена държава бил българска, а те не струват хас. Ноу, тенкс.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
направихте го македонски герой този битов алкохолик Миленко! Не ви ли е ясно, че сигурно е бил в нетрезво състояние, я го погледнете, мяза на клошар, какъв журналист , какви 5 лв.?!
21
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
От четирима гласували...... смях!
20
2
 
18
 
! Отговори
хюго бос до 20 преди 7 години
Пет пари не давам какво искат Москва и Белград. Интересува ме да не ни чупят паметниците, каквато и да е била причината. И след като голяма част от БЮРМ нямат нищо против да изпълняват плана на белград и Москва, не виждам защо трябва да ги подкрепяме за ЕС./..Откъде- накъде все с другите трябва да се съобразяваме и да преглъщаме нац. си достойнство, само щото видите ли това били игри на Москва? Еми като са толкова ***, да си ги играят. В крайна сметка БЮРМ е отделна държава и не ми дреме за нея
19
11
 
10
 
! Отговори
sciup преди 7 години
Da jivee Velika saidinena Albania.
18
3
 
7
 
! Отговори
маке преди 7 години
има къде къде по важни въпроси за решаване его язе още не съм решил вино ли да пием или ракийка вие работа бизнес политика се нещо убаво има и у македонско и у бугарско
17
5
 
15
 
! Отговори
чужд сценарий преди 7 години
ами то това е крайната цел на Москва и Белград Македония да не влезе в ЕС и НАТО
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма друг народ, който да ни ненавижда толкова, колкото ни ненавиждат македонците. За мен те не са българи и никога няма да бъдат. ДНека си ги таковат албанците, въобще не ме грижа за тях, така или иначе скоро тази държава въобще няма да я има.
15
1
 
25
 
! Отговори
деян преди 7 години
Миленко, дано умреш много бавно и мъчително и след това албанци да ти счупят надгробната плоча
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви помощи за Македония. Да си просят от шиптарите и сърбите.
13
4
 
1
 
! Отговори
Meggy преди 7 години
Aaa, i *** vi beshi idosal mnogo, am vij kak sa pregrastat bibi i muti...:-) minalo im e...
12
5
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До свинаря, защото цяла Македония е против България. Забележете не българите или македонците, а Държавите.... цял живот се е водила тази война. Никой българин не е срещу македонците, както и обратното ние сме една и съща народност, въпрос на политиканстване.
11
3
 
21
 
! Отговори
София преди 7 години
България анексира Македония
10
0
 
24
 
! Отговори
мъсе мъче мъке преди 7 години
я оставете улавите да си секат корена на спокойствие и да дялкат дъски с чукове по историята. Миленчо вече ясно заяви на Брюксел, че не ще ни в /...звездички.../ ЕС, ни в още по-/...звездички.../ НАТО /само след Сърбия, евентуално/.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абре Маиненко абе тъпо парче заври се в една пещера смърдиш на скот от километри
8
0
 
20
 
! Отговори
гост преди 7 години
До юбералесДа! Трябва да отговаря. Изпълнителната и съдебната власт в Македония трябва да предприемат действия срещу този човек, а правителство трябва официално да че осъжда неговите действия и те не представляват официалната позиция на Македония спрямо България.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен безбожник
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е пещерара ,от която е излязъл )??)))))Неандерталец!!)))))
5
5
 
30
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Бойкот на всичко македонско!!! Охрид, домати, чушки. .......всичко!
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо обявиха само него за персона нон грата? Останалите му приятелчета на снимките не са по-различни и по-малко виновни.